Σύνδρομο Poland και Αποκατάσταση Μαστών

Σύνδρομο Poland ονομάζεται η μερική ή ολική απλασία του μείζονα θωρακικού μυ και η απλασία ή υποπλασία του μαστού, συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω στη μία πλευρά του θώρακα.

Σύνδρομο Poland

Σύνδρομο Poland, ονομάζεται το σύνδρομο στο οποίο παρουσιάζει ο ασθενής μία σύστοιχη υποπλασία ή και έλλειψη λίπους, μυών, οστών, μαζικού αδένα αλλά και της θηλής και θηλέας άλου στη μία πλευρά του θώρακα. Επιπροσθέτως, αφορά και στην τριχοφυΐα της μασχάλη και στην ανάπτυξη του σύστοιχου άνω άκρου (βραχυσυμφαλαγγισμός ή και συνδακτυλία). Η απουσία της στερνικής μοίρας του μείζονος θωρακικού μυ θεωρείται ως η ελάχιστη έκφραση στο Σύνδρομο Poland. Η δεξιά μεριά του θώρακα παρουσιάζει το πρόβλημα αυτό με διπλάσια συχνότητα σε σχέση με την αριστερή.

Δεν έχουν καταμετρηθεί πόσα άτομα πάσχουν από σύνδρομο Poland, διότι οι ελαφριές περιπτώσεις συνήθως δεν καταγράφονται. Υπολογίζεται ότι 1 στα 30.000 άτομα πάσχει από Σύνδρομο Poland. Πιο συχνά οι άνδρες παρουσιάζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα σε σχέση με τις γυναίκες. Ο sir Alfred Poland, Άγγλος χειρουργός, είναι ο πρώτος ο οποίος παρατήρησε και περιέγραψε το σύνδρομο το 1841, όταν ήταν ακόμα φοιτητής ιατρικής.

Χαρακτηριστικά του συνδρόμου

Τα κύρια χαρακτηριστικά στο Σύνδρομο Poland είναι η μερική ή ολική απλασία του μείζονα θωρακικού μυ και η απλασία ή υποπλασία του μαστού, συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω. Το σύνδρομο μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες συγγενείς δυσπλασίες. Όπως η απλασία των πλευρικών χόνδρων, μπορεί να απουσιάζουν οι γειτονικοί μύες όπως ο πρόσθιος οδοντωτός, που καταλήγει στις πλευρές, καθώς και μύες της πλάτης, όπως ο πλατύς ραχιαίος, μπορεί να απουσιάζουν επίσης το έλλειμμα υποδορίου λίπους και τριχών στην μασχάλη, η συνδακτυλία του ομόπλευρου χεριού κ.α.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γυναίκα με σύνδρομο Poland είναι ότι ο ένας της μαστός είναι υποπλαστικός ή απλαστικός και ότι η οριοθέτηση της μασχάλης είναι ασαφής. Περιπτώσεις που λείπει ολόκληρος ή τμήμα του μείζονα θωρακικού μυ.

Συμπέρασμα

Η πλαστική αποκατάσταση του μαστού γίνεται συνήθως με τη χρήση διατατήρα ιστών προσωρινού ή και μόνιμου (Becker). Μετά τη διάταση του δέρματος αποφασίζεται αν θα απαιτηθεί η μεταφορά τμήματος ενός μυ της πλάτης συνήθως σε άνδρες (του πλατύ ραχιαίου) και υποδορίου λίπους. Σπανιότερα χρησιμευει και η νησίδα δέρματος ύπερθεν του μυός. Ο ιστός αυτός αναδιαμορφώνει τον υπάρχοντα μαστό, με ή χωρίς την χρήση ενθέματος σιλικόνης, ώστε να είναι συμμετρικός με τον άλλο. Παράλληλα αποκαθιστά τον ομαλό αφορισμό του θώρακα από την μασχαλιαία κοιλότητα.

Η θηλαία άλως συνήθως δημιουργείται με τεχνική tattoo ενώ η θηλή με τοπικούς κρημνούς ή και με τη μεταφορά ελέυθερου σύνθετου μοσχεύματος από την ετερόπλευρη θηλή. Η επέμβαση αφήνει μόνο μία ουλή στην πλάτη και μασχάλη που κρύβεται με τον στηθόδεσμο. Εκτός από τα ενθέματα σιλικόνης, που υπάρχουν για τις γυναίκες, αντίστοιχα ενθέματα, που προσομοιάζουν στο σχήμα του αντρικού μαστού, χρησμοποιούνται για τους άνδρες. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η λιποανακύκλωση και η μεταφορά ιστών με μικροχειρουργικές τεχνικές μπορεί και να προτιμηθούν (DIEP, SGAP, IGAP). Στόχος να καλύψουν ένα ένθεμα και να δώσουν τον επιπλέον απαιτούμενο όγκο στην περιοχή. Ο ετερόπλευρος μαστός μπορεί να χρειαστεί μια μαστοπηξία ώστε να επιτευχθεί συμμετρια.

Αποτέλεσμα

Με τις πρωτοποριακές μεθόδους την πλαστικής χειρουργικής οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο μπορούν πολύ γρήγορα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους. Εύκολα θα ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής περιθωριοποίησης ή και ψυχολογικής πίεσης ως προς την εμφάνισή τους.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Σύνδρομο
Poland