ΕΛΙΕΣ – ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑ – αφαίρεση ελιάς – αφαίρεση σπίλου

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ – ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑΣ

Η αφαίρεση ελιάς και η αφαίρεση κρεατοελιάς πραγματοποιείται για ποικίλους λόγους. Η αφαίρεση κρεατοελιάς πραγματοποιείται συνήθως για αισθητικούς λόγους.

Η αφαίρεση κρεατοελιάς με laser είναι ίσως μια από τις συχνότερες μικροεπεμβάσεις που διενεργεί ο πλαστικός χειρουργός. Η αφαίρεση σπίλου με laser δεν γίνεται σε κάθε περίπτωση. Αντίθετα η αφαίρεση κρεατοελιάς πραγματοποιείται συνήθως με laser, shave εκτομή ή με διαθερμία.

Σπίλοι έγχρωμοι δεν πρέπει να αφαιρούνται με laser καθώς είναι αδύνατο να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά. Το πιθανότερο είναι να υποτροπιάσουν αρκετά σύντομα. Η αφαίρεση ελιάς με laser ενδείκνυται κυρίως σε ελιές γνωστές ως χοριακοί σπίλοι και σε θηλώματα.

Ενδέχεται κάποιες ελιές, ένας σπίλος ή μια κρεατοελιά να αφαιρούνται αμιγώς για αισθητικούς λόγους ενώ άλλες περιπτώσεις είναι η αφαίρεση όταν τραυματίζονται.

Τέτοιες ελιές βρίσκονται στη ράχη, λαιμό, σε περιοχή όπου έρχεται σε επαφή με στηθόδεσμο ή ακόμη και στα πέλματα. Αυτή συνήθως είναι και η εντόπιση για  μια κρεατοελιά.

ΣΠΙΛΟΙ

Οι ελιές επιστημονικά ονομάζονται και σπίλοι. Οι σπίλοι είναι η πιο συχνή καλοήθης βλάβη του ανθρώπινου σώματος. Πρακτικά όλοι οι άνθρωποι έχουν ελιές . Οι ελιές αποτελούν είναι ουσιαστικά πολλά μελανοκύτταρα μαζί .

Οι ελιές μπορεί να είναι λείες, να έχουν τρίχες, να είναι υπερυψωμένες ή να έχουν ανώμαλη επιφάνεια Ο μέσος ενήλικας έχει 10-40 ελιές στο σώμα του. Νέες ελιές μπορεί να εμφανιστούν μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αλλά οι περισσότεροι σπίλοι εμφανίζονται από την παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Μερικές ελιές εξαφανίζονται όσο μεγαλώνουμε.

ΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΠΙΛΟΣ

Επιπρόσθετα, ενδέχεται να γίνει μια αφαίρεση ελιάς – afairesi elias – kreatoelia καθώς μπορεί να είναι « δυσπλαστικός ΣΠΙΛΟΣ ». Έτσι, μετά από υπόδειξη του ιατρού μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ – afairesi elias – kreatoelia καθώς έχει ένα αυξημένο κίνδυνο να εξαλαγεί σε μελάνωμα του δέρματος.

Ένας μελαγχρωματικός ΣΠΙΛΟΣ δεν πρέπει ποτέ να εξαχνώνεται με Laser και δεν πρέπει να καταστρέφεται καθώς ΠΑΝΤΑ πρέπει να αποστέλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία) σε αντίθεση με ένα θήλωμα (κρεατοελια).

Η αφαίρεση μιας ελιάς στο πρόσωπο ή κρεατοελιάς για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα καλό είναι να αφαιρείται από Πλαστικό Χειρουργό.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας κοινής- καλής ελιάς;


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ

Οι ελιές είναι συμμετρικές, συνήθως στρογγυλές (οβάλ), ομοιόμορφες, σε μία ή δύο αποχρώσεις του μπεζ, καφέ ή του χρώματος του δέρματος, συνήθως μικρότερες από μισό εκατοστό.
Εντοπίζονται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο: (πρόσωπο, κορμός, χέρια και πόδια).
Γι’ αυτές τις ελιεσ δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αν όμως αποφασίσουμε να τους αφαιρέσουμε για αισθητικούς λόγους, καλόν είναι να αφαιρεθούν ολόκληροι χειρουργικά και να σταλούν για βιοψία.

Αν έχουμε πολλές ελιές;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι άτομα που έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων, δηλαδή περισσότερες από 50- 100 σπίλους – ελιες, κινδυνεύουν περισσότερο για την ανάπτυξη ενός κακοηθέστατου όγκου του δέρματος- του μελανώματος.
Το 2010 επιστήμονες από το «King’s College» μελέτησαν το DNA 1.800 ατόμων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έχουν πολλές ελιες γερνάνε με πιο αργούς ρυθμούς, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν λιγότερες. Παρ’ όλα αυτά άτομα τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό ελιών θα πρέπει να επισκέπτονται ειδικούς γιατρούς (Πλαστικούς Χειρουργούς ή Δερματολόγους) για μια κλινική και δερματοσκοπική εξέταση.

Όταν μια ελιά έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά, ονομάζεται δυσπλαστικός ή άτυπος σπίλος και έχει αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί σε μελάνωμα:
Τα χαρακτηριστικά των άτυπων μπορούμε εύκολα να τα απομνημονεύσουμε με τον κανόνα ABCDE:

A: Αsymmetry = Ασυμμετρία.

B: Border = Τα όρια της βλάβης είναι συχνά ασαφή

C: Color = πολυχρωμία

D: Diameter = Διάμετρος

E: Evolution = Ανάπτυξη. Η μεταβολή κατά την διάρκεια του χρόνου, των βασικών χαρακτηριστικών μιας ελιάς (χρώμα, μέγεθος, σχήμα,) ή εμφάνιση πόνου, κνησμού ή αιμορραγίας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι το 70% των μελανωμάτων αναπτύσσονται σε καθαρό δέρμα και μόλις το 30% επί σπίλου.


ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ – ΣΠΙΛΟΥ

Ελιά: Διαδικασία αφαίρεσης


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΝΟΣ ΣΠΙΛΟΥ

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ- ΣΠΙΛΟΥ γίνεται με τοπική αναισθησία. Στους ενήλικες γίνεται μια ένεση λιδοκαΐνης 2% και σε ελάχιστα λεπτά το δέρμα έχει αναισθητοποιηθεί.

Με ένα μικρό νυστέρι #15, ο σπιλοσ αφαιρείται με τρόπο ώστε να μη μείνει σημάδι (ουλή). Στη συνέχεια τοποθετούνται ενδοδερμικά ράμματα τα οποία  είναι απορροφήσιμα.

Σε πολύ μικρή βλάβη μεγέθους χιλιοστών είναι καλύτερο να τοποθετείται ένα μοναδικό ράμμα ethilon.

Σε βρέφη και παιδιά η διαδικασία αυτή είναι αδύνατο να γίνει με τοπική αναισθησία και καλείται να συνδράμει αναισθησιολογος ώστε να δώσει τη λεγόμενη μέθη.

Ετσι, είναι εύκολη και πιο ευχάριστη η εμπειρία για τους νεαρούς ασθενείς.


ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑΣ

Πως αφαιρείται μια ελιά (κρεατοελιά)


Στον αντίποδα η ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑ – kreatoelia μπορεί να αφαιρεθεί για αισθητικούς λόγους με Laser ή με διαθερμία.

Η αφαίρεση γίνεται κατ’ εφαπτομένη (shave excision) και η βάση της στο επίπεδο του δέρματος χτυπιέται με το Laser ή διαθερμία για αιμόσταση και για να αποκλείσουμε την υποτροπή της.

Προϋπόθεση είναι να ελέγξει ο ιατρός με δερματοσκόπηση ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν φέρει μελανίνη και ότι ουσιαστικά δεν είναι μελανοκυτταρικός σπιλοσ.

Μολις 7 ημέρες μετά την αφαίρεση ελιών τα σημάδια είναι ήδη δυσδιάκριτα και πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές.

Επούλωση 14η ημέρα


Συγγενής ΣΠΙΛΟΣ

Εκ γενετής ελιά


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΠΙΛΟΣ

Συγγενής ΣΠΙΛΟΣ ονομάζεται ο ΣΠΙΛΟΣ ο οποίος παρουσιάζεται στο δέρμα εκ γενετής.

Διακρίνονται σε μικροί, μεσαίο, μεγάλοι, και γιγαντιαίοι βάσει μεγέθους.

Για την πλειοψηφία αυτών των σπίλων και ειδικά για τους γιγαντιαίους συστήνεται παρακολούθηση ή αφαίρεση όπου είναι εύκολο.

Στους γιγαντιαίους σπίλους είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Σε μικρότερους σπίλους δεν συστήνεται η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ – afairesi elias -. Αντιθέτως, οι ασθενείς παρακολουθούνται μέχρι να είναι σε θέση να υποβληθούν σε τοπική αναισθησία.

Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση από ειδικό κρίνεται απαραίτητη.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Αισθητική χειρουργική – Wikipedia
Κρεατοελιά (ελιά ή σπίλος)
Κυτταρίτιδα
Vampire Face Lift
Μεσοθεραπεία
Υαλουρονικό οξύ
Laser αποτρίχωση
Κρυολιπόλυση

Θεραπεία

Ελιά κρεατοελιά (σπίλος)

Χρόνος ανάρρωσης

5-10 μέρες