Αποκατάσταση μαστού – Επανόρθωση μαστού
Αποκατάσταση μαστού – Επανόρθωση μαστού Αποκατάσταση στήθους
Καρκίνος μαστού
Ο καρκίνος του μαστού, δυστυχώς, είναι ιδιαιτέρως συχνός. Η επίπτωση στο γυναικείο πληθυσμό ανέρχεται σε ποσοστό υψηλότερο του 20%. Ευτυχώς, με την πρόοδο των επιστημών υγείας τα ποσοστά επιβίωσης είναι πλέον πολύ υψηλά. Σε αυτό συνετέλεσε καθοριστικά η πρόληψη με ακτινολογικούς ελέγχους αλλά και η ενημέρωση του πληθυσμού μέσω διαφημιστικών ενεργειών.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν συντελεστεί σημαντικά επιτεύγματα στην ογκολογική χειρουργική του μαστού καθώς και στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί η πρόθεση σιλικόνης και να μείνει έτσι ο μαστός τουλάχιστον για 6 μήνες και στη συνέχεια να γίνει εκ νέου προσπάθεια για επανόρθωση στήθους .
Πλέον, δεν χρειάζεται να γίνονται μακριές, δύσμορφες ουλές που επηρεάζουν την εικόνα των γυναικών. Προηγμένες τεχνικές έχουν δώσει στον πλαστικό χειρουργό τα εργαλεία για να ξαναχτίσει το στήθος μιας γυναίκας. Αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η σιλουέτα της να είναι και πάλι άρτια και ικανοποιητική. Έτσι, πλέον η επανόρθωση στήθους θεωρείται μια επιλογή για κάθε γυναίκα.
Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή, σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό, καλούνται να κάνουν δύο επιλογές ώστε να προβούν σε αποκατάσταση μαστού.
Αφενός, πρέπει να επιλέξουν το χρόνο στον οποίο θα κάνουν την αποκατάσταση μαστού και αφετέρου το είδος της χειρουργικής επέμβασης.
Όλες οι παρακάτω επιλογές είναι διαθέσιμες σε ασθενείς που είναι επιλέξιμες και αρκετά υγιείς για αποκατάσταση μαστού.
Πότε πρέπει να κάνετε την αποκατάσταση μαστού ή άλλη Επανορθωτική Χειρουργική Στήθους
Ταυτόχρονα με την μαστεκτομή αποκατάσταση μαστού
Αυτή είναι μια λογική επιλογή για ασθενείς που δεν χρειάζονται ακτινοβολία μαστού.
Αποκατάσταση μαστού σε στάδια
Πολλές γυναίκες που χρειάζονται ακτινοθεραπεία συνιστάται να κάνουν την αποκατάσταση στήθους σε στάδια. Εάν η ακτινοβολία γίνει σε ένα πρόσφατα αποκατεστημένο στήθος, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλάξει την αισθητική του εμφάνιση. Έτσι, το εμφύτευμα μπορεί να γίνει σκληρό, επώδυνο, παραμορφωμένο, συσπασμένο.
Ακόμη χειρότερα στην αποκατάσταση στήθους με ενθέματα το δέρμα μπορεί να υποστεί τόσο έντονες ακτινικές βλάβες που ενδέχεται να νεκρωθεί. Η συνέπεια της νέκρωσης δέρματος είναι να εκτεθεί η σιλικόνη.
Περαιτέρω, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή ίνωση ή συρρίκνωση του λιπώδους ιστού που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση μαστού.
Ένας διατατήρας ιστών θα εισαχθεί κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής.
Ο πλαστικός χειρουργός ξεκινά να γεμίζει τον διατατήρα ιστών για να διαταθεί το δέρμα του μαστού που διασώθηκε κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής. Αυτή η διαδικασία γίνεται στο γραφείο ανώδυνα μια ή και δυο φορές ανά εβδομάδα.
Μόλις ο διατατήρας φτάσει στο μέγιστο σημείο πλήρωσης και παραμείνει εκεί για 2 περίπου μήνες ο πλαστικός χειρουργός θα σας αλλάξει τον διατατήρα με μια πρόθεση σιλικόνης.
Η συνολική διαδικασία διαρκεί αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της ακτινοβολίας.
Για μια επιτυχή αποκατάσταση είναι ευνόητο ότι πρέπει να υπάρχει υπομονή διότι οι ακτινοβολημένοι ιστοί είναι πολύ ευαίσθητοι στην πίεση που προκαλεί ο διατατήρας.
Σταδιακή σε απώτερο χρόνο αποκατάσταση μαστού
Μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει σε απώτερο χρόνο αποκατάσταση μαστού εάν δεν συμμετείχε πλαστικός χειρουργός κατά στη μαστεκτομή της.
Πολλές γυναίκες δεν γνώριζαν τις επιλογές αποκατάστασης μαστού κατά τη στιγμή της μαστεκτομής.
Όλο και περισσότερες ανακαλύπτουν ότι η χειρουργική αποκατάσταση του μαστού τους δεν είναι πλέον ακατόρθωτη ή μεγάλη ταλαιπωρία και έτσι προβαίνουν σε αποκατάσταση πολύ μετά την μαστεκτομή τους.
Αποκατάσταση μετά τον καρκίνο του μαστού
Πότε πρέπει να κάνετε την αποκατάσταση μαστού ή άλλη Επανορθωτική Χειρουργική Στήθους
Το στήθος μιας γυναίκας μετά από μαστεκτομή μπορεί να επανορθωθεί με έναν από τους δύο τρόπους:
Εμφυτεύματα
Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από σιλικόνη ή φυσιολογικό ορό ή συνδυασμό των δύο, και μπορούν να εισαχθούν κατά τη διάρκεια ή μετά από μαστεκτομή. Τα ενθέματα τοποθετούνται κάτω από τον θωρακικό μυ.
Αυτόλογη αποκατάσταση μαστού – Μεταμόσχευση Κρημνών
Οι κρημνοί γίνονται από πλαστικούς και επανορθωτικούς χειρουργούς που ειδικεύονται στη μικροχειρουργική. Κατά την αποκατάσταση, δημιουργείται ένα στήθος χρησιμοποιώντας ιστούς που λαμβάνονται από άλλα μέρη του σώματος, όπως η κοιλιά, η πλάτη, οι γλουτοί ή οι μηροί.
Στη συνέχεια, μεταμοσχεύεται στο στήθος συνδέοντας ξανά τα αιμοφόρα αγγεία με νέα που βρίσκονται στην περιοχή του θώρακα. Αυτός ο τύπος διαδικασίας ονομάζεται επίσης αυτόλογη αποκατάσταση του μαστού. Η μικροχειρουργική απαιτεί υψηλό επιπέδου δεξιοτήτων καθώς και αναγκαίου εξοπλισμό. Αυτές οι επεμβάσεις ΄διενεργούνται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς.
Τα περισσότερα κέντρα μαστού εξακολουθούν να εκτελούν χειρουργικές επέμβασεις με έμμισχους κρημνούς. Αυτές οι παλαιότερες μέθοδοι (TRAM Flaps και latissimus dorsi flaps) έχουν ως αποτέλεσμα η ασθενής να θυσιάζει είτε τους κοιλιακούς μύες της είτε τους άνω μύες της πλάτης.
Το μειονέκτημα των έμμισχων κρημνών είναι ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος κήλης και αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος. Πολύ συχνά εμφανίζεται πρόπτωση του κοιλιακού τοιχώματος με ταυτόχρονη διόγκωση του. Σπανίως υπάρχουν επιπτώσεις στη σωματική δραστηριότητα εν σχέσει με την πρότερη κατάσταση.
Αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους για την αποκατάσταση μαστού – Αποκατάσταση μαστού με Λιποανακύκλωση
Προσπαθούμε να δώσουμε στις γυναίκες την όψη και την αίσθηση ενός πραγματικού μαστού. Αυτό επιτυγχάνεται με τεχνικές όπως η μεταμόσχευση λίπους, γνωστή ως λιποανακύκλωση ή λιπομεταφορά.
Λίπος μπορεί να ληφθεί από άλλο μέρος του σώματός σας, όπως από την κοιλιά, τη μέση ή τους γλουτούς, μέσω λιποαναρρόφησης. Το λίπος θα φιλτράρεται και θα ενίεται προσεκτικά μέσα στο νέο στήθος για να δημιουργήσει το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος.
Τελικό στάδιο αποκατάστασης
Αποκατάσταση θηλής
Η τελευταία δομή που αποκαθίσταται είναι η θηλή και η θηλαία άλως.
Το σύμπλεγμα αυτό αποκαθίσταται στο τελευταίο στάδιο. Είναι καθοριστικής σημασίας η τοποθέτηση του με ακρίβεια χιλιοστού για την επίτευξη ενός άρτιου αποτελέσματος. Στην περίπτωση που είναι εφικτή η διατήρηση του συμπλέγματος κατά την μαστεκτομή το αποτέλεσμα είναι πάντα απόλυτα φυσικό.
Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον είναι ογκολογικός αποδεκτό μετά την αφαίρεση της θηλής με τη άλω της, διενεργούνται μικροσκοπικές βιοψίες στην οπίσθια επιφάνεια του συμπλέγματος. Ακολούθως τοποθετείται σε πρώτο χρόνο ως μόσχευμα ή μεταμοσχεύεται σε έκτοπη θέση με σκοπό την επαναμεταμόσχευση της στην ορθότοπη θέση μετά το δεύτερο στάδιο αποκατάστασης.
Στην περίπτωση που απαιτείται η δημιουργία νέας θηλής εκ του μηδενός αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση τοπικών κρημνών και μοσχευμάτων δέρματος από δότριες χώρες της ασθενούς.
Τέλος ασθενείς που δεν επιθυμούν να προβούν σε αποκατάσταση της θηλής μπορούν να επιλέξουν τη δερματοστιξία (Tatto) ως λύση.
Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση μαστού είναι μια διαδικασία που αναλόγως τις ογκολογικές ενδείξεις είναι πιθανό να γίνει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή ή σε 2 ή και 3 στάδια. Η επιλογές πλέον είναι ποικίλες και είναι θεμιτό να ενημερώνεται αναλυτικά η ασθενής για τις επιλογές της με την καθοδήγηση του πλαστικού χειρουργού.