ΕΛΙΕΣ – ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑ – αφαίρεση ελιάς – αφαίρεση σπίλου

Η αφαίρεση μιας ελιάς πραγματοποιείται για ποικίλους λόγους. Συνήθως η αφαίρεση μιας ελιάς ή μιας κρεατοελιάς πραγματοποιείται για αισθητικούς λόγους, μιας και στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις.

Οι σπίλοι είναι καλοήθεις μελαχρωματικές βλάβες του δέρματος. Ως προς το μέγεθός τους, το σχήμα και το χρώμα ποικίλλουν και οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα εμφανίζουν περισσότερους εν συγκρίσει με τους πιο σκουρόχρωμους.

Ποιοι είναι οι τρόποι αφαίρεσης μιας ελιάς και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για τον κάθε τύπο ελιάς;

Η αφαίρεση κρεατοελιάς με laser είναι ίσως μια από τις συχνότερες μικροεπεμβάσεις που διενεργεί ο Πλαστικός Χειρουργός. Όμως, η  αφαίρεση σπίλων δεν γίνεται σε κάθε περίπτωση με τη χρήση laser. Η αφαίρεση μιας κρεατοελιάς πραγματοποιείται συνήθως με laser, με εκτομή (Shave Excision) ή με διαθερμία.

Επίσης, οι έγχρωμοι σπίλοι δεν πρέπει να αφαιρούνται με laser, καθώς είναι αδύνατο να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά. Το πιθανότερο είναι να υποτροπιάσουν αρκετά σύντομα. Η αφαίρεση με laser ενδείκνυται κυρίως σε ελιές γνωστές ως χοριακοί σπίλοι και σε θηλώματα.

Ενδέχεται κάποιες ελιές να αφαιρούνται αμιγώς για αισθητικούς λόγους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αφαίρεσή τους πραγματοποιείται, όταν αυτές τραυματίζονται.

Τέτοιες ελιές βρίσκονται στη ράχη, λαιμό, σε περιοχή όπου έρχεται σε επαφή με στηθόδεσμο ή ακόμη και στα πέλματα. Αυτή συνήθως είναι και η εντόπιση για  μια κρεατοελιά.

Είδη σπίλων

Σπίλοι

Οι ελιές επιστημονικά ονομάζονται σπίλοι. Οι σπίλοι είναι η πιο συχνή καλοήθης βλάβη του ανθρώπινου σώματος. Πρακτικά όλοι οι άνθρωποι έχουν ελιές. Οι ελιές αποτελούνται ουσιαστικά από  πολλά μελανοκύτταρα μαζί .

Οι ελιές μπορεί να είναι λείες, να έχουν τρίχες, να είναι υπερυψωμένες ή να έχουν ανώμαλη επιφάνεια. Ο μέσος ενήλικας έχει από 10 έως 40 ελιές στο σώμα του.

Νέες ελιές μπορεί να εμφανιστούν μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αλλά οι περισσότεροι σπίλοι εμφανίζονται από την παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι μερικές ελιές εξαφανίζονται όσο μεγαλώνουμε.

Δυσπλαστικοί Σπίλοι

Ένας σπίλος αφαιρείται, εάν ανήκει στην  κατηγορία των δυσπλαστικών σπίλων. Οι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι καλοήθεις, όμως μοιάζουν αρκετά με το μελάνωμα.  Έτσι, μετά από υπόδειξη του ιατρού μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε αφαίρεσή του, καθώς ενέχει αυξημένο κίνδυνο να προκύψει εξαλλαγή σε μελάνωμα του δέρματος.

Πριν ένας σπίλος γίνει δυσπλαστικός χαρακτηρίζεται ως μελαχρωματικός. Οι μελαχρωματικοί σπίλοι είναι μια κατηγορία σπίλων που προέρχονται από τη συγκέντρωση μελανοκυττάρων.

Ένας μελαγχρωματικός σπίλος δεν πρέπει ποτέ να εξαχνώνεται με Laser. Επίσης, δεν πρέπει να καταστρέφεται, καθώς πάντα θα πρέπει να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία) σε αντίθεση με ένα θήλωμα (κρεατοελιά).

Η αφαίρεση μιας ελιάς στο πρόσωπο για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα καλό είναι να αφαιρείται από Πλαστικό Χειρουργό.

Συγγενείς σπίλοι

Συγγενής σπίλος ονομάζεται ο σπίλος, ο οποίος παρουσιάζεται στο δέρμα εκ γενετής.

Οι συγγενείς σπίλοι διακρίνονται σε μικρούς, μεσαίους, μεγάλους και γιγαντιαίους βάσει του μεγέθους τους.

Για την πλειοψηφία αυτών των σπίλων και ειδικά για τους γιγαντιαίους συστήνεται παρακολούθηση ή αφαίρεσή τους, όπου είναι εύκολο.

Στους γιγαντιαίους σπίλους είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Σε μικρότερους σπίλους δεν συστήνεται η αφαίρεσή τους. Αντιθέτως, οι ασθενείς παρακολουθούνται μέχρι να είναι σε θέση να υποβληθούν σε τοπική αναισθησία. Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση από ειδικό κρίνεται απαραίτητη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας κοινής- καλής ελιάς που δεν χρειάζεται αφαίρεση;


Οι ελιές είναι συμμετρικές, συνήθως στρογγυλές (οβάλ), ομοιόμορφες, σε αποχρώσεις του μπεζ, καφέ ή του χρώματος του δέρματος, συνήθως μικρότερες από μισό εκατοστό.
Εντοπίζονται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως για παράδειγμα στο πρόσωπο, στον κορμό, στα χέρια και πόδια.

Γι’ αυτές τις ελιές δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αν όμως αποφασίσουμε να τις αφαιρέσουμε για αισθητικούς λόγους, καλό είναι να αφαιρεθούν ολόκληρες χειρουργικά και να σταλούν για βιοψία.


Αν έχουμε πολλές ελιές;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα άτομα που έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων, δηλαδή περισσότερες από 50- 100 ελιές, κινδυνεύουν περισσότερο για την ανάπτυξη ενός κακοηθέστατου όγκου του δέρματος(μελάνωμα).

Το 2010 επιστήμονες από το «King’s College» μελέτησαν το DNA 1.800 ατόμων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έχουν πολλές ελιές γερνάνε με πιο αργούς ρυθμούς, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν λιγότερες.

Παρ’ όλα αυτά άτομα που έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων θα πρέπει να επισκέπτονται ειδικούς γιατρούς (Πλαστικούς Χειρουργούς ή Δερματολόγους) για μια κλινική και δερματοσκοπική εξέταση.


Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν απαραίτητη την αφαίρεση μιας ελιάς;

Όταν μια ελιά έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά ονομάζεται δυσπλαστικός ή άτυπος σπίλος και έχει αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί σε μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος και είναι ιάσιμος, εάν και εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα.

Τα χαρακτηριστικά των άτυπων σπίλων μπορούμε εύκολα να τα απομνημονεύσουμε με τον κανόνα ABCDE:

A: Αsymmetry = Ασυμμετρία.

B: Border = Τα όρια της βλάβης είναι συχνά ασαφή.

C: Color = Πολυχρωμία.

D: Diameter = Διάμετρος.

E: Evolution = Ανάπτυξη. Η μεταβολή των βασικών χαρακτηριστικών μιας ελιάς (χρώμα, μέγεθος, σχήμα) με το πέρασμα των χρόνων ή η  εμφάνιση πόνου, κνησμού ή αιμορραγίας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι το 70% των μελανωμάτων αναπτύσσονται σε καθαρό δέρμα και μόλις το 30% επί σπίλου.


Πώς πραγματοποιείται η αφαίρεση ελιάς;

Η αφαίρεση ελιάς πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Στους ενήλικες γίνεται μια ένεση λιδοκαΐνης 2% και σε ελάχιστα λεπτά το δέρμα έχει αναισθητοποιηθεί.

Με ένα μικρό νυστέρι #15, ο σπίλος αφαιρείται με τρόπο, ώστε να μη μείνει σημάδι (ουλή). Στη συνέχεια, τοποθετούνται ενδοδερμικά ράμματα, τα οποία  είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

Σε πολύ μικρή βλάβη μεγέθους χιλιοστών είναι καλύτερο να τοποθετείται ένα μοναδικό ράμμα ethilon.

Σε βρέφη και παιδιά η διαδικασία αυτή είναι αδύνατο να γίνει με τοπική αναισθησία και καλείται να συνδράμει αναισθησιολόγος, ώστε να χορηγήσει στον μικρό ασθενή τη λεγόμενη μέθη. Έτσι, είναι εύκολη και πιο ευχάριστη η εμπειρία για τους νεαρούς ασθενείς.

Επούλωση 14η ημέρα


Πώς αφαιρείται μια κρεατοελιά;

Στον αντίποδα, μια  κρεατοελιά μπορεί να αφαιρεθεί για αισθητικούς λόγους με Laser ή με διαθερμία.

Η αφαίρεση γίνεται κατ’ εφαπτομένη (shave excision) και η βάση της στο επίπεδο του δέρματος χτυπιέται με το Laser ή με διαθερμία για αιμόσταση και για να αποκλείσουμε την υποτροπή της.

Προϋπόθεση είναι να την ελέγξει ο ιατρός με δερματοσκόπηση ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν φέρει μελανίνη και ότι ουσιαστικά δεν είναι μελανοκυτταρικός σπίλος.

Μόλις 7 ημέρες μετά την αφαίρεση ελιών, τα σημάδια είναι ήδη δυσδιάκριτα και πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο;

Τα άτομα που θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά στην αξιολόγηση των σπίλων τους ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα με πολλές ελιές (άνω των 50).
  • Άτομα με ανοιχτό δέρμα.
  • Άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης μελανώματος ή καρκίνου του δέρματος.
  • Άτομα με συγγενή μελανοκυτταρικό σπίλο μεγάλου μεγέθους.
  • Άτομα με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων.

Ο πλαστικός χειρουργός Φώτης Φίλιππος Καραντώνης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην Πλαστική Χειρουργική. Εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές, στοχεύοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να μάθετε τα πάντα σχετικά με την αφαίρεση ελιάς.

H αφαίρεση με laser αποτελεί μια πολύ συχνή μέθοδο όμως υπάρχουν και άλλες τεχνικές αφαίρεσης μιας ελιάς. Ειδικότερα, εκτός από το laser μια ελιά μπορεί να αφαιρεθεί με εκτομή (Shave Excision) ή με διαθερμία.

Όχι, δεν αφαιρούνται όλοι οι σπίλοι με τη χρήση laser. Για παράδειγμα, οι έγχρωμοι σπίλοι δεν αφαιρούνται με laser γιατί είναι αδύνατο να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά.

Η χειρουργική αφαίρεση μιας ελιάς εξαρτάται από το εάν διακρίνονται από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

A: Αsymmetry = Ασυμμετρία.

B: Border = Τα όρια της βλάβης είναι συχνά ασαφή.

C: Color = Πολυχρωμία.

D: Diameter = Διάμετρος.

E: Evolution = Ανάπτυξη. Αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών μιας ελιάς (χρώμα, μέγεθος, σχήμα,) ή εμφάνιση πόνου, κνησμού ή αιμορραγίας.

Η αφαίρεση ενός σπίλου στους ενήλικες πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ενώ σε νεαρούς ασθενείς συνήθως αφαιρούνται με τη χρήση μέθης.

Οι ασθενείς με τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε δερματοσκόπηση:

  • Έχουν πολλές ελιές (πάνω από 50).
  • Έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.
  • Χαρακτηρίζονται από ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος.
  • Έχουν συγγενή μελανοκυτταρικό σπίλο μεγάλου μεγέθους.
  • Έχουν σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Αισθητική χειρουργική – Wikipedia
Κρεατοελιά (ελιά ή σπίλος)
Κυτταρίτιδα
Vampire Face Lift
Μεσοθεραπεία
Υαλουρονικό οξύ
Laser αποτρίχωση
Κρυολιπόλυση

Θεραπεία

Ελιά κρεατοελιά (σπίλος)

Χρόνος ανάρρωσης

5-10 μέρες