Γυναικομαστία

Τι είναι η γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία είναι η καλοήθης αύξηση του αδενικού ιστού του ανδρικού μαστού, που συχνά συνοδεύεται από διόγκωση και ευαισθησία στην περιοχή. Η γυναικομαστία εκδηλώνεται στο μεγαλύτερο της ποσοστό αμφοτερόπλευρα και είναι η πιο συχνή διαταραχή του ανδρικού μαστού. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι μεγάλη και ευθύνεται για το 85% περίπου των διογκώσεων του μαζικού αδένα στον ανδρικό πληθυσμό.

Η εμφάνιση αυτής της υπερτροφίας μαστών έχει μεγάλη συσχέτιση με την ηλικία. Στη βρεφική ηλικία και στην ήβη απαντά σε μεγάλη συχνότητα, ενώ στην παιδική ηλικία είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ταξινόμηση γυναικομαστίας

Η γυναικομαστία, ανάλογα με τη σοβαρότητά της, ταξινομείται στους παρακάτω βαθμούς:

  • 1ου βαθμού: Ήπια γυναικομαστία χωρίς χαλάρωση
  • 2ου βαθμού: Μέτρια γυναικομαστία με ή χωρίς ήπια χαλάρωση
  • 3ου βαθμού: Σοβαρή γυναικομαστία με ήπια χαλάρωση
  • 4ου βαθμού : Σοβαρή γυναικομαστία με σημαντική χαλάρωση

Πού οφείλεται η γυναικομαστία;

Συνήθως αποτελεί το σύμπτωμα ενδοκρινολογικών νοσημάτων, όμως μπορεί να οφείλεται και σε παρενέργεια φαρμάκων ή τοξικών ουσιών. Για τους λόγους αυτούς καθίσταται αναγκαία η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και ενδελεχούς κλινικο-εργαστηριακού ελέγχου. Είναι κεφαλαιώδης η σημασία της ανεύρεσης της υπαίτιας νόσου ή του εξωγενούς παράγοντα που ευθύνεται για την πρόκλησή της.

Ορισμένες φορές δεν καθίσταται δυνατή η ανεύρεση αιτιολογικού παράγοντα για την υπερτροφία μαστών. Τότε τη χαρακτηρίζουμε ως ιδιοπαθή. Η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης  έχει θέση κυρίως στη θεραπεία της ιδιοπαθούς γυναικομαστίας.

Είδη γυναικομαστίας

Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισής της, διακρίνουμε τη γυναικομαστία σε νεογνική, εφηβική και των ενηλίκων.

Νεογνική και εφηβική γυναικομαστία

Η γυναικομαστία που εμφανίζεται στα νεογνά (Neonatal gynecomastia) δεν έχει κανένα παθολογικό υπόστρωμα. Είναι αποτέλεσμα της δράσης των οιστρογόνων της μητέρας σ’ αυτά, κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής τους ζωής. Αυτός ο τύπος γυναικομαστίας υποχωρεί αυτόματα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

Η εφηβική (Pubertal gynecomastia) είναι αρκετά συχνή και εμφανίζεται σε ποσοστό 40% των εφήβων, σε ηλικίες μεταξύ 13 και 17 ετών. Είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη και παρέρχεται μετά από 12-24 μήνες. Η εφηβική που επιμένει και στη μετεφηβική ηλικία  πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Αποκλειστικά και μόνο μετά από διερεύνηση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ιδιοπαθής και τούτο, διότι μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή υποκείμενη νόσο, όπως όγκο των όρχεων ή των επινεφριδίων.

Γυναικομαστία ενηλίκων

Η γυναικομαστία των ενηλίκων (Senescent gynecomastia) απαντά κυρίως σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών. Εκδηλώνεται πιο συχνά ετερόπλευρα, με προτίμηση την αριστερή πλευρά, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτό σαφής παθοφυσιολογική εξήγηση. Επίσης, στη γυναικεία γυναικομαστία ο διογκωμένος μαζικός αδένας υποστρέφεται συνήθως σε διάστημα 12-24 μηνών.

Επί εμμονής της γυναικομαστίας πέρα του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος και εφ’ όσον έχει ολοκληρωθεί η διαγνωστική διερεύνηση και έχουν αποκλεισθεί ενδογενείς ή εξωγενείς αιτιολογικοί παράγοντες – περίπτωση ιδιοπαθούς γυναικομαστίας- τότε, για ψυχολογικούς και κοσμητικούς λόγους, κυρίως, μπορούμε να προβούμε σε χειρουργική επέμβαση.

Η αληθής γυναικομαστία προκαλείται από την επίδραση των οιστρογόνων στο μαζικό αδένα. Αυτό συμβαίνει σε παθήσεις που υπάρχει αυξημένη παραγωγή των οιστρογόνων ή ανεπάρκεια των ανδρογόνων ή συνδυασμός και των δυο.

Στην αρκετά μεγάλη κατηγορία αυτών των παθήσεων θα μπορούσαμε να αναφέρουμε επιλεκτικά:

  • διάφορες διατροφικές διαταραχές
  • τους όγκους των όρχεων
  •  το σύνδρομο Klinefelter
  • τη συγγενή υπερπλασία ή όγκους των επινεφριδίων
  • την παρανεοπλασματική έκκριση 8-H.C.G.
  • την κίρρωση του ήπατος

Φαρμακευτική γυναικομαστία

Η γυναικομαστία φαρμακευτικής αιτιολογίας δεν είναι σπάνια. Φάρμακα με οιστρογονική δράση (δακτυλίτιδα, αναβολικά στεροειδή, μαριχουάνα), όπως επίσης και φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση  ή τη σύνθεση της τεστοστερόνης (σιμετιδίνη, κετοκοναζόλη, σπιρονολακτόνη, αντινεοπλασματικά, διαζεπάμη) ενοχοποιούνται συχνά για πρόκληση της πάθησης.

Επιπλέον, φάρμακα που αυξάνουν τη σύνθεση οιστρογόνων ή δρουν με άγνωστους μέχρι τώρα μηχανισμούς (ρεζερπίνη, θεοφυλλίνη, βεραπαμίλη, αντικαταθλιπτικά, φουροσεμίδη) μπορούν να είναι υπαίτια για πρόκληση γυναικομαστίας.

Αληθής και ψευδής γυναικομαστία

Η αληθής γυναικομαστία πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από την ψευδή (False gynecomastia). Η ψευδογυναικομαστία απαντά σε άτομα με εκσεσημασμένη παχυσαρκία, τα οποία εμφανίζουν μεγάλη εναπόθεση λίπους στο μαζικό αδένα.

Τέλος, στη διαφορική διάγνωση της γυναικομαστίας θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι όγκοι. Αυτοί είναι το νευρίνωμα (σπάνια) και συνηθέστερα ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος εμφανίζεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας, στα οποία η μαστογραφία εκτελείται ως εξέταση ρουτίνας στη διαγνωστική προσέγγιση της νόσου.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά κάθε ασθενής με γυναικομαστία πρέπει να υποβάλλεται σε λεπτομερή έλεγχο, με σκοπό τον προσδιορισμό του αιτίου – ενδογενούς ή εξωγενούς – που την προκαλεί. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιμετώπιση είναι αιτιολογική.

Ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση έχει η ιδιοπαθής γυναικομαστία, όταν δεν υποχωρεί σε 12-24 μήνες από την εμφάνιση της, όπως επίσης και οι περιπτώσεις ψευδούς γυναικομαστίας σε παχύσαρκα άτομα. Και στις δύο περιπτώσεις, ψυχολογικοί και κοσμητικοί λόγοι επιβάλλουν την επέμβαση.

Ο Πλαστικός Χειρουργός Φώτης Φίλιππος Καραντώνης έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις αντιμετώπισης της γυναικομαστίας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας και μάθετε τα πάντα για τη γυναικομαστία και τις μεθόδους αντιμετώπισής της.

Η γυναικομαστία κατηγοριοποιείται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς σε νεογνική, εφηβική και γυναικομαστία ενηλίκων.

Η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται σε ενδοκρινολογικά νοσήματα ή να εκδηλωθεί ως παρενέργεια φαρμάκων ή τοξικών ουσιών.

Για την εμφάνιση της γυναικομαστίας στους άνδρες δεν μπορεί να εντοπιστεί κάθε φορά η αιτία και σε αυτή την περίπτωση χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής.

Η νεογνική γυναικομαστία εμφανίζεται σε βρέφη και συνήθως υποχωρεί λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Η εφηβική γυναικομαστία είναι αρκετά συχνή και κατά κύριο λόγο εμφανίζεται σε νεαρούς από 13 έως 17 ετών. Συνήθως υποχωρεί και αυτή, όμως χρήζει παρακολούθησης.

Η γυναικομαστία ενηλίκων εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες άνω των 50 ετών  και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εκδηλώνεται μόνο στον αριστερό μαστό. Στους περισσότερους ασθενείς δεν εντοπίζεται η ακριβής αιτία.

Η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση. Φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, τα αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση ή τη σύνθεση τεστοστερόνης ενδέχεται να προκαλέσουν γυναικομαστία.

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι χειρουργική, όταν δεν υποχωρεί σε 12-24 μήνες μετά την εμφάνισή της. Σε κάθε περίπτωση ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Σχετικοί σύνδεσμοι

γυναικομαστια

Επέμβαση
Γυναικομαστια