Καρκίνος του δέρματος – Μελάνωμα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στον άνθρωπο αλλά έχει καλή πρόγνωση καθώς διαγιγνώσκεται ταχύτατα.

Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στον άνθρωπο. Ο καρκίνος του δέρματος χωρίζεται σε δυο κατηγορίες. Στον μη μελανοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος και στο μελάνωμα για το οποίο θα αναφερθούμε ξεχωριστά καθώς είναι πολύ επικίνδυνος καρκίνος.

Ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος αναφέρεται σε μια ομάδα καρκίνων που αναπτύσσονται αργά στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Ο όρος μη μελάνωμα διακρίνει αυτούς τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου του δέρματος από τον λιγότερο κοινό καρκίνο του δέρματος γνωστό ως μελάνωμα, ο οποίος όπως προανέφερα μπορεί να είναι πιο σοβαρός.

Σε συχνότητα εμφανίζεται πρώτα σε ποσοστό περίπου 80% ο βασικοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος και ακολουθεί ο ακανθοκυτταρικός και οι όγκοι των εξαρτημάτων του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος συνήθως έχει καλή πρόγνωση καθώς διαγιγνώσκεται ταχύτατα. Στη διάγνωση συμβάλλει το γεγονός ότι είναι εμφανής και ενοχλεί αισθητικά τους ασθενείς. Ο καρκίνος του δέρματος δεν πονάει αλλά πολλές φορές είναι ενοχλητικός καθώς αιμορραγεί. Αν αφαιρεθεί σε πρώιμα στάδια μερικών χιλιοστών είναι πλήρως ιάσιμος ενώ σπάνια υποτροπιάζει.

Καρκίνος του δέρματος και συμπτώματα

Συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος

Το πρώτο σημάδι μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος είναι συνήθως η εμφάνιση ενός ογκιδίου ή αποχρωματισμένου ή έντονα ερυθρού σημείου στο δέρμα που επιμένει μετά από μερικές εβδομάδες και εξελίσσεται αργά σε μήνες ή μερικές φορές χρόνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται σαν ογκίδιο κόκκινο και συμπαγές και μερικές φορές μετατρέπονται σε έλκη, ενώ άλλες σαν επίπεδη πλάκα φολιδωτή σα να έχει λέπι πάνω της.

Ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται συχνότερα σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται τακτικά στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια, οι ώμοι, το άνω μέρος του θώρακα και η πλάτη.

Πότε να λάβετε ιατρική συμβουλή

Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε κάποια ανωμαλία του δέρματος, όπως ένα εξόγκωμα, έλκος, αλλοίωση ή αποχρωματισμό του δέρματος που δεν έχει επουλωθεί μετά από 4 εβδομάδες. Αν και είναι απίθανο να είναι καρκίνος του δέρματος, είναι καλύτερο να το ελέγξετε.

Ειδικότερα

κερατοακάνθωμα με ακανθοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος

Μελάνωμα του δέρματος

Τύποι καρκίνου του δέρματος

Οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος αναπτύσσονται συνήθως στο πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα) και συχνά ονομάζονται από τον τύπο του κυττάρου του δέρματος από το οποίο αναπτύσσονται.

Οι 2 πιο συνηθισμένοι τύποι μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος είναι:

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), γνωστό και ως έλκος των τρωκτικών, ξεκινά από τα κύτταρα που καλύπτουν το κάτω μέρος της επιδερμίδας και ευθύνεται για περίπου 75 σε κάθε 100 καρκίνους του δέρματος

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) ξεκινά από τα κύτταρα που καλύπτουν την κορυφή της επιδερμίδας και ευθύνεται για περίπου 20 σε κάθε 100 καρκίνους του δέρματος

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) εμφανίζεται συνήθως ως ένα μικρό, γυαλιστερό ροζ ή μαργαριταρένιο εξόγκωμα με ημιδιαφανή ή κηρώδη εμφάνιση. Μπορεί επίσης να μοιάζει με κόκκινη, φολιδωτή πλάκα.

Μερικές φορές υπάρχει κάποια καφέ ή μαύρη χρωστική ουσία μέσα στην πλάκα.

Το εξόγκωμα σιγά-σιγά μεγαλώνει και μπορεί να γίνει κρούστα, να αιμορραγήσει ή να εξελιχθεί σε ανώδυνο έλκος.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως κάνει μεταστάσεις δηλαδή δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος (έως και 5%) να εξαπλωθεί το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στους λεμφαδένες.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) εμφανίζεται ως ένα στα

ερό ροζ εξόγκωμα με τραχιά ή φλοιώδη επιφάνεια. Μπορεί να έχει μεγάλη επιφάνεια και μερικές φορές ακόμη μπορεί  ένα αιχμηρό κέρατο (δερματικό κέρας) να προεξέχει.

Το εξόγκωμα συχνά είναι ευαίσθητο όταν το αγγίζετε, αιμορραγεί εύκολα και μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος.

Τόσο για το SCC όσο και για το BCC μπορεί μερικές φορές να υπάρξει σημαντική βλάβη στο δέρμα εάν ο όγκος δεν αντιμετωπιστεί.

Νόσος Bowen

Η νόσος του Bowen είναι μια προκαρκινική μορφή καρκινώματος ακανθοκυτταρικού SCC που μερικές φορές αναφέρεται ως ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα in situ. Αναπτύσσεται αργά και αντιμετωπίζεται εύκολα.

Εμφανίζεται σαν μια κόκκινη, φολιδωτή πλάκα στο δέρμα που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Προσβάλλει συχνότερα τις ηλικιωμένες γυναίκες και συχνά εντοπίζεται στο πόδι. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος.

Αν και δεν ταξινομείται ως μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος, η νόσος του Bowen μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε SCC εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ακτινικές κερατώσεις

Οι ακτινικές κερατώσεις, επίσης γνωστές ως ηλιακές κερατώσεις, είναι ξηρές, φολιδωτές κηλίδες δέρματος που προκαλούνται από βλάβες μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο.

Οι πλάκες μπορεί να είναι ροζ, κόκκινα ή καφέ και μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά.

Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί μερικές φορές να γίνει πολύ παχύ και μερικές φορές τα μπαλώματα μπορεί να μοιάζουν με μικρά κέρατα ή ακίδες.

Όπως η νόσος του Bowen, η ακτινική κεράτωση δεν ταξινομείται ως μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος, αλλά υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Βασικοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος

Όπως προανέφερα ο συνηθέστερος καρκίνος του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC). Αυτό το καρκίνωμα αναπτύσσεται αργά και μεθίσταται σπανίως. Η επισκόπηση μιας βλάβης, δηλαδή η εξέταση του δέρματος με μια απλή ματιά, από έναν ιατρό οδηγεί τον ασθενή συνήθως έγκαιρα στον ειδικό για την ειδικότερη θεραπεία.

Η λαϊκή δοξασία ότι οι βλάβες αυτές δεν πρέπει να πειράζονται  και ότι είναι ένα απλά σπυριά τα οποία “αγριεύουν” αν τα πειράξει κανείς  είναι λάθος ειδικά όταν αυτοί παρουσιάζονται σε ειδικές θέσεις όπως η μύτη, τα βλέφαρα και γενικά στο κεφάλι. Έτσι, πολλές φορές βλέπουμε καρκίνους μεγάλους σε μέγεθος οι οποίοι είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν χωρίς εμφανή μετεγχειρητικά σημάδια και ουλές. Επιπροσθέτως, πολλές φορές σε όγκους μεγάλους βλέπουμε και μεταστάσεις παρότι ο βασικοκυτταρικός καρκίνος έχει ήπια βιολογική συμπεριφορά.

Η φυσιολογική τάση κάθε δερματικού καρκίνου είναι να μεγαλώνει σε μέγεθος, επιφανειακά και σε βάθος. Όσο περισσότερο καιρό τον αφήνουμε τόσο η θεραπεία γίνεται πιο περίπλοκη. Το νεόπλασμα αυτό συνήθως δεν μεθίσταται σε άλλα όργανα του σώματος και έτσι η τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι και η τελική θεραπεία.

Μετά το χειρουργείο το ιστοτεμάχιο πρέπει πάντα να εξετάζεται από Παθολογοανατόμο, ώστε να επιβεβαιώνεται η ριζική αφαίρεση του όγκου. Μικροί όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν με απλή εκτομή και απευθείας συρραφή του ελλείμματος ιστού που προκύπτει. Η αφαίρεση μεγαλύτερων όγκων απαιτεί κάποιας μορφής επανόρθωση με τη χρήση ελεύθερων μοσχευμάτων δέρματος ή τοπικών κρημνών.

Ακανθοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως στα χείλη, στο πρόσωπο και στα αυτιά. Έχει μεταστατικό δυναμικό ειδικότερα σε λεμφαδένες και για το λόγω αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρος. Περίπου 20% των καρκίνων του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα είναι ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Η διαφοροποίηση BCC και SCC μπορεί συχνά να γίνει μονάχα με τη χρήση μικροσκοπίου, καθώς η εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να είναι ακριβώς η ίδια. Το SCC τείνει να μεγαλώνει πιο γρήγορα, εξελκώνεται πιο γρήγορα, όπως επίσης δημιουργεί γρήγορα κάποιο υπεργερμένο ογκίδιο με ή χωρίς κρούστα (εφελκίδα).

Τι προκαλεί μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος;

Τι προκαλεί καρκίνο του δέρματος;

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) είναι η κύρια αιτία του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία προέρχεται από τον ήλιο, καθώς και από το σολάριουμ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος περιλαμβάνουν:

προηγούμενο μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος

οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος

Λευκό δέρμα που καίγεται εύκολα

μεγάλος αριθμός σπίλων ή φακίδων

λήψη φαρμάκου που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

μια συνυπάρχουσα ιατρική κατάσταση που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα (HIV)

Διάγνωση μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος

Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει το δέρμα σας για σημάδια καρκίνου του δέρματος. Μπορεί να σας παραπέμψουν σε ειδικό δερματολόγο (δερματολόγο) ή ειδικό πλαστικό χειρουργό εάν δεν είναι σίγουροι ή υποψιάζονται καρκίνο του δέρματος.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

Οι βασικοκυτταρικοί καρκίνοι του δέρματος συνήθως δεν χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση, αλλά θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό εντός 18 εβδομάδων.

Ο ειδικός θα εξετάσει το δέρμα σας και μπορεί να κάνει βιοψία για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση καρκίνου του δέρματος.

Η βιοψία είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται μέρος του προσβεβλημένου δέρματος ώστε να μπορεί να εξεταστεί.

Θεραπεία μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος

Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία για τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του καρκινικού όγκου με περιβάλλον υγιές δέρμα.

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση άλλες θεραπείες για τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος περιλαμβάνουν κρυοθεραπεία, αντικαρκινικές κρέμες, ακτινοθεραπεία και μια μορφή θεραπείας με φως που ονομάζεται φωτοδυναμική θεραπεία (PDT). Σε καμία περίπτωση δεν προτιμούμε άλλη θεραπεία εφόσον ο ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί καθώς είναι πολύ συχνό να υποτροπιάζει ο καρκίνος με δυσάρεστα αποτελέσματα με όλες τις άλλες επιλογές.

Η θεραπεία για τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος είναι συνήθως επιτυχής, καθώς, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους τύπους καρκίνου, υπάρχει σημαντικά μικρότερος κίνδυνος ο καρκίνος να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) συνήθως δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος (έως και 5%) του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC) να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στους λεμφαδένες.

Ωστόσο, τόσο για το BCC όσο και για το SCC μπορεί μερικές φορές να υπάρξει σημαντική βλάβη στο δέρμα και όχι μόνο εάν ο όγκος δεν αντιμετωπιστεί. Η καταστροφή κατά συνέχεια ιστών μπορεί να είναι εκτεταμένη και η νοσηρότητα πολύ αυξημένη. Ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε οστό όπως στο κεφάλι και τα χέρια η αντιμετώπιση πρέπει να είναι γρήγορη και ριζική.

Τουλάχιστον 9 στις 10 περιπτώσεις μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος θεραπεύονται επιτυχώς.

Καρκίνος του δέρματος και Επιπλοκές

Εάν είχατε στο παρελθόν μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, υπάρχει πιθανότητα να υποτροπιάσει δηλαδή η κατάσταση να επανέλθει.

Η πιθανότητα επανεμφάνισης του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος αυξάνεται εάν ο προηγούμενος καρκίνος σας ήταν μεγάλος σε μέγεθος και υψηλού βαθμού (σοβαρός).

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος επανεμφάνισης του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, πιθανότατα θα χρειαστείτε τακτικές εξετάσεις (ανά 3 μήνες) για να παρακολουθείτε την υγεία σας.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι εάν είχατε έναν μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο κίνδυνος να αναπτύξετε άλλον στο μέλλον είναι αυξημένος επειδή αυτοί οι καρκίνοι είναι συχνά πολλαπλοί.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά το δέρμα σας για να ελέγχετε για νέους όγκους.

Πρόληψη του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος

Ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, αλλά μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα να τον αναπτύξετε αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Μπορείτε να προστατευθείτε από τα ηλιακά εγκαύματα χρησιμοποιώντας αντηλιακό, να φοράτε καπέλο στον ήλιο και περιορίζοντας τον χρόνο που περνάτε στον ήλιο κατά το μεσημέρι.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι ξαπλώστρες και το σολάριουμ.

Ο τακτικός έλεγχος του δέρματός σας για σημάδια καρκίνου του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Αίτια που προκαλούν καρκίνο του δέρματος

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος προκαλούνται από το υπεριώδες φως (UV) που καταστρέφει το DNA στα κύτταρα του δέρματος. Η κύρια πηγή υπεριώδους φωτός είναι το ηλιακό φως.

Το ηλιακό φως περιέχει 3 τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας:

υπεριώδες Α (UVA)

υπεριώδες Β (UVB)

υπεριώδες C (UVC)

Το UVC φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα της γης. Οι ακτίνες UVA και UVB βλάπτουν το δέρμα με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας το πιο πιθανό να αναπτυχθούν καρκίνοι του δέρματος. Η UVB πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος.

Οι τεχνητές πηγές υπεριώδους φωτός, όπως το σολάριουμ, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Το επαναλαμβανόμενο ηλιακό έγκαυμα, είτε από τον ήλιο είτε από τεχνητές πηγές φωτός, θα κάνει το δέρμα σας πιο ευάλωτο στον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος.

Οικογενειακό ιστορικό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος δεν εμφανίζεται σε οικογένειες. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες οικογένειες έχουν μεγαλύτερο από το μέσο αριθμό μελών που αναπτύσσουν την πάθηση.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν γονέα που είχε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC), ο κίνδυνος να πάθετε επίσης SCC είναι 2 έως 3 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού μελανώματος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες πιστεύεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε όλους τους τύπους καρκίνου του δέρματος.

Αυτά περιλαμβάνουν:

λευκό δέρμα που δεν μαυρίζει εύκολα

ξανθά ή κόκκινα μαλλιά

μπλε μάτια

μεγαλύτερη ηλικία

έχοντας μεγάλο αριθμό σπίλων

έχοντας μεγάλο αριθμό φακίδων

έχοντας μια περιοχή του δέρματος που είχε προηγουμένως καταστραφεί από κάψιμο ή ακτινοθεραπεία

έχοντας μια πάθηση που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως ο HIV

λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα (ανοσοκατασταλτικά), που χρησιμοποιούνται συνήθως μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων

έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως το αρσενικό

έχοντας προηγουμένως διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος

Θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος

Αίτια που προκαλούν καρκίνο του δέρματος

Η διάγνωση του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος ξεκινά συνήθως με μια επίσκεψη σε γιατρό, ο οποίος θα εξετάσει το δέρμα σας και θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε περαιτέρω αξιολόγηση από έναν ειδικό.

Μερικοί γιατροί λαμβάνουν ψηφιακές φωτογραφίες ύποπτων όγκων, ώστε να μπορούν να τις στείλουν με email σε έναν ειδικό για αξιολόγηση.

Βιοψία

Εάν υπάρχει υποψία καρκίνου του δέρματος, μπορεί να παραπεμφθείτε σε δερματολόγο ή ειδικό πλαστικό χειρουργό. Ο ειδικός θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη διάγνωση κλινικά.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να υποβληθείτε σε βιοψία, η οποία είναι μια μικρή χειρουργική εκτομή όπου αφαιρείται μέρος ή όλος ο όγκος, ώστε να μπορεί να μελετηθεί κάτω από μικροσκόπιο.

Αυτό γίνεται συνήθως μετά τη χορήγηση τοπικού αναισθητικού, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε τις αισθήσεις σας, αλλά η πληγείσα περιοχή θα είναι μουδιασμένη, επομένως δεν θα αισθανθείτε πόνο.

Η βιοψία επιτρέπει στον δερματολόγο ή τον πλαστικό χειρουργό να προσδιορίσει τον τύπο του καρκίνου του δέρματος που έχετε και εάν υπάρχει πιθανότητα να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Ο καρκίνος του δέρματος μερικές φορές μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα. Ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί και να ελεγχθεί και μπορεί να μην χρειάζεστε περαιτέρω θεραπεία, επειδή ο καρκίνος είναι απίθανο να εξαπλωθεί.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας παρέχονται σε λίγες ημέρες.

Περαιτέρω δοκιμές

Εάν έχετε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, δεν απαιτούνται συνήθως περαιτέρω εξετάσεις, καθώς είναι πολύ απίθανο να εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Ωστόσο, μπορεί να έχετε ένα δεύτερο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε διαφορετική περιοχή του δέρματος, επομένως είναι λογικό να εξετάσετε όλο το δέρμα σας από τον ειδικό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας ή σε άλλο μέρος του σώματός σας.

Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν φυσική εξέταση των λεμφαδένων σας. Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των αδένων σας.

Εάν ο πλαστικός χειρουργός πιστεύει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί να γίνει βιοψία σε λεμφαδένα. Αυτό ονομάζεται αναρρόφηση με λεπτή βελόνα (FNA) ή και βιοψία του λεμφαδένα φρουρού.

Κατά τη διάρκεια της FNA, τα κύτταρα αφαιρούνται χρησιμοποιώντας βελόνα και σύριγγα, ώστε να μπορούν να εξεταστούν.

Η εύρεση καρκινικών κυττάρων σε έναν κοντινό λεμφαδένα θα υποδηλώνει ότι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Σταδιοποίηση καρκίνου του δέρματος

Η σταδιοποίηση χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο έχει εξαπλωθεί ένας όγκος. Το στάδιο του καρκίνου θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη συνιστώμενη θεραπεία σας.

Για τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, αυτό ισχύει μόνο για το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, καθώς δεν υπάρχει σύστημα σταδιοποίησης για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μάθετε τι σημαίνουν τα στάδια και οι βαθμοί καρκίνου

Εάν έχετε σοβαρό καρκίνο του δέρματος, η εξειδικευμένη ομάδα φροντίδας σας θα περιλαμβάνει έναν πλαστικό χειρουργό, έναν ειδικό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας (ογκολόγο), έναν παθολογοανατόμο.

Εάν έχετε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, μπορεί να δείτε αρκετούς (ή όλους) από αυτούς τους ειδικούς ως μέρος της θεραπείας σας.

Όταν αποφασίζετε ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσάς, οι γιατροί θα εξετάσουν:

τον τύπο καρκίνου που έχετε

το στάδιο του καρκίνου (το μέγεθός του και το πόσο εξαπλώνεται)

τη γενική σας υγεία

Ο πλαστικός χειρουργός σε συνεννόηση με τον ακτινοθεραπευτή θα προτείνει ποια θεωρεί ότι είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας, αλλά η τελική απόφαση θα είναι δική σας.

Πριν επισκεφτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να γράψετε μια λίστα με ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να μάθετε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συγκεκριμένων θεραπειών.

Χειρουργική εκτομή

Η χειρουργική εκτομή είναι μια επέμβαση για την ριζική εκτομή του καρκίνου μαζί με τον περιβάλλοντα υγιή ιστό για να διασφαλιστεί η πλήρης αφαίρεση του καρκίνου.

Η χειρουργική εκτομή μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με έναν κρημνό ή δερματικό μόσχευμα, το οποίο περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τμήματος υγιούς δέρματος, συνήθως από ένα μέρος του σώματος όπου δεν μπορεί να δει κανείς ουλές, όπως ο λαιμός, η κοιλιά ή το άνω μέρος του μηρού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετή για τη θεραπεία του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος.

Μικρογραφική χειρουργική Mohs

Η μικρογραφική χειρουργική Mohs (MMS) είναι μια εξειδικευμένη μορφή χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος όταν:

θεωρείται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης ή επανεμφάνισης του καρκίνου

ο καρκίνος βρίσκεται σε μια περιοχή όπου θα ήταν σημαντικό να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν λιγότερο δέρμα, όπως η μύτη ή κοντά στα μάτια

Η MMS περιλαμβάνει χειρουργική εκτομή του όγκου και μιας μικρής περιοχής του περιβάλλοντος δέρματος.

Οι άκρες ελέγχονται αμέσως με μικροσκόπιο για να βεβαιωθείτε ότι όλος ο όγκος έχει αφαιρεθεί πλήρως.

Εάν δεν έχει γίνει, γίνεται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση, συνήθως την ίδια μέρα. Αυτό ελαχιστοποιεί την αφαίρεση του υγιούς ιστού και μειώνει τις ουλές ενώ διασφαλίζει ότι ο όγκος έχει αφαιρεθεί πλήρως.

Κουρετάζ και ηλεκτροκαυτηριασμός

Η απόξεση και η ηλεκτροκαυτηρίαση είναι μια τεχνική παρόμοια με τη χειρουργική εκτομή, αλλά είναι κατάλληλη μόνο σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος είναι αρκετά μικρός.

Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει μια μικρή λεπίδα σε σχήμα κουταλιού ή κυκλική για να ξύσει τον καρκίνο πριν κάψει (καυτηριάσει) το δέρμα για να αφαιρέσει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να σφραγίσει την πληγή.

Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί 2 ή 3 φορές για να εξασφαλιστεί η πλήρης αφαίρεση του καρκίνου.

Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για να καταστρέψει τον καρκίνο. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται για την κατάψυξη του καρκίνου, και αυτό προκαλεί την περιοχή να σχηματίσει μια φλύκταινα.

Μετά από περίπου ένα μήνα, η φλύκταινα που περιέχει τον καρκίνο θα πέσει από το δέρμα σας. Η κρυοθεραπεία μπορεί να αφήσει μια μικρή λευκή ουλή στο δέρμα σας.

Αντικαρκινικές κρέμες

Οι αντικαρκινικές κρέμες χρησιμοποιούνται επίσης για ορισμένους τύπους μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος, αλλά συνιστώνται μόνο όταν ο όγκος περιέχεται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, όπως το πρώιμο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και η νόσος του Bowen.

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι αντικαρκινικών κρεμών:

κρέμες χημειοθεραπείας – αυτές περιέχουν ένα φάρμακο που ονομάζεται 5-φθοροουρακίλη

ανοσοδιεγερτικές κρέμες – αυτές περιέχουν ένα φάρμακο που ονομάζεται imiquimod

Για μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, χρησιμοποιούνται κρέμες χημειοθεραπείας που περιέχουν 5-φθοροουρακίλη.

Η κρέμα εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή για αρκετές εβδομάδες.

Καθώς επηρεάζεται μόνο η επιφάνεια του δέρματος, δεν θα αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες που σχετίζονται με άλλες μορφές χημειοθεραπείας, όπως η κακουχία ή η απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, το δέρμα σας μπορεί να πονάει για αρκετές εβδομάδες μετά.

Οι ανοσοδιεγερτικές κρέμες που περιέχουν imiquimod χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων με διάμετρο μικρότερη από 2 cm. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ακτινικής κερατώσεως και της νόσου του Bowen.

Το Imiquimod ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στον καρκίνο στο δέρμα και χρησιμοποιείται για αρκετές εβδομάδες.

Οι συχνές παρενέργειες της κρέμας 5-φθοροουρακίλης και της imiquimod περιλαμβάνουν ερυθρότητα, απολέπιση ή ξεφλούδισμα του δέρματος και κνησμό. Λιγότερο συχνές και πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν φουσκάλες ή έλκος δέρματος.

Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)

Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, της νόσου του Bowen και της ακτινικής κερατώσεων. Περιλαμβάνει τη χρήση κρέμας που κάνει το δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο στο φως.

Μετά την εφαρμογή της κρέμας, μια ισχυρή πηγή φωτός εκπέμπεται στην πληγείσα περιοχή του δέρματός σας.

Τέλος θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι η χειρουργική εκτομή και μόνο προσφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος.

Όγκοι των εξαρτημάτων του δέρματος

Οι εξαρτηματικοί όγκοι αποτελούν εξαίρεση καθώς είναι ιδιαίτερα επιθετικοί όγκοι και με την διάγνωσή τους απαιτείται ευρεία αφαίρεση και φυσιολογικού ιστού προς αποφυγή υποτροπής. Χρήζει εκτομής 25 τετραγωνικών εκατοστών δηλαδή ένα ογκίδιο μικρό πρέπει να αφαιρεθεί 5 επί 5 εκατοστά ιστού. Άλλος όγκος του δέρματος ιδιαίτερα επιθετικός είναι το μελάνωμα του δέρματος. Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανοκύτταρα και έχει μεγάλο μεταστατικό δυναμικό. Σε πρώιμα στάδια η επιβίωση φτάνει το 95% ενώ το νούμερο αυτό αντιστρέφεται σε προχωρημένα μελανώματα.

Παραμελλημένος καρκίνος του δέρματος

Τα προβλήματα εμφανίζονται στους παραμελλημένους καρκίνους. Ασθενείς που προσέρχονται με όγκους μερικών εκατοστών και ειδικά σε δύσκολες θέσεις όπως τα βλέφαρα, μύτη, χείλια, αυτιά και γενικά στην κεφαλή υποτροπιάζουν συχνότερα ακόμα και μετά την αφαίρεση και παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Μεγάλοι όγκοι μεθίστανται ευκολότερα. Ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος είναι πιο επιθετικός βιολογικα απο τον βασικοκυτταρικό αλλά ευτυχώς είναι σπανιότερος περίπου 15-20% των περιστατικών. Μεθίσται ευκολότερα και υποτροπιάζει συχνότερα.

τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης για το μελάνωμα – Κανόνας ABCDE

Μελάνωμα του δέρματος

Το μελάνωμα του δέρματος εμφανίζεται σε ποσοστό μόνο 30% σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά). Πάραυτα, πρέπει να ελέγχουμε το δέρμα μας τακτικά. Η κλινική εικόνα του καρκίνου του δέραμτος είναι ένα ογκίδιο ή έλκος ή πλάκα που φέρει στην επιφάνειά του συνήθως μικρά αγγεία και αιμορραγεί. Το μελάνωμα είναι συνήθως μια πρωτοεμφανιζόμενη μελανή ακανόνιστη δίχρωμη κηλίδα που μοιάζει με άσχημη ελιά.

Ο κανόνας ABCDE είναι πολύ χρήσιμος για την εξέταση του δέρματος:

  • Α – Asymmetry Ασυμετρία
  • B – Border Περίμετρος ακανόνιστη
  • C – Color Χρώμα δυο και τρία συνήθως σκούρα χρώματα
  • D – Diameter Διάμετρος πάνω από μισό εκατοστό
  • E – Evolving Εξέλιξη

Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη στο Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο για να εξετάσει μια νεοεμφανιζόμενη βλάβη μπορεί να είναι σωτήρια.

Μελάνωμα δέρματος μύτης και αποκατάσταση με κρημνό

Εκτομή καρκίνου του δέρματος σχήματος Δ ώστε να διατηρηθεί το σχήμα και η θέση του φρυδιού. Η επούλωση είναι άριστη μετά από μερικούς μήνες και σε βάθος έτους αναμένεται ακόμη πιο δυσδιάκριτη ουλή.

Υφολική κάτω βλεφαρεκτομή για παραμελημένο καρκίνο του κάτω βλεφάρου. Επανόρθωση με ένα χονδροβλεννογόνιο μόσχευμα από το διάφραγμα της ρινός. Η αποκατάσταση του δέρματος έγινε με έναν κρημνό Tripier από το άνω βλέφαρο. Επούλωση στους δύο μήνες.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Σχετικοί σύνδεσμοι

Επέμβαση
Καρκίνος δέρματος – Μελάνωμα