Καρκίνος του δέρματος – Μελάνωμα

Title:

Description:

Καρκίνος του δέρματος – Μελάνωμα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στον άνθρωπο αλλά έχει καλή πρόγνωση καθώς διαγιγνώσκεται ταχύτατα.

Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στον άνθρωπο. Σε συχνότητα εμφανίζεται πρώτα σε ποσοστό περίπου 80% ο βασικοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος και ακολουθεί ο ακανθοκυτταρικός και οι όγκοι των εξαρτημάτων του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος συνήθως έχει καλή πρόγνωση καθώς διαγιγνώσκεται ταχύτατα. Στη διάγνωση συμβάλλει το γεγονός ότι είναι εμφανής και ενοχλεί αισθητικά τους ασθενείς. Ο καρκίνος του δέρματος δεν πονάει αλλά πολλές φορές είναι ενοχλητικός καθώς αιμορραγεί. Αν αφαιρεθεί σε πρώιμα στάδια μερικών χιλιοστών είναι πλήρως ιάσιμος ενώ σπάνια υποτροπιάζει.


καρκίνος του δέρματος

Ειδικότερα


Βασικοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος

Όπως προανέφερα ο συνηθέστερος καρκίνος του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC). Αυτό το καρκίνωμα αναπτύσσεται αργά και μεθίσταται σπανίως. Η επισκόπηση μιας βλάβης, δηλαδή η εξέταση του δέρματος με μια απλή ματιά, από έναν ιατρό οδηγεί τον ασθενή συνήθως έγκαιρα στον ειδικό για την ειδικότερη θεραπεία.

Η λαϊκή δοξασία ότι οι βλάβες αυτές δεν πρέπει να πειράζονται  και ότι είναι ένα απλά σπυριά τα οποία “αγριεύουν” αν τα πειράξει κανείς  είναι λάθος ειδικά όταν αυτοί παρουσιάζονται σε ειδικές θέσεις όπως η μύτη, τα βλέφαρα και γενικά στο κεφάλι. Έτσι, πολλές φορές βλέπουμε καρκίνους μεγάλους σε μέγεθος οι οποίοι είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν χωρίς εμφανή μετεγχειρητικά σημάδια και ουλές. Επιπροσθέτως, πολλές φορές σε όγκους μεγάλους βλέπουμε και μεταστάσεις παρότι ο βασικοκυτταρικός καρκίνος έχει ήπια βιολογική συμπεριφορά.

Η φυσιολογική τάση κάθε δερματικού καρκίνου είναι να μεγαλώνει σε μέγεθος, επιφανειακά και σε βάθος. Όσο περισσότερο καιρό τον αφήνουμε τόσο η θεραπεία γίνεται πιο περίπλοκη. Το νεόπλασμα αυτό συνήθως δεν μεθίσταται σε άλλα όργανα του σώματος και έτσι η τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι και η τελική θεραπεία.

Μετά το χειρουργείο το ιστοτεμάχιο πρέπει πάντα να εξετάζεται από Παθολογοανατόμο, ώστε να επιβεβαιώνεται η ριζική αφαίρεση του όγκου. Μικροί όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν με απλή εκτομή και απευθείας συρραφή του ελλείμματος ιστού που προκύπτει. Η αφαίρεση μεγαλύτερων όγκων απαιτεί κάποιας μορφής επανόρθωση με τη χρήση ελεύθερων μοσχευμάτων δέρματος ή τοπικών κρημνών.

Ακανθοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως στα χείλη, στο πρόσωπο και στα αυτιά. Έχει μεταστατικό δυναμικό ειδικότερα σε λεμφαδένες και για το λόγω αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρος. Περίπου 20% των καρκίνων του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα είναι ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Η διαφοροποίηση BCC και SCC μπορεί συχνά να γίνει μονάχα με τη χρήση μικροσκοπίου, καθώς η εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να είναι ακριβώς η ίδια. Το SCC τείνει να μεγαλώνει πιο γρήγορα, εξελκώνεται πιο γρήγορα, όπως επίσης δημιουργεί γρήγορα κάποιο υπεργερμένο ογκίδιο με ή χωρίς κρούστα (εφελκίδα).


Όγκοι των εξαρτημάτων του δέρματος

Οι εξαρτηματικοί όγκοι αποτελούν εξαίρεση καθώς είναι ιδιαίτερα επιθετικοί όγκοι και με την διάγνωσή τους απαιτείται ευρεία αφαίρεση και φυσιολογικού ιστού προς αποφυγή υποτροπής. Χρήζει εκτομής 25 τετραγωνικών εκατοστών δηλαδή ένα ογκίδιο μικρό πρέπει να αφαιρεθεί 5 επί 5 εκατοστά ιστού. Άλλος όγκος του δέρματος ιδιαίτερα επιθετικός είναι το μελάνωμα του δέρματος. Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανοκύτταρα και έχει μεγάλο μεταστατικό δυναμικό. Σε πρώιμα στάδια η επιβίωση φτάνει το 95% ενώ το νούμερο αυτό αντιστρέφεται σε προχωρημένα μελανώματα.

Παραμελλημένος καρκίνος του δέρματος

Τα προβλήματα εμφανίζονται στους παραμελλημένους καρκίνους. Ασθενείς που προσέρχονται με όγκους μερικών εκατοστών και ειδικά σε δύσκολες θέσεις όπως τα βλέφαρα, μύτη, χείλια, αυτιά και γενικά στην κεφαλή υποτροπιάζουν συχνότερα ακόμα και μετά την αφαίρεση και παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Μεγάλοι όγκοι μεθίστανται ευκολότερα. Ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος είναι πιο επιθετικός βιολογικα απο τον βασικοκυτταρικό αλλά ευτυχώς είναι σπανιότερος περίπου 15-20% των περιστατικών. Μεθίσται ευκολότερα και υποτροπιάζει συχνότερα.


Κανόνας ABCDE


Μελάνωμα του δέρματος

Το μελάνωμα του δέρματος εμφανίζεται σε ποσοστό μόνο 30% σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά). Πάραυτα, πρέπει να ελέγχουμε το δέρμα μας τακτικά. Η κλινική εικόνα του καρκίνου του δέραμτος είναι ένα ογκίδιο ή έλκος ή πλάκα που φέρει στην επιφάνειά του συνήθως μικρά αγγεία και αιμορραγεί. Το μελάνωμα είναι συνήθως μια πρωτοεμφανιζόμενη μελανή ακανόνιστη δίχρωμη κηλίδα που μοιάζει με άσχημη ελιά.

Ο κανόνας ABCDE είναι πολύ χρήσιμος για την εξέταση του δέρματος:

    • Α – Asymmetry Ασυμετρία
    • B – Border Περίμετρος ακανόνιστη
    • C – Color Χρώμα δυο και τρία συνήθως σκούρα χρώματα
    • D – Diameter Διάμετρος πάνω από μισό εκατοστό
    • E – Evolving Εξέλιξη

Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη στο Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο για να εξετάσει μια νεοεμφανιζόμενη βλάβη μπορεί να είναι σωτήρια.


ουλές

Εκτομή καρκίνου του δέρματος σχήματος Δ ώστε να διατηρηθεί το σχήμα και η θέση του φρυδιού. Η επούλωση είναι άριστη μετά από μερικούς μήνες και σε βάθος έτους αναμένεται ακόμη πιο δυσδιάκριτη ουλή.


eylid cancer

Υφολική κάτω βλεφαρεκτομή για παραμελημένο καρκίνο του κάτω βλεφάρου. Επανόρθωση με ένα χονδροβλεννογόνιο μόσχευμα από το διάφραγμα της ρινός. Η αποκατάσταση του δέρματος έγινε με έναν κρημνό Tripier από το άνω βλέφαρο. Επούλωση στους δύο μήνες.


Επέμβαση
Καρκίνος δέρματος - Μελάνωμα

πλαστικός χειρουργός, δρ. φώτης φίλιππος καραντώνης


Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Καραντώνης Επαγγελματισμός. Τελειότητα. Εμπειρία.


Επαγγελματισμός. Τελειότητα. Εμπειρία.
Επικοινωνία

Λοχ. Γιαννόπουλου 10, Ζωγράφου

+302107718551

+306936683853

info@drkarantonis.com


Βρείτε μας


2107718551

6936683853

Λοχ. Γιαννόπουλου 10, Ζωγράφου

Κλείστε μία συνάντησηCopyright ©2020 – Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματοςCopyright ©2020 – Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος[pvcp_1]