Υαλουρονικό / Υαλουρονικό στα χείλη

Υαλουρονικό (filler)

Το υαλουρονικο – filler είναι μοναδική θεραπεία που χρησιμοποιώ και ανήκει στην κατηγορία των filler. Η συχνότερη θεραπεία είναι το υαλουρονικο στα χειλη αλλά και υαλουρονικο στις ρινοπαρειακές. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά υαλουρονικο καθώς είναι εύπλαστο υλικό και απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάθε θεραπεία είναι αναστρέψιμη με το χρόνο αλλά περαιτέρω μπορεί το φάρμακο να εξουδετερωθεί με τη χρήση υαλουρονιδάσης. Η δυνατότητα αυτή δε δίνεται με άλλου τύπου Filler.

Υαλουρονικό στα χείλη

Η διακριτική χρήση του σκευάσματος αυτού μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα καθώς μπορούμε να τονίσουμε το περίγραμμα και να δώσουμε όγκο στα αδύνατα άδεια χείλη αλλά και να απαλύνουμε ρυτίδες. Σε καμία περίπτωση δεν θα φουσκώσουμε τα χείλη όπως δυστυχώς κάποιες γυναίκες επιθυμούν.

Τα lollipop lips είναι μια παροδική μόδα η οποία σε μερικά χρόνια θα έχει και συνέπειες για τους υπέρμαχούς της. Κάθε μαλακός ιστός ο οποίος διατείνεται με τα χρόνια χάνει την ελαστικότητά του και αναγκάζεται μετά ο ιατρός και ασθενής να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο υλικό ώστε να “γεμίζουν” τα χείλη. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό όταν χρησιμοποιείται με σύνεση υπό της οδηγίες του ειδικού είναι ένα βοήθημα για να αναδείξουμε την ομορφιά μας. Αντιθέτως, όταν γίνεται κατάχρηση ο ασθενής ζημιώνεται σε βάθος χρόνου με φτωχά αισθητικά αποτελέσματα.

Ακόμη με το υαλουρονικό οξύ μπορούμε να τονίσουμε λίγο τα ζυγωματικά αλλά και να σβήσουμε ή να απαλύνουμε ρυτίδες όπως τις ρινοπαρειακές αύλακες. Σε κάθε περίπτωση η χρήση του Υαλουρονικού οξέος γίνεται με φειδώ.

1η συνεδρία άνω χείλους

2η συνεδρία μερικούς μήνες αργότερα

Υαλουρινικό οξύ για τις ρινοπαρειές και χείλη

Κίνδυνοι από Ενέσιμο Υαλουρονικό Οξύ


Επιπλοκές

Η χρήση ενέσιμου υαλουρονικού ενέχει κάποιους κινδύνους. Από αυτούς κάποιοι είναι γενικοί και αφορούν κάθε ενέσιμο υλικό και κάποιοι εξειδικευμένοι του υαλουρονικού. Όπως με κάθε ενέσιμο και με το υαλουρονικό οξύ πρέπει να λαμβάνονται μέτρα αντισηψίας.

Είναι εύλογο πως αν τρυπήσουμε το δέρμα με μια βελόνα χωρίς να έχουμε σκουπίσει πρώτα την περιοχή με αντισηπτικό μπορεί να ενοφθαλμιστεί μικρόβιο του δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ενοφθαλμίζεται αλλά αναλαμβάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εξουδετερώνει τα βακτήρια.

Κάποιες φορές όμως όταν είναι ευάλωτος ο οργανισμός μας το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Τότε είναι πιθανό να δημιουργηθεί μικρο-απόστημα το οποίο προκαλεί προβλήματα αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.

Στις ειδικές επιπλοκές του υαλουρονικού περιλαμβάνονται η αποτυχία του επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος, η δημιουργία κοκκιώματος, η ισχαιμία και νέκρωση μαλακών μορίων από υπερβολική ένεση με επακόλουθο πίεση του υλικού στα μαλακά μόρια και η ενδαγγειακή έγχυση του υαλουρονικού.

 

Τύφλωση από την ένεση filler

Η τελευταία περίπτωση είναι επίφοβη όταν ενίουμε το υλικό στην περιοχή της ρινοπαρειακής αύλακας, της μύτης και του μεσόφρυου. Αυτή η περιοχή φέρει αγγεία τα οποία επικοινωνούν με την αρτηρία του οφθαλμού. Έτσι, είναι θα έλεγα οφθαλμοφανές ότι το υαλουρονικό πρέπει να το χρησιμοποιεί πάντα ειδικός Πλαστικός χειρουργός καθώς είναι ο μόνος ιατρός άρτια εκπαιδευμένος στο υλικό αλλά και στην ανθρώπινη ανατομία.

Έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία περίπου 300 περιστατικά τύφλωσης από ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Το νούμερο είναι σίγουρα μικρό εν σχέση με τα εκατομμύρια των θεραπειών που γίνονται κάθε έτος αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και να απευθυνόμαστε σε ανειδίκευτους ιατρούς.

Η άμεση δράση του ιατρού μπορεί να σώσει την όραση του ασθενούς. Χρήζει άμεσης ένεσης υαλουρονιδάσης πίσω από τον οφθαλμό όσο πιο κοντά γίνεται στην οφθαλμική αρτηρία και συμπληρωματικά στην περιοχή που είχε ενεθεί το υλικό.

Όλες οι υπόλοιπες επιπλοκές από τη χρήση ενέσιμου υαλουρονικού είναι αναστρέψιμες είτε με χρήση υαλουρονιδάσης είτε με τη λήψη άλλων μέτρων.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Αισθητική χειρουργική – Wikipedia
Κρεατοελιά (ελιά ή σπίλος)
Κυτταρίτιδα
Vampire Face Lift
Μεσοθεραπεία
Laser αποτρίχωση
Κρυολιπόλυση

Θεραπεία

Υαλουρονικό οξύ

Ηλικίες

25 και άνω