Βραχιονοπλαστική – Πλαστική Μπράτσων

Βραχιονοπλαστική – πλαστική μπράτσων

Βραχιονοπλαστική

Το δέρμα στους βραχίονες έχει την ιδιαιτερότητα να είναι αρκετά ευάλωτο ακόμα και στις μικρές αυξομειώσεις βάρους. Η βραχιονοπλαστική αποτελεί μέρος της Βαριατρικής Ιατρικής (Ιατρική της Παχυσαρκίας), της ειδικότητας της ιατρικής που ασχολείται κατ ’αποκλειστικότητα με τα προβλήματα των υπέρβαρων, τόσο με τα θεραπευτικά σχήματα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, όσο και με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους.

Το δέρμα μετά από μεγάλες αυξομειώσεις βάρους χάνει την ελαστικότητά του και δεν επανέρχεται στην προηγούμενη κατάστασή του. Έτσι, γίνεται επιτακτική ανάγκη να υποβληθεί κάνεις σε βραχιονοπλαστική (πλαστική μπρατσων) εφόσον θέλει να αποκτήσει νεανικό σχήμα στα μπράτσα του.

Κίνδυνοι Βραχιονοπλαστικής

Μια βραχιονοπλαστική μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως:

 • Ουλές. Οι ουλές τομής μιας βραχιονοπλαστικής είναι μόνιμες, αλλά συνήθως τοποθετούνται σε περιοχές που δεν είναι εύκολα ορατές. Σπάνια, οι τομές μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες, κόκκινες ουλές. Ενέσεις κορτικοστεροειδούς φαρμάκου ή άλλες θεραπείες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εμφάνισης των ουλών.
 • Ασυμμετρία στο σχήμα των χεριών σας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα αλλαγών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Επίσης, ενώ ο χειρουργός θα προσπαθήσει να κάνει τα χέρια σας να φαίνονται όσο πιο συμμετρικά γίνεται, δεν είναι δυνατή η τέλεια συμμετρία.
 • Αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η επανατοποθέτηση των ιστών του βραχίονα σας μπορεί να επηρεάσει τα επιφανειακά αισθητήρια νεύρα. Πιθανότατα θα αισθανθείτε κάποιο προσωρινό μούδιασμα.
 • Προβλήματα με ράμματα. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για να ασφαλίσουν το νέο σχήμα του βραχίονα μπορεί να λειτουργούν μέχρι την επιφάνεια του δέρματος και πρέπει να αφαιρεθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του προσβεβλημένου δέρματος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον χειρουργική επέμβαση.
 • Όπως κάθε άλλος τύπος μείζονος χειρουργικής επέμβασης, η βραχιονοπλαστική ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας, μόλυνσης και ανεπιθύμητης αντίδρασης στην αναισθησία

Μετά την βραχιονοπλαστική

Μετά τη διαδικασία

Μετά τη βραχίονοπλαστική, οι τομές σας θα καλυφθούν με επιδέσμους. Τα χέρια σας θα τυλιχτούν χαλαρά σε ελαστικούς επιδέσμους για να ελαχιστοποιηθεί το πρήξιμο. Μικροί σωλήνες μπορεί να τοποθετηθούν στα χέρια σας για την αποστράγγιση τυχόν υπερβολικου αίματος ή υγρού.

Πιθανότατα θα δείτε κάποιον από την ομάδα της πλαστικής χειρουργικής σας μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά την επέμβασή σας που μπορεί να αφαιρέσει τους επιδέσμους και την παροχέτευση αν χρησιμοποιήθηκε. Μερικοί πλαστικοί χειρουργοί μπορεί να σας ζητήσουν να φορέσετε ένα μανίκι συμπίεσης για μερικές εβδομάδες για να μειωθεί το πρήξιμο.

Τις πρώτες μέρες μετά τη βραχιονοπλαστική:

 • Αποφύγετε να σηκώσετε τα χέρια σας πάνω από το επίπεδο του ώμου για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
 • Αποφύγετε σωματικές και αθλητικές δραστηριότητες με τα χέρια σας που μπορεί να τεντώσουν τις τομές για τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Πάρτε παυσίπονα όπως απαιτείται και χρησιμοποιήστε τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά σύμφωνα με τις οδηγίες για την πρόληψη λοιμώξεων από πληγές.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Η επέμβαση της βραχιονοπλαστικής διαρκεί από 2 έως και 3 ώρες.

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, έτσι και στην βραχιονοπλαστική μπορεί να προκύψουν διάφορες επιπλοκές. Με την κατάλληλη επιλογή, όμως, πλαστικού χειρουργού μπορεί να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή.

 • Ουλές
 • Μόλυνση
 • Αιμορραγία
 • Ασυμμετρία
 • Αλλαγή στην αίσθηση δέρματος
 • Φλεγμονή λόγω ραμμάτων

Μετά την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να προσέξει τα εξής:

 • Αποφυγή ανύψωσης χεριών πάνω από τους ώμους τις πρώτες εβδομάδες
 • Αποφυγή σωματικών δραστηριοτήτων έως και τις 8 εβδομάδες
 • Λήψη παυσίπονων ή αντιβιοτικών, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού

Ναι, καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν οι επίδεσμοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν για την ελαχιστοποίηση του πρηξίματος. Επίσης, κατά την επίσκεψή σας ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να συνιστήσει την τοποθέτηση μανικιού συμπίεσης για το χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο ίδιος.

Επέμβαση
Βραχιονοπλαστική

Διάρκεια επέμβασης
2 – 3 ώρες

Χρόνος αποθεραπείας
10 ημέρες