Facelift – Ανόρθωση προσώπου λαιμού (λιφτινγκ)

Η ανόρθωση προσώπου λαιμού ( facelift – λιφτινγκ ) αποσκοπεί στην αποκατάσταση των σημαδιών του χρόνου στο πρόσωπο και το λαιμό.

Facelift – Λιφτινγκ προσωπου – λιφτινγκ λαιμου

Το κάπνισμα, το stress και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επιδεινώνουν την εικόνα με την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης του δέρματος. Η μέση ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε ανόρθωση προσώπου λαιμού (λιφτινγκ προσωπου και λαιμου, facelift) είναι τα 45 με 55 έτη, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, μιας και το λίφτινγκ είναι αυστηρά εξατομικευμένη επέμβαση και κάθε ασθενής έχει διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες. Μετά από ένα προεγχειρητικό έλεγχο, το facelift διενεργείται υπό γενική αναισθησία κατά προτίμηση.

Διαδικασία facelift – λιφτινγκ προσωπου και λαιμου

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία αναισθησιολόγου κρίνεται απαραίτητη καθώς είναι απαραίτητο αυτός να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση του ασθενούς ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ο χρόνος του facelift είναι 2-3 ώρες και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 1 ημέρα.

Οι τομές γίνονται σε σημεία δυσδιάκριτα, στο τριχωτό της κεφαλής, προωτιαία και οπισθωτιαία. Μετά το λίφτινγκ, γίνεται ελαστική επίδεση των τραυμάτων για τον περιορισμό των οιδημάτων και των εκχυμώσεων.

Ο πόνος στο facelift αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση κοινών παυσίπονων και σε γενικές γραμμές το λιφτινγκ δεν θεωρείται επώδυνο ως επέμβαση.

Η επιστροφή στις υποχρεώσεις και αποτελέσματα

Η επιστροφή στις υποχρεώσεις του ασθενούς εκτιμάται στις 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, όταν και θα έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι εκχυμώσεις και το οίδημα. Το λιφτινγκ έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εμφάνιση του ασθενούς, ο οποίος αποκτά μια πολύ νεότερη, ξεκούραστη και «φρέσκια» όψη.

Τα αποτελέσματα του λιφτινγκ διαρκούν περισσότερο από 10 έτη, ανάλογα και με την κατάσταση και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Ανόρθωση προσώπου λαιμού

(Λιφτινγκ προσώπου λαιμού)

Γενικά περί λιφτινγκ 

Το λιφτινγκ facelift (ανόρθωση προσώπου λαιμού) είναι μια αισθητική χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στη αναζωογόνηση του προσώπου σας.

Η διαδικασία μπορεί να μειώσει τη  χαλάρωση ή τις ρυτίδες  του δέρματος στα μάγουλα, να λειάνει τις ρινοπαρειακές αύλακες, την πτώση και το σακούλιασμα στο σαγόνι και λαιμό.

Παράλληλα, το λιφτινγκ βελτιώνει το οβάλ του προσώπου. Γενικότερα θα έλεγα ότι είναι η επέμβαση που ανανεώνει επιτυχημένα όλες τις αλλαγές που φέρνει η μεγαλύτερη ηλικία στο πρόσωπό σας.

Κατά το facelift, ένα μέρος του  δέρματος σε κάθε πλευρά του προσώπου τεντώνεται κατά μερικά χιλιοστά μέχρι ένα δυο εκατοστά στις χειρότερες περιπτώσεις.

Οι ιστοί κάτω από το δέρμα τροποποιούνται χειρουργικά για να επιστρέψουν το περίγραμμα του προσώπου σε πιο νεανικό σχήμα. Πριν το ράψιμο, αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος.

Το σημαντικότερο τμήμα στην ανόρθωση προσώπου και λαιμού είναι η σωστή ανόρθωση των υποκείμενων ιστών και όχι του δέρματος.

Παλιότερες γενιές πλαστικών χειρουργών έκανα το λεγόμενο τράβηγμα του δέρματος αλλά αυτή η τεχνική έχει πάψει να υφίσταται καθώς δίνει εικόνα τραβηγμένου προσώπου.

Η ανόρθωση του λαιμού (λιφτινγκ λαιμου) γίνεται συχνά ως μέρος της ανόρθωσης προσώπου για τη μείωση των αποθηκών λίπους και του χαλάρωσης του δέρματος στο λαιμό.

Τι στοχεύει να διορθώσει η ανόρθωση προσώπου και το λίφτινγκ λαιμού

Τι αλλάζει με την ηλικία και πότε χρειαζόμαστε το λιφτινγκ facelift necklift

Καθώς μεγαλώνετε, η εμφάνιση και το σχήμα του προσώπου σας αλλάζουν λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία.

Το δέρμα σας γίνεται λιγότερο ελαστικό και χαλαρότερο, και οι εναποθέσεις λίπους μειώνονται σε ορισμένες περιοχές του προσώπου σας και αυξάνονται σε άλλες.

Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο πρόσωπό σας που μπορεί να μειωθούν με την ανόρθωση προσώπου ή facelift (λιφτινγκ ) περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Χαλάρωση στα μάγουλά σας.
  • Κρέμασμα δέρματος και λίπους στην κάτω γνάθο σας
  • Εμβάθυνση της πτυχής του δέρματος από την πλευρά της μύτης σας προς στη γωνία του στόματος σας (ρινοπαρειακές αύλακες).
  • Χαλάρωση δέρματος και υπερβολικό λίπος στο λαιμό

Κίνδυνοι Επιπλοκές

Επιπλοκές facelift λιφτινγκ

Μια χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης facelift λιφτινγκ προσώπου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Ορισμένα μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλη φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική διόρθωση. Οι μακροχρόνιες ή μόνιμες επιπλοκές, αν και σπάνιες, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Αιμάτωμα

Μια συλλογή αίματος (αιμάτωμα) κάτω από το δέρμα που προκαλεί πρήξιμο και πίεση είναι η πιο κοινή επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης ανόρθωσης του προσώπου – λαιμού.

Ο σχηματισμός αιματώματος, ο οποίος συμβαίνει συνήθως 24 ώρες μετά το facelift λιφτινγκ, αντιμετωπίζεται αμέσως με παροχέτευση από ένα μικρό σημείο της τομής για την πρόληψη βλάβης στο δέρμα και σε άλλους ιστούς.

Ουλές

Οι ουλές μετά το facelift λιφτινγκ προσωπου λαιμου αποκρύπτονται από τη γραμμή των μαλλιών και το φυσικό περίγραμμα του προσώπου και του αυτιού. Σπάνια, οι τομές μπορούν να οδηγήσουν σε εμφανής ουλές.

Ενέσεις κορτικοστεροειδούς φαρμάκου και laser μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εμφάνισης ουλών.

Τραυματισμός νεύρων

Ο τραυματισμός στα νεύρα, αν και σπάνιος, μπορεί να επηρεάσει προσωρινά ή μόνιμα τα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση ή τους μυς.

Η προσωρινή παράλυση ενός μυός, με αποτέλεσμα μια ασυμμετρία του προσώπου ή προσωρινή απώλεια αίσθησης μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες έως ένα χρόνο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να προσφέρουν κάποια βελτίωση.

Απώλεια μαλλιών

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προσωρινή ή μόνιμη τριχόπτωση κοντά στα σημεία τομής του facelift λιφτινγκ. Η μόνιμη απώλεια μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση για μεταμόσχευση δέρματος με θυλάκια τρίχας.

Απώλεια δέρματος

Σπάνια, το facelift λιφτινγκ μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος στους ιστούς του προσώπου σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δέρματος.

Όπως κάθε άλλος τύπος μείζονος χειρουργικής επέμβασης, η ανόρθωση προσώπου και λαιμού ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας, μόλυνσης.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή συνήθειες τρόπου ζωής μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Οι ακόλουθοι παράγοντες ενδέχεται να παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο ή να οδηγήσουν σε δυσμενή αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όλων είναι το κάπνισμα.

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κακής επούλωσης τραυμάτων, αιματωμάτων και απώλειας δέρματος μετά από ανύψωση προσώπου. Σε περίπτωση που καπνίζετε η επέμβαση θεωρείται πολύ αυξημένου ρίσκου.

Φάρμακα αραίωσης αίματος

Τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα που αραιώνουν το αίμα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του αίματος σας να πήξει και να αυξήσει τον κίνδυνο αιματωμάτων μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν αντιπηκτικά (Coumadin, Plavix, άλλα), ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), ginseng, Ginkgo biloba, ιχθυέλαιο και άλλα.

Ιατρικές παθήσεις

Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση που αποτρέπει την πήξη του αίματος, δεν θα μπορείτε να κάνετε λιφτινγκ προσώπου.

Άλλες καταστάσεις, όπως ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τον κίνδυνο κακής επούλωσης τραυμάτων, αιματωμάτων και καρδιακών επιπλοκών.

Διακύμανση βάρους

Εάν έχετε ιστορικό επαναλαμβανόμενης αύξησης και απώλειας βάρους – παράγοντες που επηρεάζουν το σχήμα του προσώπου σας και την κατάσταση του δέρματός σας – το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό ή να είναι ικανοποιητικό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Προετοιμασία πριν κατά τη διάρκεια και μετά την ανόρθωση προσώπου λαιμού

Πριν το facelift λιφτινγκ

Ιατρικό ιστορικό και εξετάσεις

Ετοιμαστείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με παλιές και τρέχουσες ιατρικές καταστάσεις, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, προηγούμενες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, επιπλοκές από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, ιστορικό καπνίσματος και χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Φάρμακα

Καταχωρίστε το όνομα και τις δόσεις όλων των φαρμάκων που παίρνετε τακτικά, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, φαρμάκων χωρίς συνταγή, φυτικών φαρμάκων, βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής.

Εξέταση προσώπου

Θα πάρω φωτογραφίες από το πρόσωπό σας από διαφορετικές οπτικές γωνίες και κοντινές φωτογραφίες ορισμένων χαρακτηριστικών. Θα εξετάσω επίσης τη δομή των οστών σας, το σχήμα του προσώπου σας, την κατανομή του λίπους και την ποιότητα του δέρματός σας για να καθορίσω τις καλύτερες επιλογές σας για χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης του προσώπου σας.

Πριν από την ανόρθωση προσώπου

Ακολουθήστε τις οδηγίες για τα φάρμακα. Θα λάβετε οδηγίες σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε και πότε να σταματήσετε. Για παράδειγμα, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο αραίωσης αίματος ή συμπλήρωμα τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Πλύνετε το πρόσωπο και τα μαλλιά σας. Πιθανότατα θα σας ζητηθεί να πλύνετε τα μαλλιά και το πρόσωπό σας με ένα αντισηπτικό σαπούνι το πρωί της χειρουργικής επέμβασης.
Θα σας ζητηθεί να μην φάτε και να μην πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ πριν από το λίφτινγκ .

Κανονίστε για βοήθεια κατά τη διάρκεια της πρώτης δεύτερης ημέρας ανάρρωσης στο σπίτι.

Πριν από τη διαδικασία

Μερικές φορές η διαδικασία γίνεται με καταστολή και τοπική αναισθησία, η οποία μουδιάζει μόνο το πρόσωπό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται γενική αναισθησία .

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Γενικά, η ανόρθωση προσώπου (λίφτινγκ) περιλαμβάνει την ανόρθωση του δέρματος και τη σύσφιξη των υποκείμενων ιστών και μυών. Το λίπος στο πρόσωπο και το λαιμό μπορεί να αφαιρεθεί ή να αναδιανεμηθεί.

Στη συνέχεια, το δέρμα του προσώπου τοποθετείται πάνω από τα νέο περίγραμμα του προσώπου ενώ το υπερβάλλων δέρμα αφαιρείται και η τομή ράβεται ή κλείνεται με ταινία και χειρουργική κόλλα.

Η ανόρθωση προσώπου διαρκεί γενικά δύο έως τρεις ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο εάν άλλες αισθητικές διαδικασίες γίνονται ταυτόχρονα.

Μετά τη διαδικασία

Μετά την ανόρθωση προσώπου, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:

  • Ήπιος έως μέτριος πόνος
  • Πρήξιμο
  • Μώλωπες
  • Μούδιασμα

Οι τομές σας θα καλυφθούν με επιδέσμους που παρέχουν ήπια πίεση για να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο και τους μώλωπες. Ένας μικρός σωλήνας μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα πίσω από το ένα ή και τα δύο αυτιά σας για να αποστραγγίσει τυχόν περίσσεια αίματος ή υγρού.

Τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση:

Ξεκουραστείτε με το κεφάλι σας ανυψωμένο
Πάρτε φάρμακα για τον πόνο σύμφωνα με τις οδηγίες μου
Βάλτε τριμμένο πάγο μέσα σε γάντια λάτεξ και ακουμπήστε τα στο πρόσωπο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μειώσετε το πρήξιμο.

Που γίνονται οι τομές στην ανόρθωση προσώπου ( τομές στο λίφτινγκ προσώπου)

Που γίνονται οι τομές στο facelift λιφτινγκ

Οι τομές στο facelift λιφτινγκ εξαρτώνται από τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν και τις προτιμήσεις του ασθενούς.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Μια παραδοσιακή τομή facelift λιφτινγκ προσώπου ξεκινά από τους κροτάφους σας στη γραμμή των μαλλιών, συνεχίζει κάτω και γύρω από το μπροστινό μέρος των αυτιών σας και τελειώνει πίσω από τα αυτιά σας στο κάτω τριχωτό της κεφαλής σας. Μπορεί να γίνει μια τομή κάτω από το πηγούνι σας για να βελτιωθεί η εμφάνιση του λαιμού σας με την πλατυσμοπλαστική.

Μια περιορισμένη τομή είναι μια μικρότερη τομή που ξεκινά στην γραμμή των μαλλιών σας ακριβώς πάνω από το αυτί σας, περνά γύρω από το μπροστινό μέρος του αυτιού σας, αλλά δεν εκτείνεται μέχρι το οπισθωτιαίο τριχωτό της κεφαλής.

Η τομή του λαιμού ξεκινά μπροστά από το λοβό του αυτιού σας και συνεχίζεται γύρω από το αυτί σας στο κάτω τριχωτό της κεφαλής σας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Αισθητική χειρουργική – Wikipedia
Ρινοπλαστική (Πλαστική μύτης)
Βλεφαροπλαστική
Ωτοπλαστική
Mini facelift
Ανόρθωση φρυδιών
Μεταμόσχευση μαλλιών

Επέμβαση
Facelift – Necklift

Διάρκεια επέμβασης
2-3 ώρες

Διάρκεια αποθεραπείας
2-3 εβδομάδες