Mini facelift

Τι είναι το mini facelift;

To mini facelift είναι ότι και το κανονικό facelift με τη διαφορά ότι η επέμβαση στοχεύει να αποκαταστήσει το κάτω τριτημόριο του προσώπου και το λαιμό.

Οι τομές στο mini facelift είναι περιορισμένες.  Επίσης, η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει σε επιλεγμένους ασθενείς στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ ταχύτερος.

Γενικά περί mini facelift

Το mini facelift (ανόρθωση προσώπου λαιμού) είναι μια αισθητική χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην αναζωογόνηση του προσώπου σας.

Η διαδικασία του mini facelift μπορεί να μεταμορφώσει το πρόσωπό σας. Ειδικότερα,  μπορεί:

 • να μειώσει τη  χαλάρωση ή τις ρυτίδες  του δέρματος στα μάγουλα
 • να λειάνει τις ρινοπαρειακές αύλακες
 • να αντιμετωπίσει την πτώση και το σακούλιασμα στο σαγόνι και λαιμό.

Παράλληλα, το mini facelift βελτιώνει το οβάλ του προσώπου. Γενικότερα, θα έλεγα ότι είναι η επέμβαση που αντιμετωπίζει με μεγάλη επιτυχία όλες τις αλλαγές που φέρνει η μεγαλύτερη ηλικία στο πρόσωπό σας.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Κατά τη διάρκεια του mini facelift, ένα μέρος του  δέρματος σε κάθε πλευρά του προσώπου τεντώνεται κατά μερικά χιλιοστά. Το τέντωμα του δέρματος πραγματοποιείται μέχρι ένα- δυο εκατοστά στις χειρότερες περιπτώσεις.

Οι ιστοί κάτω από το δέρμα τροποποιούνται χειρουργικά για να επιστρέψουν το περίγραμμα του προσώπου σε πιο νεανικό σχήμα. Πριν το ράψιμο, αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος.

Το σημαντικότερο τμήμα στην ανόρθωση προσώπου και λαιμού είναι η σωστή ανόρθωση των υποκείμενων ιστών και όχι του δέρματος.

Παλιότερες γενιές πλαστικών χειρουργών έκαναν το λεγόμενο «τράβηγμα του δέρματος»,  αλλά έχει πάψει να υφίσταται. Η τεχνική αυτή δεν έδινε ένα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα, αλλά την εικόνα  ενός τραβηγμένου προσώπου.

Η ανόρθωση του λαιμού γίνεται συχνά ως μέρος της ανόρθωσης προσώπου για τη μείωση των αποθηκών λίπους και του χαλάρωσης του δέρματος στο λαιμό.

Τι στοχεύει να διορθώσει η mini ανόρθωση προσώπου και το λίφτινγκ λαιμού;

Καθώς μεγαλώνετε, η εμφάνιση και το σχήμα του προσώπου σας αλλάζουν λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία.

Το δέρμα σας γίνεται λιγότερο ελαστικό και χαλαρότερο. Επιπροσθέτως, οι εναποθέσεις λίπους μειώνονται σε ορισμένες περιοχές του προσώπου σας και αυξάνονται σε άλλες.

Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο πρόσωπό σας μπορεί να μειωθούν με την ανόρθωση προσώπου ή facelift περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Χαλάρωση στα μάγουλά σας.
 • Κρέμασμα δέρματος και λίπους στην κάτω γνάθο σας.
 • Εμβάθυνση της πτυχής του δέρματος από την πλευρά της μύτης σας προς στη γωνία του στόματος σας (ρινοπαρειακές αύλακες).
 • Χαλάρωση δέρματος και υπερβολικό λίπος στο λαιμό.

Επιπλοκές mini facelift

Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές. Μια χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης mini facelift μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όμοιες με αυτές του facelift.

Οι περισσότερες επιπλοκές  αντιμετωπίζονται με κατάλληλη φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική διόρθωση. Οι μακροχρόνιες ή μόνιμες επιπλοκές, αν και σπάνιες, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

 • Αιμάτωμα

Πρόκειται για μια συλλογή αίματος (αιμάτωμα) κάτω από το δέρμα που προκαλεί πρήξιμο και πίεση. Το αιμάτωμα είναι η πιο κοινή επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης ανόρθωσης του προσώπου – λαιμού.

Ο σχηματισμός αιματώματος  συμβαίνει συνήθως 24 ώρες μετά το mini facelift. Έτσι, αντιμετωπίζεται αμέσως με παροχέτευση από ένα μικρό σημείο της τομής για την πρόληψη βλάβης στο δέρμα και σε άλλους ιστούς.

 •      Ουλές

Οι ουλές μετά το mini facelift αποκρύπτονται από τη γραμμή των μαλλιών και το φυσικό περίγραμμα του προσώπου και του αυτιού. Σπάνια, οι τομές μπορούν να οδηγήσουν σε εμφανείς ουλές.

Για τη βελτίωση της εμφάνισης των ουλών, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενέσεις κορτικοστεροειδούς φαρμάκου και laser.

 • Τραυματισμός νεύρων

Ο τραυματισμός στα νεύρα, αν και σπάνιος, μπορεί να επηρεάσει προσωρινά ή μόνιμα τα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση ή τους μυς. Η προσωρινή παράλυση ενός μυός μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες έως ένα χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να έχει ως  αποτέλεσμα μια ασυμμετρία του προσώπου ή προσωρινή απώλεια αίσθησης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να προσφέρουν κάποια βελτίωση.

 • Απώλεια δέρματος

Σπάνια, το facelift μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος στους ιστούς του προσώπου. Όμως, εάν αυτό συμβεί, τότε μπορεί να προκύψει απώλεια δέρματος.

Όπως κάθε άλλος τύπος μείζονος χειρουργικής επέμβασης, η ανόρθωση προσώπου και λαιμού ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας ή/και μόλυνσης.

Ποιοι παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσουν τις παραπάνω επιπλοκές;

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή συνήθειες τρόπου ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Οι ακόλουθοι παράγοντες ενδέχεται να παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο ή να οδηγήσουν σε δυσμενή αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όλων είναι το κάπνισμα.

 • Κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κακής επούλωσης τραυμάτων, αιματωμάτων και απώλειας δέρματος μετά από ανύψωση προσώπου. Σε περίπτωση που καπνίζετε, η επέμβαση θεωρείται πολύ αυξημένου ρίσκου.

 • Φάρμακα αραίωσης αίματος

Τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα που αραιώνουν το αίμα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του αίματος σας να πήξει και να αυξήσει τον κίνδυνο αιματωμάτων μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • αντιπηκτικά (Coumadin, Plavix, κ.ά.)
 • ασπιρίνη
 • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Ginseng
 • Ginkgo biloba
 • Ιχθυέλαιο  κ.ά.
 • Ιατρικές παθήσεις

Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση που αποτρέπει την πήξη του αίματος, δεν θα μπορείτε να κάνετε λίφτινγκ προσώπου.

Άλλες καταστάσεις, όπως ο μη ρυθμισμένος διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τον κίνδυνο κακής επούλωσης τραυμάτων, αιματωμάτων και καρδιακών επιπλοκών.

 • Διακύμανση βάρους

Εάν έχετε ιστορικό επαναλαμβανόμενης αύξησης και απώλειας βάρους – παράγοντες που επηρεάζουν το σχήμα του προσώπου σας και την κατάσταση του δέρματός σας – το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό ή να είναι ικανοποιητικό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Πλαστικός Χειρουργός Φώτης Φίλιππος Καραντώνης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην πλαστική χειρουργική. Εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές, στοχεύοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να απαλλαγείτε από τα αισθητικά προβλήματα που σας απασχολούν μέσω του mini facelift.

Επέμβαση
Mini Facelift