Λίπωμα – Λιπώματα

Τι είναι το λίπωμα;

Το λίπωμα είναι ένα στρογγυλό ή ωοειδές κομμάτι ιστού που αναπτύσσεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Όπως προδίδει και το όνομά του, αποτελείται από λίπος, κινείται εύκολα όταν το αγγίζετε και συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συνηθισμένα στα παρακάτω σημεία του σώματος:

 • Πλάτη
 • Κορμός
 • Χέρια
 • Μπράτσα
 • Ώμοι
 • Λαιμός
 • Μέτωπο

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι μαλακού ιστού. Αναπτύσσονται αργά και δεν είναι καρκινικά. Τα περισσότερα λιπώματα δεν χρειάζονται θεραπεία, όμως από τη στιγμή που θα εμφανιστούν δεν εξαφανίζονται. Εάν εμφανιστούν κοντά σε νεύρο ή σε κάποιο μυ, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ενόχληση. Εάν σας ενοχλεί, η αφαίρεση λιπώματος μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία.

Πόσο κοινά είναι τα λιπώματα;

Τα λιπώματα είναι πολύ συνηθισμένα. Περίπου 1 στα 1.000 άτομα έχει ένα λίπωμα. Τα λιπώματα εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ένα λίπωμα μπορεί ακόμη και να είναι παρόν κατά τη γέννηση. Τα λιπώματα επηρεάζουν ανθρώπους όλων των φύλων, αλλά είναι ελαφρώς πιο συχνά στις γυναίκες.

Συμπτώματα και αιτίες

Λίπωμα: Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τα λιπώματα συνήθως δεν είναι επώδυνα, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικά εάν πιέζουν ένα νεύρο ή αναπτύσσονται κοντά σε μια άρθρωση. Πολλοί άνθρωποι που έχουν λίπωμα δεν παρατηρούν συμπτώματα. Τα λίπωμα είναι συνήθως:

 • Ενθυλακωμένο: Δεν εξαπλώνεται στους ιστούς που τους περιβάλλουν.
 • Ανώδυνο: Ωστόσο, ορισμένα λιπώματα προκαλούν πόνο και δυσφορία ανάλογα με τη θέση τους, το μέγεθος και εάν υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία.
 • Στρογγυλό ή ωοειδές: Είναι συνήθως συμμετρικά.
 • Κινητό: Κάθονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και κινούνται όταν τα αγγίζετε.
 • Μικρότερα από 5 εκατοστά σε διάμετρο: Σε μερικές περιπτώσεις, τα λιπώματα μπορεί να έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 20 εκατοστά.

Επίσης, τα λιπώματα δεν αιμορραγούν και δε δίνουν ποτέ μεταστάσεις. Εξαίρεση στο τελευταίο αποτελούν τα λιποσαρκώματα, τα οποία είναι κακοηθείς όγκοι των μαλακών μορίων, και είναι αρκετά σπάνια.

Πού μεγαλώνουν τα λιπώματα;

Τα λιπώματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα. Σπανίως τα λιπώματα αναπτύσσονται στους μύες, τα εσωτερικά όργανα ή τον εγκέφαλο. Η πλειονότητα των ατόμων με λίπωμα έχουν μόνο ένα, αν και μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερα από ένα λιπώματα. Τα περισσότερα λιπώματα αναπτύσσονται ακριβώς κάτω από το δέρμα στα:

 • Χέρια ή πόδια
 • Πλάτη
 • Λαιμό
 • Ώμους
 • Κορμό
 • Μέτωπο

Τι μπορεί να προκαλέσει ένα λίπωμα;

Τα λιπώματα συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιων γενετικών παραγόντων. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε λίπωμα, εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ένα.

Επίσης, υπάρχουν περιστατικά που διακρίνονται από σχηματισμό πολλαπλών λιπωμάτων στο σώμα. Τα πολλαπλά λιπώματα είναι συχνότερα στους άνδρες. Τα περιστατικά αυτά ίσως υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου από τα παρακάτω σύνδρομα:

 • Νόσος του Dercum: Αυτή η σπάνια διαταραχή προκαλεί επώδυνα λιπώματα, συνήθως στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό. Ονομάζεται επίσης adiposis dolorosa ή σύνδρομο Anders.
 • Σύνδρομο Gardner: Μία μορφή διαταραχής που ονομάζεται οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP), το σύνδρομο Gardner προκαλεί λιπώματα και μια σειρά προβλημάτων υγείας.
 • Κληρονομική πολλαπλή λιπωμάτωση: Επίσης, ονομάζεται οικογενειακή πολλαπλή λιπωμάτωση και αυτή η διαταραχή κληρονομείται (μεταδίδεται μέσω οικογενειών).
 • Νόσος του Madelung: Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ. Επίσης, ονομάζεται πολλαπλή συμμετρική λιπωμάτωση. Η νόσος του Madelung προκαλεί την ανάπτυξη λιπωμάτων γύρω από το λαιμό και τους ώμους.

Διάγνωση

Με ποιον τρόπο διαγιγνώσκεται ένα λίπωμα;

Η διάγνωση των λιπωμάτων γίνεται συνήθως με μια φυσική εξέταση και ψηλάφηση. Ο πλαστικός χειρουργός σας θα αγγίξει το λίπωμα και θα ρωτήσει, εάν είναι επώδυνο. Για την αφαίρεση λιπώματος μπορεί να χρειαστείτε βιοψία για να επιβεβαιώσετε ότι το λίπωμα δεν είναι καρκίνος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο πλαστικός χειρουργός σας αφαιρεί ένα δείγμα του λιπώματος και το στέλνει σε εργαστήριο για εξέταση.

Συχνά, αυτά μπορεί να εκληφθούν ως κύστη. Για να δείτε μια σαφή εικόνα αυτού, ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να παραγγείλει ένα τεστ απεικόνισης όπως σάρωση υπερήχων, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή σάρωση υπολογιστικής τομογραφίας (CT). Αυτές οι μελέτες απεικόνισης βοηθούν τον πλαστικό χειρουργό σας να προσδιορίσει, εάν είναι λίπωμα ή κύστη. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στον εντοπισμό της θέσης του λιπώματος και πόσο βαθιά είναι αν έχει αιμοφόρα αγγεία και εάν πιέζει τα νεύρα ή άλλους ιστούς.

Ποιοι είναι οι τύποι λιπωμάτων;

Όλα τα λιπώματα αποτελούνται από λίπος. Ορισμένα λιπώματα περιέχουν επίσης αιμοφόρα αγγεία ή άλλους ιστούς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λιπωμάτων, όπως:

 • Αγγειολίπωμα: Αυτός ο τύπος περιέχει λίπος και αιμοφόρα αγγεία. Τα αγγειολιπώματα είναι συχνά επώδυνα.
 • Κοινό: Ο πιο συνηθισμένος τύπος, ένα συμβατικό λίπωμα περιέχει λευκά λιπώδη κύτταρα.
 • Ινολίπωμα – Fibrolipoma: Το λίπος και ο ινώδης ιστός χαρακτηρίζουν αυτόν τον τύπο λιπώματος.
 • Hibernoma: Αυτό το είδος λιπώματος περιέχει καφέ λίπος. Τα περισσότερα άλλα λιπώματα περιέχουν λευκό λίπος. Τα καφέ λιπαρά κύτταρα παράγουν θερμότητα και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
 • Μυελολίπωμα: Αυτά τα λιπώματα περιέχουν λίπος και ιστούς που παράγουν κύτταρα αίματος.
 • Ατρακτοειδές: Τα λιποκύτταρα σε αυτά τα λιπώματα είναι μακρύτερα από ότι είναι φαρδιά.
 • Πλειόμορφα: Αυτά τα λιπώματα έχουν λιπώδη κύτταρα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

Διαχείριση και Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία για τα λιπώματα;

Τα περισσότερα λιπώματα δεν χρειάζονται θεραπεία. Εάν σας ενοχλεί όπως προανέφερα η αφαίρεση λιπώματος γίνεται εύκολα υπό τοπική αναισθησία. Η αφαίρεση ενός λιπώματος είναι αποτελεσματική και εύκολη και μπορείτε να πάτε στο σπίτι την ίδια μέρα.

Ως εναλλακτική λύση στη χειρουργική αφαίρεση λιπώματος, ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να συστήσει λιποαναρρόφηση για την αφαίρεση λιπώματος. Με τον τρόπο αυτό δεν προκαλείται ουλή παρά μόνο μια μικρή οπή 3 χιλιοστά, η οποία εξαφανίζεται. Η μίνι λιποαναρρόφηση γίνεται με μια μακριά, λεπτή βελόνα για την αφαιρέσει του λιπώδους ιστού.

Μπορώ να αποτρέψω τα λιπώματα;

Τα λιπώματα, καθώς και πολλές από τις καταστάσεις που προκαλούν λιπώματα, κληρονομούνται. Δεδομένου ότι μεταδίδονται μέσω οικογενειών, δεν είναι δυνατόν να τα αποτρέψετε. Όμως, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Madelung (μια κατάσταση που προκαλεί την ανάπτυξη λιπωμάτων), περιορίζοντας την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε.

Προβολή / Πρόγνωση 

Ποια είναι η προοπτική για τα άτομα με λιπώματα;

Πολλοί άνθρωποι ζουν με λιπώματα και μπορεί να μην τα παρατηρήσουν ποτέ. Τα περισσότερα λιπώματα δεν χρειάζονται θεραπεία. Τα λιπώματα σπάνια επανεμφανίζονται μετά τη θεραπεία, αλλά ένα άλλο μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετικό σημείο στο σώμα σας.

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου σχετικά με κάποιο λίπωμα;

Εάν έχετε κάποια ανάπτυξη όγκου, εξογκώματα ή σβόλους κάτω από το δέρμα σας, επισκεφτείτε τον πλαστικό χειρουργό σας. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί και να αποκλειστούν σοβαρές καταστάσεις, όπως το λιποσάρκωμα (ένας τύπος καρκίνου). Η εξέταση των λιπωμάτων θα πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα, αφού τα συμπτώματα του λιποσαρκώματος είναι παρόμοια με του λιπώματος.

Εάν έχετε λίπωμα και εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, όπως ξαφνικό πόνο, απευθυνθείτε στον πλαστικό χειρουργό σας. Ζητήστε να εξεταστείτε, εάν αναπτύσσεται γρήγορα (σε εβδομάδες), το αισθάνεστε σκληρό ή δεν κινείται τόσο εύκολα όταν το αγγίζετε. Ο πλαστικός χειρουργός σας θα ελέγξει το λίπωμα για να δει αν έχει αιμοφόρα αγγεία, κάτι που αποτελεί ένδειξη σπάνιου τύπου επώδυνου λιπώματος που ονομάζεται αγγειολίπωμα.

Συμπερασματικά

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιπώματα. Μπορεί να είναι ενοχλητικά και δυσάρεστα, αλλά συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Τα περισσότερα λιπώματα δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, εάν ένα λίπωμα προκαλεί πόνο ή ανησυχείτε για το μέγεθος ή την τοποθεσία του, επισκεφτείτε τον πλαστικό χειρουργό. Συνήθως, μπορούν να αφαιρεθούν γρήγορα και εύκολα υπό τοπική αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια μέρα. Τέλος, η υποτροπή του λιπώματος  μετά την αφαίρεσή του είναι σπάνια.

Εάν έχετε εμφανίσει στο σώμα σας λιπώματα και θέλετε να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση ή θέλετε να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους, απευθυνθείτε στον έμπειρο Πλαστικό Επανορθωτικό Χειρουργό Φώτη Φίλιππο Καραντώνη. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.