Ωτοπλαστικη (πεταχτα αυτια)

Δείτε εικόνες Πριν και μετα την ωτοπλαστικη

Ωτοπλαστικη

Η Ωτοπλαστικη είναι η επέμβαση με την οποία διορθώνουμε τα ¨ πεταχτα αυτια ¨. Κατάλληλος χρόνος για την επέμβαση θεωρείται μετά την ηλικία των 5 με πριν 7 καθώς το κεφάλι του παιδιού έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν επιλέγουν να ζητήσουν συμβολή από τον πλαστικό χειρουργό ενήλικες. Στην περίπτωση των ανηλίκων επιθυμούμε να δούμε την βαθιά του ανήλικου και όχι τόσο αυτή των γονέων.

Για την ωτοπλαστικη συνήθως είναι αρκετή η τοπική αναισθησία με εξαίρεση τα παιδιά. Στα παιδιά επιβάλλεται η μέθη ή και η γενική αναισθησία καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν την τοπική αναισθησία σαν ιδέα ενώ τα καταβάλει ο φόβος και το στρες. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα. Οι τομές γίνονται στην οπισθωτιαία χώρα, με αποτέλεσμα να μη φαίνονται μετεγχειρητικά. Μέσα από τις τομές αυτές διορθώνονται οι δυσμορφίες του χόνδρου του αυτιού. Ο ασθενής αναχωρεί για το σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση.

Σε κάθε ασθενή που υποβάλλεται σε ωτοπλαστικη τοποθετείται ελαστική επίδεση στα αυτιά προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της θέσης τους. Μετεγχειρητικά, αφαιρείται η επίδεση μετά από 2 ημέρες, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω προστασία για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Για την πρώτη εβδομάδα μάλιστα συστήνεται στους μεν άνδρες να φορούν σκουφάκι, στις δε γυναίκες κορδέλα.

Τα αποτελέσματα στην ωτοπλαστικη είναι άμεσα ορατά. Είναι ευνόητο ότι ο ασθενής βλέπει και χαίρεται την αλλαγή από τις πρώτες ώρες αλλά το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά τις 10 με 14 ημέρες οπότε και φεύγει το οίδημα. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και ασφαλής και τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

δείτε φωτογραφικό υλικό πριν και μετά την ωτοπλαστική – πεταχτα αυτια

Τα παιδιά

Όταν πρόκειται για παιδί μικρής ηλικίας, επειδή είναι λιγότερα συνεργάσιμα, μπορεί να χρειαστεί γενική αναισθησία. Συνισταται να πραγματοποιείται κατά την προσχολική ηλικία προκειμένου το παιδί που έχει το πρόβλημα να μην έρθει αντιμέτωπο με τα σχόλια των συμμαθητών του. Με την ωτοπλαστικη ξεπερνιούνται τυχόν συμπλέγματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ένα παιδί με αφεστώτα ώτα, αλλά και σε έναν ενήλικα που έχει αργήσει να πάρει την απόφαση να χειρουργηθεί. Καλό είναι βέβαια να μην καθυστερήσουμε την αποκατάσταση καθώς δεν είναι όμορφο ένα παιδί με πεταχτα αυτια να στιγματίζεται

Πριν και μετά την ωτοπλαστική


Η ωτοπλαστικη μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο ή σε εξωτερικό ιατρείο.

Μερικές φορές η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθεί μέθη ή γενική αναισθησία.

Πολλοί ασθενείς δεν ενδιαφέρονται μόνο για το πριν και μετά την ωτοπλαστικη αλλά και για το τι γίνεται στη διάρκεια της ωτοπλαστικής.

Οι τεχνικές ωτοπλαστικής ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της διόρθωσης που απαιτείται. Η συγκεκριμένη τεχνική που επιλέγει ο πλαστικός χειρουργός σας θα καθορίσει τη θέση των τομών και τις ουλές που προκύπτουν.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει τομές:

Στο πίσω μέρος των αυτιών σας
Ή σπανιότερα και μέσα στις εσωτερικές πτυχώσεις των αυτιών σας για κάποιες συγκεκριμένες δυσμορφίες.

Αφού γίνουν οι τομές, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει την περίσσεια χόνδρου και δέρματος. Στη συνέχεια η ωτοπλαστικη ολοκληρώνεται διπλώνοντας τον χόνδρο στη σωστή θέση και θα τον ασφαλίζοντας τον με εσωτερικές ραφές.

Επιπλέον απορροφήσιμα ράμματα θα χρησιμοποιηθούν για το κλείσιμο των τομών.

Η ωτοπλαστική διαρκεί συνήθως περίπου δύο ώρες.

Μετά την ωτοπλαστική, τα αυτιά σας θα καλυφθούν με επιδέσμους για προστασία και υποστήριξη.

Πιθανότατα θα νιώσετε ελαφρύ πόνο και κνησμό. Θα πάρετε φάρμακα για τον πόνο και τότε αυτός θα υφεθεί. Αυτό διαρκεί συνήθως 2 με 3 ημέρες και σε γενικές γραμμές είναι ανεκτός πόνος στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Τις πρώτες ημέρες, αποφύγετε τον ύπνο στο πλάι. Προσπαθήστε επίσης να μην τρίβετε ή μην ασκείτε υπερβολική δύναμη στις τομές. Σκεφτείτε να φορέσετε πουκάμισα με κουμπιά ή πουκάμισα με φαρδιά κολάρα ώστε να μην περνά ο λαιμός μιας μπλούζας από τα χειρουργημένα αυτιά.

Λίγες ημέρες 2 με 3 μετά την ωτοπλαστική, ο γιατρός σας θα αφαιρέσω τους επιδέσμους σας. Τα αυτιά σας πιθανότατα θα είναι λίγο πρησμένα και κόκκινα.

Θα χρειαστεί να φοράτε μια χαλαρή κορδέλα (μπαντάνα τενίστα) που θα καλύπτει τα αυτιά σας τη νύχτα για μερικές εβδομάδες. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην τραυματιστούν τα αυτιά σας όταν γυρίζετε πλευρό στο κρεβάτι.

Τα ράμματα διαλύονται μόνα τους. Τα άλλα πρέπει να αφαιρεθούν στο ιατρείο τις εβδομάδες μετά τη διαδικασία.

Αποτελέσματα
Αφού αφαιρεθούν οι επίδεσμοι, θα παρατηρήσετε μια άμεση αλλαγή στην εμφάνιση των αυτιών σας. Αυτές οι αλλαγές είναι μόνιμες.

Ωτοπλαστικη και επιπλοκές

Οι συχνότερες επιπλοκές της ωτοπλαστικής είναι:

Αιμάτωμα, το οποίο αν συμβεί αναρροφάται με σύριγγα ή εκκενώνεται με μια μικρή τομή

Η υποτροπή στην προηγούμενη θέση των πτερυγίων

Η λοίμωξη

Για όλες τις επιπλοκές λαμβάνονται μέτρα όπως η πλημμελής αιμόσταση, η περίδεση της πρώτες ημέρες, η λήψη αντιβίωσης και οι αναλυτικές οδηγίες και επιμόρφωση των ασθενών μας.

Η ωτοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 5 και μετά, όπου το κεφάλι έχει αναπτυχθεί σχεδόν πλήρως (κατά 80%).

Πριν την διαδικασία της ωτοπλαστικής, χορηγείται στον ασθενή τοπική αναισθησία. Έπειτα, πραγματοποιούνται τομές στην περιοχή πίσω από το κεφάλι και μέσα από αυτές επιδιορθώνονται οι δυσμορφίες του χόνδρου του αυτιού. Αμέσως μετά, ο χόνδρος διπλώνεται στη σωστή θέση. Τέλος, χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα για το κλείσιμο των τομών. Όταν ένα παιδί υποβληθεί στη συγκεκριμένη πλαστική επέμβαση, χορηγείται γενική αναισθησία για να μην το κυριεύσει ο φόβος.

Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα. Ο Χειρουργός τοποθετεί ελαστικό επίδεσμο στα αυτιά, ο οποίος θα αφαιρεθεί μετά από 2 ημέρες, αν και συνιστάται να χρησιμοποιηθεί έως και έναν μήνα για μεγαλύτερη προστασία. Επίσης, χορηγούνται παυσίπονα τις δύο πρώτες ημέρες για την ανακούφιση του πόνου αλλά και αντιβίωση για την αποφυγή λοίμωξης. Η χρήση κορδέλας συνιστάται, κυρίως, την πρώτη εβδομάδα ώστε να διατηρηθούν τα αυτιά στην επιθυμητή θέση και για να μην προκύψει κάποιος τραυματισμός. Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται το πρώτο διάστημα ο ύπνος στο πλάι, όπως και επίσης το τρίψιμο των αυτιών.

 

Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή μετά από 2 εβδομάδες, καθώς θα έχει υποχωρήσει το πρήξιμο στην περιοχή.

 

Οι επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν είναι το αιμάτωμα, η λοίμωξη και η υποτροπή των πτερυγίων στην προηγούμενη θέση. Όμως, η εξειδίκευση και η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιπλοκή.

Επέμβαση
ωτοπλαστικη

Διάρκεια επέμβασης
1 ώρα

Χρόνος ανάρρωσης
7 με 10 ημέρες