Ανορθωση στηθους (μαστοπηξία)

Μαστοπηξία ή ανορθωση στηθους καλείται η επέμβαση ανόρθωσης των μαστών.

mommy make over

Ανορθωση στηθους (μαστοπηξία)

Η ανορθωση στηθους πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκειά της ανόρθωσης μαστών, το στήθος επανατοποθετείται στη σωστή ανατομική του θέση, ώστε να αποκτήσει μια συμμετρία που να ταιριάζει με το υπόλοιπο σώμα της ασθενούς.

Οι τομές στην ανορθωση στηθους τοποθετούνται σε σημεία που να είναι δυσδιάκριτα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 2-2,5 ώρες και συνήθως η ασθενής νοσηλεύεται για μία ημέρα. Οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες και υποχωρούν με κοινά παυσίπονα.

Μετά την έξοδο από την κλινική, η ασθενής καλείται να φέρει ειδικό στηθόδεσμο για περίπου ένα μήνα. Συστήνεται επίσης να αποφεύγονται οι έντονες χειρονακτικές εργασίες κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.

Πότε επιλέγουμε την ανορθωση στηθους

Μπορείτε να επιλέξετε την ανόρθωση των μαστών εάν το στήθος σας έχει κρεμάσει ή οι θηλές σας δείχνουν προς τα κάτω. Η ανόρθωση του μαστού θα ενισχύσει την εικόνα και την αυτοπεποίθησή σας. Η μαστοπηξία δεν θα αλλάξει σημαντικά το μέγεθος των μαστών σας. Ωστόσο, η ανόρθωση του μαστού μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με αυξητική στήθους ή και μείωση του μαστού ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Προϋποθέσεις

Σε γενικές γραμμές αν:

 1. Το στήθος σας έχει χάσει σχήμα και όγκο
 2. Οι θηλές σας είναι χαμηλότερα από την κύρια μάζα του μαστού
 3. Οι θηλές κοιτούν προς τα κάτω
 4. Όταν η θηλαία άλως έχει διαταθεί και έχει μεγαλώσει δυσανάλογα με το μαστό σας
 5. Ένα από τα στήθη σας πέφτει χαμηλότερα από το άλλο μπορείτε να σκεφτείτε την δυνατότητα της επέμβασης.

Αίτια πτώσης μαστών

Καθώς μεγαλώνετε, το στήθος σας αλλάζει – χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Οι αιτίες ποικίλουν

 1. Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σύνδεσμοι που στηρίζουν το στήθος σας μπορεί να διαταθούν καθώς τα στήθη είναι βαρύτερα. Αυτή η διάταση μπορεί να συμβάλει στη πτώση των μαστών μετά την εγκυμοσύνη – είτε θηλάζετε είτε δεν θηλάσατε.

 1. Διακυμάνσεις βάρους.

Οι αλλαγές στο βάρος σας μπορούν να προκαλέσουν επίσης διάταση του δέρματος του μαστού και απώλεια της ελαστικότητας του.

 1. Βαρύτητα. Με την πάροδο του χρόνου, η βαρύτητα προκαλεί την χαλάρωση των συνδέσμων στο στήθος με συνέπεια την πτώση.

Η ανορθωση στηθους μπορεί να μειώσει τη χαλάρωση και να αυξήσει τη θέση των θηλών. Το μέγεθος των θηλών μπορεί επίσης να μειωθεί για να διατηρηθεί σε αναλογία με τα νέο σας στήθος.

Η ανορθωση στηθους δεν είναι για όλους. Εάν ενδέχεται μια εγκυμοσύνη στο μέλλον, καλό είναι να καθυστερήσετε την ανόρθωση του μαστού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα στήθη σας θα διαταθούν  και θα απολέσετε τα οφέλη μιας ανόρθωσης.

Ο θηλασμός είναι επίσης ένα θέμα. Αν και ο θηλασμός είναι συνήθως δυνατός μετά την ανόρθωση του μαστού – δεδομένου ότι οι θηλές δεν διαχωρίζονται από τον υποκείμενο ιστό του μαστού – ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν δυσκολία στην παραγωγή αρκετού γάλακτος.

Ενώ η ανορθωση στηθους μπορεί να γίνει σε μαστους οποιουδήποτε μεγέθους, οι γυναίκες με μικρότερα κρεμασμένα στήθη πιθανότατα θα έχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Τα μεγαλύτερα στήθη είναι βαρύτερα, γεγονός που τα καθιστά πιο πιθανό να ξαναγίνουν πτωτικά. Είναι σημαντικό όμως το γεγονός ότι η πτώση δεν είναι θα είναι του ιδίου βαθμού.

Επιπλοκές Μαστοπηξίας

Η ανόρθωση στήθους ενέχει διάφορους κινδύνους.  Με το σωστό σχεδιασμό αυτοί ελαχιστοποιούνται και είναι όλοι αντιμετωπίσιμοι.

 1. Ουλή. Ενώ οι ουλές είναι μόνιμες, θα μαλακώσουν και θα εξασθενίσουν μέσα σε ένα έως δύο χρόνια. Οι ουλές στο στήθος τοποθετούνται σε σημεία που κρύβονται συνήθως από τον στηθόδεσμο ή το μαγιό. Σπάνια, η κακή επούλωση μπορεί να προκαλέσει δύσμορφες ουλές.
 2. Αλλαγές στην αίσθηση της θηλής ή του μαστού. Σπάνια προκαλείται υπαισθησία στην θηλή. Η ερωτική αίσθηση συνήθως δεν επηρεάζεται.
 3. Ασυμμετρία στο σχήμα και το μέγεθος των μαστών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα αλλαγών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να μην διορθώσει επιτυχώς μια προϋπάρχουσα ασυμμετρία.
 4. Μερική ή ολική απώλεια των θηλών. Σπάνια, η παροχή αίματος στη θηλή διακόπτεται κατά τη διάρκεια της ανόρθωσης του μαστού. Αυτό μπορεί να βλάψει τον ιστό του μαστού στην περιοχή και να οδηγήσει σε μερική ή ολική απώλεια της θηλής.
 5. Δυσκολία θηλασμού Ενώ ο θηλασμός είναι συνήθως δυνατός μετά την ανόρθωση του μαστού, ορισμένες γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται να παράξουν αρκετό γάλα.

Όπως κάθε σημαντική χειρουργική επέμβαση, η ανόρθωση μαστού ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας, μόλυνσης και ανεπιθύμητης αντίδρασης στην αναισθησία.

Σε κάθε περίπτωση ο Πλαστικός Χειρουργός προνοεί για κάθε περίπτωση. Έτσι, προεγχειρητικά ξεκινά μια ενδοφλέβια αντιβίωση για την αποτροπή μιας λοίμωξης. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αιμόσταση ώστε να μην υπάρξει μετεγχειρητική αιμορραγία και δημιουργία αιματώματος.

Η άρτια τεχνική  είναι αυτή που εξασφαλίζει την αισθητικότητα και την αιμάτωση της θηλής. Δεν έχει τύχει ουδέποτε να αντιμετωπίσω τέτοιο πρόβλημα καθώς  ο σωστός σχεδιασμός της επέμβασης και η lege artis εκτέλεσή της καθορίζουν την καλή μετεγχειρητική επούλωση.

Όσο για την παραγωγή γάλακτος και τη δυνατότητα θηλασμού θα πρέπει να αναφέρω ότι δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου καθώς οι τομές γίνονται μακριά από τους γαλακτοφόρους πόρους.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Παραδείγματα Μαστοπηξίας (ανόρθωση στήθους)

Επέμβαση
Ανόρθωση στήθους (μαστοπηξία)

Διάρκεια επέμβασης
2 – 2,5 ώρες

Χρόνος ανάρρωσης
1- 2 εβδομάδες