Ανορθωση στηθους (μαστοπηξία)

Τι ορίζεται ως ανόρθωση στήθους;

Ως ανόρθωση στήθους (μαστοπηξία) ορίζεται η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται ανόρθωση και σύσφιξη του στήθους, αφαιρώντας την περίσσεια δέρματος. Η επέμβαση στοχεύει στην απόκτηση ενός στητού και σφριγηλού στήθους, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση των γυναικών.

mommy make over

Ποια είναι τα αίτια πτώσης των μαστών;

Η πτώση των μαστών μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, γεγονός που ενδέχεται να μειώνει την αυτοπεποίθησή της. Καθώς τα χρόνια περνούν, το στήθος αλλάζει μορφή και χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Τα αίτια στα οποία οφείλεται η πτώση των μαστών είναι τα παρακάτω:

 • Εγκυμοσύνη: η αύξηση του βάρους των μαστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί τη διάταση των συνδέσμων που στηρίζουν το στήθος. Η πτώση των μαστών μετά την εγκυμοσύνη είναι αρκετά πιθανή είτε η γυναίκα θηλάσει είτε όχι.
 • Διακυμάνσεις βάρους: η διάταση των μυών που συγκρατούν το στήθος μπορεί να είναι αποτέλεσμα και μεγάλων αυξομειώσεων βάρους.
 • Βαρύτητα: με το πέρασμα των χρόνων είναι φυσικό να επέρχεται η χαλάρωση των συνδέσμων, γεγονός που συμβάλλει στην πτώση των μαστών.

Πότε επιλέγουμε την ανορθωση στηθους

Μπορείτε να επιλέξετε την ανόρθωση των μαστών εάν το στήθος σας έχει κρεμάσει ή οι θηλές σας δείχνουν προς τα κάτω. Η ανόρθωση του μαστού θα ενισχύσει την εικόνα και την αυτοπεποίθησή σας. Η μαστοπηξία δεν θα αλλάξει σημαντικά το μέγεθος των μαστών σας. Ωστόσο, η ανόρθωση του μαστού μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με αυξητική στήθους ή και μείωση του μαστού ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Προϋποθέσεις

Σε γενικές γραμμές αν:

 1. Το στήθος σας έχει χάσει σχήμα και όγκο
 2. Οι θηλές σας είναι χαμηλότερα από την κύρια μάζα του μαστού
 3. Οι θηλές κοιτούν προς τα κάτω
 4. Όταν η θηλαία άλως έχει διαταθεί και έχει μεγαλώσει δυσανάλογα με το μαστό σας
 5. Ένα από τα στήθη σας πέφτει χαμηλότερα από το άλλο μπορείτε να σκεφτείτε την δυνατότητα της επέμβασης.

Αίτια πτώσης μαστών

Καθώς μεγαλώνετε, το στήθος σας αλλάζει – χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Οι αιτίες ποικίλουν

 1. Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σύνδεσμοι που στηρίζουν το στήθος σας μπορεί να διαταθούν καθώς τα στήθη είναι βαρύτερα. Αυτή η διάταση μπορεί να συμβάλει στη πτώση των μαστών μετά την εγκυμοσύνη – είτε θηλάζετε είτε δεν θηλάσατε.

 1. Διακυμάνσεις βάρους.

Οι αλλαγές στο βάρος σας μπορούν να προκαλέσουν επίσης διάταση του δέρματος του μαστού και απώλεια της ελαστικότητας του.

 1. Βαρύτητα. Με την πάροδο του χρόνου, η βαρύτητα προκαλεί την χαλάρωση των συνδέσμων στο στήθος με συνέπεια την πτώση.

Η ανορθωση στηθους μπορεί να μειώσει τη χαλάρωση και να αυξήσει τη θέση των θηλών. Το μέγεθος των θηλών μπορεί επίσης να μειωθεί για να διατηρηθεί σε αναλογία με τα νέο σας στήθος.

Η ανορθωση στηθους δεν είναι για όλους. Εάν ενδέχεται μια εγκυμοσύνη στο μέλλον, καλό είναι να καθυστερήσετε την ανόρθωση του μαστού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα στήθη σας θα διαταθούν  και θα απολέσετε τα οφέλη μιας ανόρθωσης.

Ο θηλασμός είναι επίσης ένα θέμα. Αν και ο θηλασμός είναι συνήθως δυνατός μετά την ανόρθωση του μαστού – δεδομένου ότι οι θηλές δεν διαχωρίζονται από τον υποκείμενο ιστό του μαστού – ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν δυσκολία στην παραγωγή αρκετού γάλακτος.

Ενώ η ανορθωση στηθους μπορεί να γίνει σε μαστους οποιουδήποτε μεγέθους, οι γυναίκες με μικρότερα κρεμασμένα στήθη πιθανότατα θα έχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Τα μεγαλύτερα στήθη είναι βαρύτερα, γεγονός που τα καθιστά πιο πιθανό να ξαναγίνουν πτωτικά. Είναι σημαντικό όμως το γεγονός ότι η πτώση δεν είναι θα είναι του ιδίου βαθμού.

Επιπλοκές Μαστοπηξίας

Η ανόρθωση στήθους ενέχει διάφορους κινδύνους.  Με το σωστό σχεδιασμό αυτοί ελαχιστοποιούνται και είναι όλοι αντιμετωπίσιμοι.

 1. Ουλή. Ενώ οι ουλές είναι μόνιμες, θα μαλακώσουν και θα εξασθενίσουν μέσα σε ένα έως δύο χρόνια. Οι ουλές στο στήθος τοποθετούνται σε σημεία που κρύβονται συνήθως από τον στηθόδεσμο ή το μαγιό. Σπάνια, η κακή επούλωση μπορεί να προκαλέσει δύσμορφες ουλές.
 2. Αλλαγές στην αίσθηση της θηλής ή του μαστού. Σπάνια προκαλείται υπαισθησία στην θηλή. Η ερωτική αίσθηση συνήθως δεν επηρεάζεται.
 3. Ασυμμετρία στο σχήμα και το μέγεθος των μαστών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα αλλαγών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να μην διορθώσει επιτυχώς μια προϋπάρχουσα ασυμμετρία.
 4. Μερική ή ολική απώλεια των θηλών. Σπάνια, η παροχή αίματος στη θηλή διακόπτεται κατά τη διάρκεια της ανόρθωσης του μαστού. Αυτό μπορεί να βλάψει τον ιστό του μαστού στην περιοχή και να οδηγήσει σε μερική ή ολική απώλεια της θηλής.
 5. Δυσκολία θηλασμού Ενώ ο θηλασμός είναι συνήθως δυνατός μετά την ανόρθωση του μαστού, ορισμένες γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται να παράξουν αρκετό γάλα.

Όπως κάθε σημαντική χειρουργική επέμβαση, η ανόρθωση μαστού ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας, μόλυνσης και ανεπιθύμητης αντίδρασης στην αναισθησία.

Σε κάθε περίπτωση ο Πλαστικός Χειρουργός προνοεί για κάθε περίπτωση. Έτσι, προεγχειρητικά ξεκινά μια ενδοφλέβια αντιβίωση για την αποτροπή μιας λοίμωξης. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αιμόσταση ώστε να μην υπάρξει μετεγχειρητική αιμορραγία και δημιουργία αιματώματος.

Η άρτια τεχνική  είναι αυτή που εξασφαλίζει την αισθητικότητα και την αιμάτωση της θηλής. Δεν έχει τύχει ουδέποτε να αντιμετωπίσω τέτοιο πρόβλημα καθώς  ο σωστός σχεδιασμός της επέμβασης και η lege artis εκτέλεσή της καθορίζουν την καλή μετεγχειρητική επούλωση.

Όσο για την παραγωγή γάλακτος και τη δυνατότητα θηλασμού θα πρέπει να αναφέρω ότι δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου καθώς οι τομές γίνονται μακριά από τους γαλακτοφόρους πόρους.

Ποιες είναι οι κατάλληλες υποψήφιες για την ανόρθωση στήθους;

Οι κατάλληλες υποψήφιες για την επέμβαση της ανόρθωσης στήθους θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα από τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

 • Αλλοίωση του σχήματος του στήθους.
 • Απώλεια όγκου.
 • Οι θηλές βρίσκονται χαμηλότερα από την κύρια μάζα του μαστού.
 • Οι θηλές «κοιτούν» προς τα κάτω.
 • Διάταση της θηλαίας άλως με αποτέλεσμα να φαίνεται δυσανάλογη με τον μαστό.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Πριν την επέμβαση η ασθενής υποβάλλεται σε έναν τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογικό έλεγχο. Η μαστοπηξία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί από δύο έως δυόμιση ώρες.

Οι τομές είναι μικρές και πραγματοποιούνται σε σημεία δυσδιάκριτα. Ανάλογα με το πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης ο πλαστικός χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη μέθοδο προσπέλασης. Η ασθενής συνήθως νοσηλεύεται για μια ημέρα και την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Οποιαδήποτε ενόχληση μετεγχειρητικά είναι ήπια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα. Έναν μήνα μετά την επέμβαση η ασθενής θα πρέπει να φορά έναν ειδικό στηθόδεσμο για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει μετά την επέμβαση να αποφεύγουν τις έντονες χειρωνακτικές δραστηριότητες.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η επέμβαση;

Η μαστοπηξία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, καθώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Η ανόρθωση στήθους για γυναίκες που σκέφτονται να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον αποτελεί σχετική αντένδειξη. Οι γυναίκες νεαρής ηλικίας με σοβαρή πτώση μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με το σώμα τους, γεγονός που ενδέχεται να προκαλεί προβλήματα στην ψυχολογία τους. Αν και μπορεί να επηρεαστεί το αποτέλεσμα της επέμβασης μετά τη γέννα, δεν υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός. Η επέμβαση δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τον μαζικό αδένα, οπότε η ασθενής θα μπορέσει να θηλάσει κανονικά.

Επίσης, η συγκεκριμένη επέμβαση αντενδείκνυται σε γυναίκες που θηλάζουν. Παρόλο που η επέμβαση δεν επηρεάζει καθόλου τις θηλές, ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να παρουσιάσουν δυσκολία στην παραγωγή γάλακτος και γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Με ποια άλλη χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί η ανόρθωση στήθους;

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι με τη χειρουργική επέμβαση της ανόρθωσης στήθους δεν επηρεάζεται καθόλου το μέγεθός του. Όμως, για όσες γυναίκες επιθυμούν αύξηση ή τη μείωση του στήθους τους, η  μαστοπηξία μπορεί να συνδυαστεί με τη χειρουργική επέμβαση της αυξητικής ή μειωτικής στήθους.

Η μεταμόρφωση της εικόνας του στήθους σας είναι πλέον δυνατή και πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Ο Πλαστικός Χειρουργός Φώτης Φίλιππος Καραντώνης έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις ανόρθωσης στήθους, εξασφαλίζοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση της ανόρθωσης στήθους.

Παραδείγματα Μαστοπηξίας (ανόρθωση στήθους)

Επέμβαση
Ανόρθωση στήθους (μαστοπηξία)

Διάρκεια επέμβασης
2 – 2,5 ώρες

Χρόνος ανάρρωσης
1- 2 εβδομάδες