Ανόρθωση μηρών

Πολλές γυναίκες με το πέρασμα των χρόνων έρχονται αντιμέτωπες με τη χαλάρωση των μηρών τους. Τη χαλάρωση των μηρών συχνά συνοδεύει και η εμφάνιση περίσσειας λίπους, κάτι που τις να νιώθουν άσχημα με την εμφάνισή τους. Η ανόρθωση μηρών είναι μια χειρουργική επέμβαση, η οποία βοηθά στην απόκτηση καλλίγραμμων νεανικών ποδιών.

Τι είναι η ανόρθωση μηρών;

Η ανόρθωση μηρών είναι μια αισθητική χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας πραγματοποιείται ολική αναδιαμόρφωση των μηρών. Με την αφαίρεση του περίσσιου δέρματος και λίπους ανορθώνεται η έσω επιφάνεια των μηρών, χαρίζοντας έτσι στους μηρούς τη χαμένη τους σφριγηλότητα.

Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για την ανόρθωση μηρών;  

Στη χειρουργική επέμβαση της ανόρθωσης μηρών μπορεί να υποβληθεί οποιοσδήποτε ασθενής δεν είναι ευχαριστημένος με την εικόνα των μηρών του. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος, όμως συνήθως προς την επέμβαση στρέφονται ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Μια ακόμη βασική προϋπόθεση είναι να διατηρεί ο/η ασθενής σταθερό σωματικό βάρος τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, αφού οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους αλλοιώνουν το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Επομένως, η συγκεκριμένη επέμβαση απευθύνεται σε ασθενείς με σημαντική χαλάρωση είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω προηγούμενης λιποαναρρόφησης στους μηρούς. Επίσης, στη συγκεκριμένη επέμβαση υποβάλλονται συχνά άτομα μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, η οποία ενδέχεται να προκαλεί «κρέμασμα» του δέρματος των μηρών.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

H χειρουργική επέμβαση της ανόρθωσης μηρών στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνδυάζεται με την χειρουργική επέμβαση της λιποαναρρόφησης. Η αφαίρεση του τοπικού λίπους είναι καθοριστική για τη μεταμόρφωση της περιοχής.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία και διαρκεί από 1-2 ώρες, ανάλογα την έκταση του προβλήματος. Επίσης, οι τεχνικές αντιμετώπισης της χαλάρωσης διαφέρουν ανάλογα με το που αυτή εντοπίζεται.

 Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στο ανώτερο τμήμα του μηρού, τότε πραγματοποιείται η οριζόντια έσω μηροπλαστική. Σε αυτή την περίπτωση, η τομή πραγματοποιείται κατά μήκος της μηροβουβωνικής πτυχής και αφού αφαιρεθεί το δέρμα, ανορθώνονται οι ιστοί.

Από την άλλη, σε περιπτώσεις εκτεταμένης χαλάρωσης, τότε πραγματοποιείται η κάθετη έσω μηροπλαστική. Εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο εκτός από την οριζόντια τομή πραγματοποιείται και μια κάθετη τομή, στο εσωτερικό μέρος των μηρών. Συμπερασματικά, οι τομές πραγματοποιούνται στις μηροβουβωνικές και γλουτιαίες περιοχές, με αποτέλεσμα να κρύβονται από το εσώρουχο ή το μαγιό.

Συνήθως μετά την επέμβαση δεν απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, εκτός εάν ο πλαστικός χειρουργός κρίνει ότι είναι αναγκαίο.

Ανόρθωση μηρών & Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά την επέμβαση πραγματοποιείται η ελαστική επίδεση των μηρών τουλάχιστον για ένα μήνα, η οποία συμβάλλει στη συγκράτηση του δέρματος στη νέα του θέση και στην αποφυγή εκδήλωσης οιδήματος. Η εμφάνιση εκχυμώσεων στην περιοχή είναι  κάτι το απολύτως φυσιολογικό και υποχωρούν σταδιακά.

Τέλος, η επιστροφή στην εργασία πραγματοποιείται από 3 έως 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να πραγματοποιείται προοδευτικά έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα και από ποιους παράγοντες εξαρτάται;

Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή του/της ασθενούς μετά την επέμβαση και τις τυχόν αυξομειώσεις βάρους. Εάν ακολουθηθεί μια ισορροπημένη διατροφή και δεν υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, τότε το αποτέλεσμα της επέμβασης διαρκεί για πάντα.

Πότε θα είναι εμφανές το οριστικό αποτέλεσμα της ανόρθωσης μηρών;

Το αποτέλεσμα της ανόρθωσης μηρών είναι εμφανές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Τα πόδια φαίνονται καλλίγραμμα, αφού έχει αφαιρεθεί η περίσσεια λίπους, όμως αυτή δεν είναι η τελική τους εικόνα. Ειδικότερα, το αποτέλεσμα οριστικοποιείται μετά το πέρας τουλάχιστον τριών μηνών από την ημέρα της επέμβασης.

Εμφανίζονται επιπλοκές μετά την ανόρθωση μηρών;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η ανόρθωση μηρών ενδέχεται να εμφανίσει κάποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Όμως, εάν η επέμβαση πραγματοποιηθεί από έναν εξειδικευμένο πλαστικό Χειρουργό, οι πιθανότητες εμφάνισής τους σχεδόν εκμηδενίζονται. Παρόλο που χορηγείται αντιβίωση και πραγματοποιείται επιμελής αιμόσταξη διεγχειρητικά ενδέχεται να παρουσιαστούν επιπλοκές(π.χ. αιμάτωμα), οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται εύκολα.

Η μεταμόρφωση της εικόνας των μηρών σας, εάν και εφόσον το επιθυμείτε, είναι πλέον δυνατή και πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Ο Πλαστικός Χειρουργός Φώτης Φίλιππος Καραντώνης έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις ανόρθωσης μηρών, εξασφαλίζοντας ένα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση της ανόρθωσης μηρών.

Στην επέμβαση μπορούν να υποβληθεί οποιοσδήποτε έχει συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του, όμως απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Εκτός από την ηλικία, βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σταθερού τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

 

Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της επέμβασης βρίσκεται συνήθως υπό γενική αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί από 1-2 ώρες, ανάλογα την έκταση του προβλήματος. Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί καθορίζει και την τεχνική που θα εφαρμοστεί οριζόντια έσω μηροπλαστική- κάθετη έσω μηροπλαστική).

 

Η αλλαγή στην εικόνα των μηρών είναι εμφανής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται τρεις μήνες μετά την επέμβαση.

Εάν ο ασθενής τρέφεται σωστά και δεν υπάρξει μεγάλη αυξομείωση κιλών, το αποτέλεσμα της ανόρθωσης μηρών θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, ενδεχομένως και για πάντα.

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και η ανόρθωση μηρών ενδέχεται να εμφανίσει επιπλοκές. Όμως, η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής πριν το χειρουργείο και κυρίως η κατάλληλη εκπαίδευση και η εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού, σχεδόν εκμηδενίζουν τις πιθανότητες εμφάνισής τους.