Bλεφαροπλαστική – Κόστος

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να αναζωογονήσει τα μάτια και το βλέμμα σας διορθώνοντας τα σημάδια του χρόνου ή συχνά και για λόγους ομοιομορφίας. Μάτια κουρασμένα, με χαλάρωση του άνω βλεφάρου, με ρυτίδες ή σακούλες στο κάτω βλέφαρο, αποκτούν ξανά ξεκούραστη και ανάλαφρη όψη.

Τι είναι η βλεφαροπλαστικη;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που ανήκει στο φάσμα της πλαστικής χειρουργικής. Η χειρουργική αυτή μέθοδος είναι σχεδιασμένη, ώστε να καταργηθεί το πλεονάζον δέρμα και να αφαιρεθεί ή να επανατοποθετηθεί το λίπος που δημιουργεί τις σακούλες  πάνω ή κάτω από τα μάτια.

Τι είναι οι σακούλες που διορθώνονται με τη βλεφαροπλαστική;

Οι «σακούλες» που βλέπουμε στα κάτω βλέφαρα, αλλά επίσης πολλές φορές στα πάνω βλέφαρα κοντά στη μύτη, είναι στην πραγματικότητα κήλες λίπους. Πρόκειται για το λίπος που βρίσκεται κανονικά γύρω από το μάτι. Το λίπος αυτό αρχίζει να προβάλλει προς τα εμπρός, όταν η μεμβράνη που το συγκρατεί χαλαρώνει. Αυτό το λεπτό λίπος είναι πολύ ευαίσθητο στην κατακράτηση υγρών και έτσι το μέγεθός του μπορεί να μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Όμως όταν υπάρχει, μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να το εξαφανίσει.

Εξαιτίας ποιων παραγόντων μπορεί να προκληθούν σακούλες στα μάτια;

Σε μερικά άτομα η μεμβράνη αυτή είναι από τη φύση της αδύνατη και οι σακούλες εμφανίζονται πολύ νωρίς. Αντιθέτως, σε άλλα άτομα οι σακούλες που εμφανίζονται είναι απόρροια του φυσικού γήρατος του δέρματος του προσώπου. Ειδικότερα, οι σακούλες στην περιοχή των ματιών μπορούν να εμφανιστούν εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

 • Κατακράτηση υγρών
 • Υπερβολική κούραση
 • Έλλειψη ύπνου
 • Κακή διατροφή
 • Χρόνιο κάπνισμα
 • Κληρονομικότητα

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής ανάλογα με το σημείο του βλεφάρου που πραγματοποιείται;

Στα κάτω βλέφαρα η τομή γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και προεκτείνεται, αν είναι ανάγκη, λίγο πλάγια μέσα σε μια ρυτίδα. Εν συνεχεία, καταργούμε ή επανατοποθετούμε το λίπος και αφαιρούμε με προσοχή την περίσσεια του δέρματος, για να τεντώσουμε το κάτω βλέφαρο. Η ουλή κάτω από τις βλεφαρίδες είναι σχεδόν αμέσως αόρατη και μετά την επέμβαση εξαφανίζεται.

Στο πάνω βλέφαρο αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος, την πτυχή που σχηματίζεται πάνω από τις βλεφαρίδες, κι αν είναι ανάγκη και την περίσσεια του λίπους κυρίως κοντά στη μύτη. Η τομή βρίσκεται στο μέσο τμήμα του βλεφάρου. Επομένως, είναι συνεχώς κρυμμένη, όταν το μάτι είναι ανοιχτό. Με κλειστά μάτια μπορεί να φαίνεται για λίγες εβδομάδες σαν μια μικρή ροζ γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να καλυφθεί με μακιγιάζ, αφού η εφαρμογή του επιτρέπεται  λίγες ημέρες μετά τη βλεφαροπλαστική.

Ελάχιστα επεμβατική βλεφαροπλαστικη με άμεσο φυσικό αποτέλεσμα και πλήρη αποκατάσταση σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Από τα δεξιά προς αριστερά άμεση μετεγχειρητική εικόνα χωρίς εκχυμώσεις (μελανιές).

Ανω και κάτω βλεφαροπλαστικη. Αφαιρέθηκε περίσσεια δέρματος από τα άνω και κάτω βλέφαρα με σκοπό να απαλύνω τις μόνιμες ρυτίδες στα κάτω βλέφαρα αλλά και την κρεμάμενη πτυχή των άνω βλεφάρων.

Βλεφαροπλαστική: Επιπλέον πληροφορίες

Στη βλεφαροπλαστική η αναισθησία μπορεί να είναι η νευροληπτική αναλγησία και τοπική ή γενική νάρκωση. Στην πρώτη περίπτωση ο αναισθησιολόγος χορηγεί ενδοφλέβια ένα αναισθητικό που προκαλεί προσωρινό ύπνο κατά την διάρκεια του οποίου εκτελούμε την τοπική αναισθησία.

Όταν ξυπνήσετε, η όλη περιοχή είναι αναισθητοποιημένη και η εγχείρηση εξελίσσεται τελείως ανώδυνα. Στη δεύτερη περίπτωση η νάρκωση είναι γενική και ο ασθενής δεν έχει καμιά επαφή με το περιβάλλον.

Η απόφαση για την μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε παίρνεται κατόπιν συνεννοήσεως του ασθενούς και του αναισθησιολόγου. Επίσης, η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας του και την ψυχική του ηρεμία. Θα μείνετε κοντά μου μερικές ώρες με τα μάτια κλειστά. Μετά από ένα έλεγχο δικό μου θα αφαιρεθεί ο επίδεσμος και θα φύγετε με τα μάτια ανοιχτά.

Άνω και κάτω βλεφαροπλαστική: Αίτια πραγματοποίησης της επέμβασης

Δεν θα είστε δυσαρεστημένοι στο τέλος, αν έχετε καταλάβει ότι αυτή η επέμβαση δεν καταργεί τελείως τις ρυτίδες στην έξω γωνία του ματιού κι ότι δεν μπορεί να εξαφανίσει όλες παρά μόνο μερικές από τις μικρές ρυτίδες του κάτω βλεφάρου που έχουν δημιουργηθεί από καιρό. Το τέντωμα που κάνουμε είναι μέτριου βαθμού, γιατί είναι προτιμότερο να εξακολουθήσουν να υπάρχουν μερικές μικρές ρυτίδες παρά να παραμορφωθεί το βλέφαρο.

Αυτή η επέμβαση μας δίνει για πολλά χρόνια ένα σταθερό αποτέλεσμα. Μια δεύτερη επέμβαση είναι δυνατή και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αν και σπάνια είναι αναγκαία.

Με την βλεφαροπλαστική στοχεύουμε να αναζωογονήσουμε την εμφάνιση του άνω τριτημορίου του προσώπου. Οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν όμορφα μακροχρόνια αποτελέσματα με μία μόνο χειρουργική επέμβαση.  Επομένως, η διαδικασία μπορεί να γίνει τόσο για αισθητικούς, όσο και για λειτουργικούς σκοπούς.

Σε μεγάλο ποσοστό η χαλάρωση των άνω βλεφάρων εμποδίζει την όραση. Έτσι, πολλοί ασθενείς για να δουν αναγκάζονται να ανυψώσουν το πηγούνι τους ώστε να αυξήσουν το οπτικό τους πεδίο. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άνω βλεφαροπλαστική και αυτή η επέμβαση έχει διττό ρόλο, αισθητικό αλλά και λειτουργικό. Πολλοί ασθενείς έρχονται στο ιατρείο θέλοντας να επανακτήσουν μια ξεκούραστη, νεανική εμφάνιση και εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πόσο εφικτή και ανώδυνη μπορεί να είναι η όλη διαδικασία.

Πόσο θα κοστίσει η χειρουργική επέμβαση;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη ιδιαιτέρως λεπτή επέμβαση.

Τα τρία πρώτα έξοδα που αφορούν την τιμή που θα πληρώσετε είναι: Η αμοιβή του χειρουργού, του αναισθησιολόγου και το κόστος της χειρουργικής αίθουσας, αν γίνει σε νοσοκομείο. Θα σας δώσουμε ένα σημείο εκκίνησης για το τι μπορείτε να περιμένετε παρακάτω.

Η χειρουργική επέμβαση στο άνω βλέφαρο είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί μόνο 1-2 ώρες. Οι ασθενείς μπορεί να αναμένουν ως κατώτερη τιμή περίπου 1000 ευρώ με μέση τιμή περίπου τα 1500, εφόσον η επέμβαση πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του ιατρείου.

Φυσικά, οι ατομικές σας ανάγκες και στόχοι μπορούν να αυξήσουν την τιμή αν η κατάστασή σας είναι σοβαρή και θέλετε μια δραματική αλλαγή.

Ασθενείς η οποίοι έχουν ελεύθερο ιατρικό ιστορικό μπορούν να υποβληθούν σε βλεφαροπλαστική υπό τοπική αναισθησία. Ακόμη και ασθενείς με έναν επιβαρυντικό παράγοντα υπό θεραπεία είναι κατάλληλοι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, ένας ασθενής υπό αγωγή και καλό έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης μπορεί να υποβληθεί σε βλεφαροπλαστική.

Η χειρουργική επέμβαση στο κάτω βλέφαρο είναι τυπικά ελαφρώς πιο περίπλοκη και καλό είναι να γίνεται με γενική αναισθησία. Το κόστος της κάτω βλεφαροπλαστικής μπορεί να κυμαίνεται από 2000 έως 2500 ευρώ.

Η γήρανση δεν επέρχεται μόνο σε ένα σημείο του προσώπου μας αλλά ταυτόχρονα σε ολόκληρο το πρόσωπο και σώμα.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα άνω και κάτω βλεφαροπλαστική;

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από το συνδυασμό των δύο διαδικασιών για βελτιωμένα αποτελέσματα με μία μόνο περίοδο ανάρρωσης. Ο συνδυασμός χειρουργικής επέμβασης άνω και κάτω βλεφάρου είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος, για να εξοικονομήσετε πολλά χειρουργικά έξοδα, όπως τα τέλη χρήσης του χειρουργείου. Το κόστος της άνω και κάτω βλεφαροπλαστικής κυμαίνεται από 2900 ως 3200 ευρώ.

Μετά τη βλεφαροπλαστική – Aνάρρωση και επιπλοκές

Μετά την πλαστική βλεφάρων η τοπική φροντίδα αρχίζει με κρύες κομπρέσες και αλοιφή. Τα βλέφαρα πρήζονται γρήγορα, πράγμα που μπορεί να σας ανησυχήσει αλλά η εξαφάνιση του οιδήματος είναι το ίδιο γρήγορη. Μπορεί επίσης η δακρύρροια να σας ενοχλεί στο διάβασμα για λίγες μέρες. Τρεις μέρες μετά την πλαστική βλεφάρων θα έρθετε για την αφαίρεση των ραμμάτων του κάτω βλεφάρου, αφού προηγουμένως βάλετε πολλή αλοιφή η οποία κάνει τη διαδικασία ανώδυνη.

Τα ράμματα του πάνω βλεφάρου θα αφαιρεθούν τρεις μέρες αργότερα. Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες που επιταχύνουν την απορρόφηση του οιδήματος και των εκχυμώσεων, κοινώς μελανιές. Το πρόσωπο είναι πολύ πλούσιο σε αγγεία και αντιδρά έντονα σε τραυματισμούς.

Η Πλαστική βλεφάρων  ακόμη κι όταν γίνεται με λεπτότητα, αποτελεί ένα τραυματισμό. Το χειρουργικό αυτό τραύμα εκδηλώνεται με δύο τρόπους: τις εκχυμώσεις και το οίδημα.

 • Οι εκχυμώσεις προκαλούνται από την εξάπλωση λίγου αίματος κάτω από το δέρμα, το γνωστό μας μελάνιασμα. Η σταδιακή απορρόφηση αυτών των εκχυμώσεων κάνει το δέρμα από μπλε, πράσινο και μετά κίτρινο. Το πότε θα εξαφανιστούν είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Το ότι θα εξαφανιστούν είναι σίγουρο, αλλά αυτό γίνεται άλλοτε πιο γρήγορα άλλοτε πιο αργά. Συνήθως εξαφανίζονται στις τρεις εβδομάδες.
 • Το οίδημα είναι ένας άλλος τρόπος αντίδρασης των ιστών. Το πρήξιμο αυτό πολλές φορές γίνεται γρήγορα και φαίνεται έντονα στα βλέφαρα και τα μάγουλα. Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση δεν θα έχετε πλέον ορατά σημάδια. Μπορεί όμως να έχετε μελανιές, κυρίως στο κάτω βλέφαρο, οι οποίες θα εξαφανιστούν πλήρως σε περίπου 10-14 ημέρες. Η χρήση μακιγιάζ επιτρέπεται μετά την 6η ημέρα.

Ο πλαστικός χειρουργός Φώτης Φίλιππος Καραντώνης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην πλαστική χειρουργική. Εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής, στοχεύοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να απαλλαγείτε από τα αισθητικά προβλήματα που σας απασχολούν.

Καρκίνος δέρματος βλεφάρου

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Αισθητική χειρουργική – Wikipedia
Ρινοπλαστική (Πλαστική μύτης)
Ωτοπλαστική
Ανόρθωση προσώπου-λαιμού, λίφτινγκ
Mini facelift
Ανόρθωση φρυδιών
Μεταμόσχευση μαλλιών

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεμβράνη του λίπους είναι αδύνατη με αποτέλεσμα την εμφάνιση της χαλάρωσης του δέρματος. Άλλοι παράγοντες πρόκλησής είναι οι εξής:

 • Γήρας
 • Κατακράτηση υγρών
 • Κούραση
 • Έλλειψη ύπνου
 • Κακή διατροφή
 • Χρόνιο κάπνισμα
 • Κληρονομικότητα

 

Κατά την επέμβαση, πραγματοποιείται τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και ορισμένες φορές προεκτείνεται πλάγια μέσα από τις λεπτές ρυτίδες. Έπειτα, αφαιρείται το λίπος και τεντώνεται το κάτω βλέφαρο. Όσον αφορά τα άνω βλέφαρα, αφαιρείται το περίσσιο λίπος και η τομή πραγματοποιείται στο μέσο του βλεφάρου ώστε να μην είναι ορατή.

Μετά την επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός δίνει ορισμένες οδηγίες στον ασθενή που θα πρέπει να ακολουθήσει. Συνιστάται η χρήση κρύων κομπρέσων και αλοιφών, ώστε να αποφευχθεί το οίδημα στην περιοχή. Μετά από 3 ημέρες αφαιρούνται τα ράμματα και τις πρώτες ημέρες ίσως παρατηρηθεί δακρύρροια, που όμως αποχωρεί. Τέλος, η χρήση μακιγιάζ επιτρέπεται με το πέρας 6 ημερών.

Η άνω βλεφαροπλαστική διαρκεί 1 έως και 2 ώρες και το κόστος της ανέρχεται στα 1000 έως 1500 ευρώ. Η κάτω βλεφαροπλαστική, λόγω της περιπλοκότητάς της, ανέρχεται στα 2000 έως και 2500 ευρώ. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κόστος εξαρτάται και από την σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς και τη χαλάρωση του δέρματος.

 

Εννοείται και το κόστος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και πιο αποδοτικό, καθώς, κυμαίνεται στα 2900 έως και 3200 ευρώ.

Επέμβαση
Βλεφαροπλαστική

Διάρκεια επέμβασης
1-2 ώρες

Χρόνος ανάρρωσης
5 με 10 ημέρες