Νήματα προσώπου – Νήματα λαιμού

Νήματα προσώπου

Τα νήματα προσώπου είναι η μοναδική θεραπεία που μπορεί να προσφέρει άμεσο lifting facelift με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Τα νήματα προσώπου τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία κάτω από δέρμα. Mε αυτόν τον τρόπο ανορθώνουν τους ιστούς και έτσι μπορεί να αποκτήσουμε μια περισσότερο νεανική όψη.

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος  κατά της χαλάρωσης του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ, που ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μια ώρα. Συνήθως προσφέρει αποτέλεσμα που διαρκεί έως και δύο χρόνια.

Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι πολλές φορές περισσότερο και από τα δυο χρόνια. Η θεραπεία είναι σε γενικές γραμμές ανώδυνη και το αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό άμεσα. Στα δύο σημεία εισόδου γίνεται ελάχιστη τοπική αναισθησία, ενώ η ανάρρωση είναι γρήγορη. Ελάχιστα άτομα μπορεί να εμφανίσουν μώλωπες, οι οποίοι καλύπτονται με make up και εξαφανίζονται με την πάροδο μερικών ημερών.

Τι είναι τα νήματα προσώπου;

 

Τα νήματα προσώπου είναι απορροφήσιμα ράμματα σχεδιασμένα με μικροεγκοπές πάνω στο σώμα τους. Πρόκειται για ειδικές λεπτές ίνες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διάμετρο μικρότερη από μία κλωστή. Οι ίνες αυτές τοποθετούνται κάτω από το δέρμα με στόχο την ανόρθωση και σύσφιξη της χαλαρής επιδερμίδας.

Τα πιο γνωστά είναι τα νήματα PDO και COG.  Και τα δύο νήματα αυτά είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό συνθετικό πολυμερές, την πολυδιοξανόνη, που είναι 100% ασφαλής και πλήρως βιοδιασπώμενη από τον οργανισμό.

 • Τα νήματα PDO

Τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν ένα υποστηρικτικό πλέγμα κάτω από το δέρμα, το οποίο διεγείρει τη σύνθεση νέου κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος. Η τοποθέτησή τους  προσφέρει θεαματικό όφελος για τη σφριγηλότατα του δέρματος.

 • Τα νήματα COG

Από την άλλη μεριά, τα νήματα COG είναι νήματα με μικροσκοπικά άγκιστρα (μικροεγκοπές) που τοποθετούνται και συγκρατιούνται αυτομάτως κάτω από το δέρμα. Έτσι,  προσφέρουν άμεση ανόρθωση της χαλαρής επιδερμίδας, αλλά και μακροπρόθεσμη κολλαγονογένεση. Και στις δύο περιπτώσεις, τα νήματα απορροφούνται μέσα στους επόμενους μήνες από τον οργανισμό και στη θέση τους αφήνουν ένα νεανικότερο πρόσωπο.

Τα είδη των νημάτων προσώπου

Τα νήματα προσώπου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που προσφέρουν σύσφιξη και εκείνα που προσφέρουν ανόρθωση.

 • Νήματα σύσφιξης

Είναι απαλά νήματα χωρίς άγκιστρα. Τα νήματα αυτής της κατηγορίας τοποθετούνται κάτω από το πρόσωπο με τον σχηματισμό ενός πλέγματος. Η τοποθέτησή τους στοχεύει στο να διεγείρουν τους μηχανισμούς ανταπόκρισής του.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της εισχώρησης ενός ξένου σώματος στο εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα, η τοποθέτησή του πυροδοτεί τις παρακάτω διαδικασίες:

 • Κολλαγονογένεση
 • Διέγερση μικροκυκλοφορίας
 • Αύξηση τοπικού μεταβολισμού
 • Λιπόλυση
 • Χαλάρωση μυών
 • Ενισχυμένη σύνδεση των ιστών.

Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική ενυδάτωση και πάχυνση του δέρματος, που μεταφράζονται σε σύσφιξη και ενδυνάμωση της επιδερμίδας. Συνήθως, τα νήματα αυτά, τα οποία μπορεί να είναι μονά, διπλά, τριπλά ή και σε σπιράλ μορφή. Τα νήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τις ρυτίδες και τη χαλάρωση στις περιοχές του λαιμού, του μετώπου και κάτω από τα μάτια.

 • Νήματα ανόρθωσης

Τα νήματα ανόρθωσης είναι νήματα που διαθέτουν μικροσκοπικά άγκιστρα σε όλο το μήκος τους και τοποθετούνται με στρατηγικό τρόπο κάτω από το δέρμα, έτσι ώστε να το «κλειδώνουν» σε συγκεκριμένες θέσεις για να χαρίζουν το αποτέλεσμα ενός facelift.

Πέρα όμως από την άμεση ανόρθωση που προσφέρουν, τα νήματα αυτά έχουν και μακροπρόθεσμη αναζωογονητική δράση, καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Τα νήματα ανόρθωσης χρησιμοποιούνται συχνότερα για να:

 • ανυψώσουν τα πεσμένα μάγουλα και ζυγωματικά
 • διορθώσουν τις ρινοχειλικές ρυτίδες
 • βελτιώσουν το περίγραμμα της γνάθου
 • να τεντώσουν το χαλαρωμένο δέρμα του λαιμού.

Νήματα προσώπου & Σημεία εφαρμογής

Το αναίμακτο lifting με νήματα προσώπου είναι η ιδανική θεραπεία για:

 • Ανόρθωση χαλαρού δέρματος σε ζυγωματικά, μάγουλα και κάτω από τα μάτια
 • Λείανση λεπτών γραμμών έκφρασης σε μέτωπο, μεσόφρυο και πόδι της χήνας
 • Απάλυνση των ρινοχειλικών ρυτίδων και των ρυτίδων μαριονέτας
 • Αντιμετώπιση της χαλάρωσης στη γνάθο, τον λαιμό και το ντεκολτέ
 • Βελτίωση του οβάλ περιγράμματος του προσώπου
 • Σύσφιξη και βελτίωση του διπλοσάγονου

Εφαρμογή νημάτων προσώπου βήμα-βήμα

Βήμα 1ο

Ο γιατρός αξιολογεί τον βαθμό χαλάρωσης του προσώπου, του λαιμού ή και του ντεκολτέ, και μαζί εξετάζετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Ο γιατρός σας ενημερώνει για το είδος και τον αριθμό των νημάτων που θα χρειαστείτε, καθώς και για τα σημεία εφαρμογής τους.

Βήμα 2ο

Ο γιατρός σημειώνει τα σημεία εισόδου των νημάτων στο δέρμα σας και χορηγεί τοπική αναισθησία, ώστε η τοποθέτηση των νημάτων να είναι ανώδυνη.

Βήμα 3ο

Όλα είναι έτοιμα για τη θεραπεία, η οποία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με την έκταση της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των νημάτων, ενδέχεται να αισθανθείτε ένα απαλό τράβηγμα εσωτερικά, καθώς ο γιατρός ανορθώνει με τα νήματα το δέρμα σας. Κάθε πλεόνασμα νήματος κόβεται μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή ανόρθωση.

Βήμα 4ο

Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, οδηγείστε στον καθρέφτη για να απολαύσετε το πρώτο άμεσο αποτέλεσμα. Ο γιατρός καταγράφει στο αρχείο σας τον αριθμό των νημάτων και τις περιοχές όπου τοποθετήθηκαν. Να θυμάστε ότι η θεραπεία συνεχίζει να δρα εσωτερικά για αρκετές βδομάδες, επομένως το αποτέλεσμα θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα το επόμενο διάστημα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία με νήματα προσώπου;

Πριν τη θεραπεία

Αποφύγετε τη λήψη αντιπηκτικών ή αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων μία βδομάδα πριν τη θεραπεία.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα της θεραπείας.

Μετά τη θεραπεία

Είναι πιθανό να εμφανίσετε ήπιες μελανιές στα σημεία εισόδου των νημάτων. Μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με τοπική εφαρμογή κρέμας με arnica ή λαμβάνοντας χάπια με arnica.

Για τις πρώτες ημέρες, θα σας δοθεί μία αντιβιοτική κρέμα για να βάζετε στα σημεία εισόδου των νημάτων.

Για να αντιμετωπίσετε τυχόν οίδημα στην περιοχή, μπορείτε να εφαρμόζετε απαλά μία κρύα κομπρέσα για 5-10 λεπτά κάθε μία ώρα.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε καλλυντικά περιποίησης του προσώπου και προϊόντα μακιγιάζ για 1-2 ημέρες.

Συστήνεται να κοιμάστε ανάσκελα τις πρώτες ημέρες, και όχι στο πλάι, για να μην ασκηθεί πίεση στις περιοχές της θεραπείας.

Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση, καθώς και τη σάουνα την πρώτη βδομάδα.

Αν έχετε στο πρόγραμμα κάποια οδοντιατρική θεραπεία, να γνωρίζετε ότι είναι καλύτερα να μεσολαβήσουν μερικές βδομάδες μέχρι να επουλωθεί πλήρως το δέρμα. Το ίδιο ισχύει για περιποιήσεις ομορφιάς και μασάζ προσώπου.

Μύθοι & Αλήθειες για τα νήματα προσώπου

ΜΥΘΟΣ:

Τα νήματα ΔΕΝ μπορούν να μετακινηθούν ξαφνικά και να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα.

ΑΛΗΘΕΙΑ:

Τα νήματα μπορεί να μετακινηθούν ξαφνικά και να χρειαστεί επανατοποθέτηση κάποιου νήματος. Συστήνω να αποφύγουμε οδοντιατρικές εργασίες, όχι τυχαία, αλλά διότι ναι τα νήματα μπορεί να ξε-αγκιστρωθούν και να χρειαστεί να επανατοποθετηθεί ένα νήμα.

Τα νήματα στερεώνονται στο κατάλληλο βάθος και με την κατάλληλη κατεύθυνση και φορά, ώστε να συγκρατούν το δέρμα στα επιθυμητά σημεία. Όμως, ένα έντονο άνοιγμα του στόματος τις πρώτες ημέρες μπορεί να χαλαρώσει το νήμα από τους ιστούς. Για την ακρίβεια το νήμα είναι αρκετά ισχυρό, αλλά οι ιστοί όχι. Έτσι, μπορεί να πραγματοποιηθούνν μικρο-σκισίματα, τα οποία έχουν ως συνέπεια τη χαλάρωση του νήματος.

ΜΥΘΟΣ:

Τα νήματα δυσκολεύουν τις φυσικές κινήσεις του προσώπου.

ΑΛΗΘΕΙΑ:

Τα νήματα προσώπου είναι αρκετά εύκαμπτα και τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ακολουθούν με απόλυτη ακρίβεια και φυσικότητα τις κινήσεις του προσώπου. Όλες οι εκφράσεις πραγματοποιούνται κανονικά και αβίαστα, χωρίς να γίνεται αισθητή η παρουσία τους.

ΜΥΘΟΣ:

Τα νήματα ΔΕΝ διακρίνονται κάτω από το δέρμα.

ΑΛΗΘΕΙΑ:

Τα νήματα διακρίνονται κάτω από το δέρμα, αν τοποθετηθούν ψηλά προς την επιδερμίδα. Φυσιολογικά τα νήματα είναι τόσο λεπτά, που δεν γίνονται αντιληπτά ούτε τα ίδια, αλλά ούτε και η διαδικασία επούλωσης και κολλαγονογενέσης που ακολουθείται γύρω από αυτά. Φυσικά, παίζει καθοριστικό ρόλο η εμπειρία και η τεχνική του γιατρού που τα τοποθετεί, καθώς και η χρήση πιστοποιημένων νημάτων υψηλής ποιότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται η χαλάρωση από τα νήματα προσώπου;

Τα νήματα προσώπου είναι μία τέλεια επιλογή για τη χαλάρωση του δέρματος και για την αποφυγή του facelift. Με τη χρήση των νημάτων ο δρ. Καραντώνης μπορεί να ανορθώσει το χαλαρό δέρμα μέσα από την τοποθέτηση εσωτερικών προσωρινών ραμμάτων που ανυψώνουν ελαφρώς το δέρμα, ώστε να δημιουργήσουν μία όψη σφιχτή και νεανική.

Εκτός από ένα αναίμακτο λίφτινγκ, τα νήματα προσώπου καταπολεμούν τη διαδικασία της γήρανσης μέσα από τη διέγερση των φυσικών μηχανισμών επούλωσης του δέρματος. Με τον τρόπο αυτόν μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου κατευθύνονται στις περιοχές που βρίσκονται τα νήματα, προσφέροντας αντιγηραντική δράση.

Το κολλαγόνο είναι ένα δομικό συστατικό που προσφέρει στο δέρμα δύναμη, ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Με τη γήρανση του δέρματος αποδυναμώνεται η ικανότητά του να υποστηρίξει τους εσωτερικούς ιστούς του και έτσι χαλαρώνει. Όταν τα σημάδια χαλάρωσης του δέρματος είναι σε μέτριο επίπεδο, η διέγερση φρέσκου κολλαγόνου μπορεί να μειώσει τη χαλάρωση αυτή, καθώς και να προλάβει την επιδείνωση.

Τα νήματα προσώπου μπορούν να αναζωογονήσουν σταδιακά τους ιστούς, καθώς όσο μένουν στη θέση τους ο οργανισμός προσπαθεί να θεραπεύσει την περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μία σφριγηλή και σφικτή όψη στο δέρμα.

 

Πότε φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας, η οποία διαρκεί μόλις 30 λεπτά, είναι σχεδόν αμέσως ορατά. Τα αποτελέσματα γίνονται ακόμα πιο αισθητά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, περίοδο κατά την οποία τα νήματα δρουν στο εσωτερικό του προσώπου, ενεργοποιώντας νέες ίνες κολλαγόνου γύρω από αυτά. Με τον τρόπο αυτόν το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό μέρα με τη μέρα.

Γιατί να επιλέξω τη θεραπεία με νήματα προσώπου;

Η θεραπεία με νήματα προσώπου είναι μια διαδικασία αναίμακτη και αρκετά ανώδυνη. Επίσης, δεν αφήνει ουλές στο δέρμα, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική. Με την επιλογή των νημάτων προσώπου αποφεύγεται η πολυήμερη αποθεραπεία, καθώς και η ολική νάρκωση που απαιτεί ένα χειρουργικό λίφτινγκ. Τα νήματα απορροφούνται από τον οργανισμό σε διάστημα 6 μηνών, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Ο πλαστικός χειρουργός Φώτης Φίλιππος Καραντώνης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην πλαστική χειρουργική. Εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές, στοχεύοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να απαλλαγείτε από τα αισθητικά προβλήματα που σας απασχολούν.

 
 
 

 • Τα νήματα pdo είναι νήματα που έχουν υποστηρικτική λειτουργία, καθώς το πλέγμα προκαλεί τη σύνθεση νέου κολλαγόνου, υαλουρονικό οξύ και ελαστίνη.
 • Τα νήματα cog είναι νήματα με μικροσκοπικά άγκιστρα που συγκρατούνται αυτομάτως κάτω από το δέρμα του ασθενούς.

 • Νήματα σύσφιξης. Τα συγκεκριμένα νήματα δεν διαθέτουν άγκιστρα και προσφέρουν άψογο τελικό αποτέλεσμα, καθώς συσφίγγουν και ενδυναμώνουν το δέρμα, επιδιορθώνοντας τις ρυτίδες και την χαλάρωση του δέρματος.
 • Νήματα ανόρθωσης. Σε αντίθεση με τα νήματα σύσφιξης, τα συγκεκριμένα νήματα διαθέτουν άγκιστρα που τοποθετούνται προσεκτικά στο δέρμα. Πέρα από την ανόρθωση του δέρματος, διεγείρουν και τη σύνθεση κολλαγόνου και διαθέτουν αναζωογονητική δράση.

Όταν επιθυμούμε τα εξής αποτελέσματα:

 • Ανόρθωση των ζυγωματικών, των μάγουλων και της περιοχής κάτω από τα μάτια
 • Λείανση των λεπτών γραμμών έκφρασης του προσώπου
 • Μείωση των ρυτίδων
 • Βελτίωση και σύσφιξη του διπλοσάγονου
 • Βελτίωση του σχήματος οβάλ του προσώπου
 • Βελτίωση της χαλάρωσης της γνάθου, του λαιμού και του ντεκολτέ

Εάν παρατηρηθούν ήπιες μελανιές, καλό είναι να τοποθετηθεί κρέμα με arnica ή ακόμα και η χορήγηση χαπιών με arnica. Τις πρώτες ημέρες, ο πλαστικός χειρουργός θα χορηγήσει στον ασθενή αντιβιοτική κρέμα για τα σημεία εισόδου των νημάτων. Πρέπει να αποφευχθεί η χρήση καλλυντικών τις 2 πρώτες ημέρες, οι περιποιήσεις προσώπου, η άσκηση πίεσης στις περιοχές της θεραπείας και η έντονη άσκηση για 1 εβδομάδα. Τέλος, στην περίπτωση οιδήματος συνιστάται η τοποθέτηση κρύας κομπρέσας για 10 λεπτά, κάθε μία ώρα.

Η διαδικασία της θεραπείας διαρκεί μόλις 30 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι άμεσα αντιληπτά. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι 2 χρόνια.