Αποτρίχωση Laser

πλαστικός χειρουργός

Δρ. Καραντώνης

Στο ιατρείο προσφέρεται η δυνατότητα και έχουμε ένα σύγχρονο laser Αλεξανδρίτη και ένα διοδικό laser.

Δείτε αναλυτικά στην επικεφαλίδα “θεραπείες ιατρείου” της ιστοσελιδας 

Δεν θα αναφερθώ τόσο στον Αλεξανδρίτη καθώς είναι πολύ γνωστό μηχάνημα στην Ελλάδα. Αντιθέτως, το διοδικό κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια.  Το διοδικό Laser στα 808 nm είναι μια τεχνολογία σύγχρονη εν σχέση με το laser Αλεξανδρίτη. Στα 808 nm σε αντίθεση με το laser Αλεξανδρίτη που εκπέμπει στα 755nm φθάνει βαθύτερα στο δέρμα κατευθείαν στους τριχοθύλακες. Σε αντίθεση το laser Αλεξανδρίτη διαχέεται αρκετά στην επιφάνεια του δέρματος στοχεύοντας και τη μελανίνη της επιδερμίδας. Έτσι, το διοδικό Laser είναι το καταλληλότερο μηχάνημα στην αποτρίχωση σκουρόχρωμου δέρματος. Παρόμοια αποτελέσματα αποτρίχωσης προσφέρει μόνο ο Αλεξανδρίτης. Πέραν τούτου όμως η αποτρίχωση με Διοδικό laser προκαλεί λιγότερες επιπλοκές στο μελαχρινό δέρμα.

Πως λειτουργεί

Η ενέργεια του laser, ανάλογα με το μήκος κύματος απορροφάται από συγκεκριμένα κύτταρα «στόχους». Για την αποτρίχωση, «στόχος» είναι η μελανίνη, που βρίσκεται σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο θύλακο (ρίζα) της τρίχας. Η ενέργεια της ακτίνας του laser λοιπόν απορροφάται από τη μελανίνη που βρίσκεται στη ρίζα της τρίχας την οποία και καταστρέφει, αφήνοντας πρακτικά ανέπαφους τους υπόλοιπους ιστούς (δέρμα, λίπος, αγγεία, νεύρα). Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση.

Υπάρχουν ηλικιακά όρια?

Είναι καλύτερο να ξεκινήσει κάποιος αποτρίχωση laser μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και 16ου για τις γυναίκες που δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στο ορμονικό μας προφίλ. Αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να ξεκινήσει και πιο νωρίς, αλλά θα είναι εις γνώση του ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

laser Αλεξανδρίτη
laser αλεξανδρίτη

Πόσες συνεδρίες χρειάζεται?

Οι τρίχες στο ανθρώπινο σώμα έχουν ένα κύκλο ζωής που χρονικά διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Η καταστροφή της ρίζας τους με την αποτρίχωση laser είναι εφικτή μόνο σε μία συγκεκριμένη φάση του κύκλου ζωής τους, την αναγενή. Σε κάθε συνεδρία λοιπόν καταστρέφεται μόνο ένα ποσοστό (γύρω στο 15-20%) του συνόλου των τριχών μιας περιοχής, όσες βρίσκονται στην αναγενή φάση. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται ένας αριθμός θεραπειών για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο αριθμός των θεραπειών αυτών όπως και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ τους ποικίλουν ανάλογα με τις περιοχές του σώματος από 6 ως 12.