Τι είναι η αιδοιοπλαστική;

Categories
Uncategorized

Τι είναι η αιδοιοπλαστική;


Η Αισθητική Χειρουργική υπόσχεται να απαλλάξει τους ασθενείς από προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους είτε σε πρακτικό είτε σε ψυχολογικό επίπεδο. Η εικόνα της ευαίσθητης περιοχής μειώνει πολλές φορές την αυτοπεποίθηση των γυναικών. Όλα τα προβλήματα που αφορούν την ευαίσθητη περιοχή αντιμετωπίζονται μέσω της αιδοιοπλαστικής. Τι είναι η αιδοιοπλαστική και πότε εφαρμόζεται;.

Τι είναι η αιδοιοπλαστική;

Η αιδοιοπλαστική (πλαστική αιδοίου) είναι μια αισθητική χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας επιδιορθώνονται δυσμορφίες του αιδοίου. Ανήκει στον τομέα της Αισθητικής και Επανορθωτικής χειρουργικής και όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να υποβληθούν σε αυτή, καθώς δεν είναι ευχαριστημένες από την εικόνα του αιδοίου τους.

 Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις οι λόγοι που οι γυναίκες επιλέγουν τη συγκεκριμένη επέμβαση δεν είναι αισθητικοί, αλλά λειτουργικοί. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με υπερτροφικά χείλη μπορεί να αισθάνονται δυσφορία ακόμη και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η εκδήλωση δυσμορφιών της ευαίσθητης περιοχής;

Η εκδήλωση δυσμορφιών στο αιδοίο μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή σε κάποια βλάβη που προκλήθηκε κατά τον φυσιολογικό τοκετό. Επίσης, οι αλλαγές στα χείλη του αιδοίου μπορεί να προκληθούν και σε μεγαλύτερες γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Τέλος, με το πέρασμα των χρόνων τα χείλη του αιδοίου αλλάζουν σχήμα, ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του αιδοίου ενδέχεται να προκαλέσει αισθήματα ντροπής και αμηχανία σε πολλές γυναίκες.

Ποιες δυσμορφίες μπορεί να αντιμετωπίσει η αιδοιοπλαστική;

Μέσω της αιδοιοπλαστικής μπορούν να αντιμετωπιστούν δυσμορφίες όπως:

  • Υπερτροφικά μικρά χείλη του αιδοίου: πρόκειται για την πιο συχνή δυσμορφία του αιδοίου. Τα μικρά χείλη του αιδοίου προβάλλουν με αποτέλεσμα να ενοχλούν τη γυναίκα στις καθημερινές της δραστηριότητες (π.χ. άθληση). Επίσης, είναι πιθανό να περιορίζουν τις ενδυματολογικές της επιλογές, ακόμη και να προκαλούν ενοχλήσεις και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
  • Υπερτροφικά μεγάλα χείλη του αιδοίου: προσδίδουν στο αιδοίο μια γηρασμένη όψη. Ειδικά εάν τα υπερτροφικά μεγάλα χείλη συνδυάζονται με ρυτίδες και χαλάρωση της περιοχής, τότε φαίνεται ότι έχει χάσει εντελώς τη σφριγηλότητά του.
  • Μείωση χαλαρού δέρματος πάνω από την κλειτορίδα: περίπου στις μισές γυναίκες εντοπίζεται υπερτροφία της πόσθης, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει την κλειτορίδα.
  • Χαλαρότητα του κόλπου: εξαιτίας είτε των τοκετών είτε της φυσικής γήρανσης μπορεί να προκληθεί η χαλαρότητα του κόλπου.
  • Υπερτροφία του εφηβαίου: η εκδήλωση λιποδυστροφίας στην ευαίσθητη περιοχή είναι συχνή και εμφανίζεται σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της αιδοιοπλαστικής;

Η αιδοιοπλαστική είναι μια απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη επέμβαση. Ανάλογα με τη δυσμορφία που χρήζει αντιμετώπισης εφαρμόζεται και η κατάλληλη χειρουργική μέθοδος αποκατάστασης. Ανάλογα με τις δυσμορφίες που θα αποκατασταθούν, η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ποικίλει από μία έως μιάμιση ώρα. Η ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε τοπική αναισθησία, μέθη ή γενική αναισθησία ανάλογα με την προτίμησή της.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των υπερτροφικών χειλέων πραγματοποιούνται μικρές τομές που δεν φαίνονται. Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα και η αισθαντικότητα της περιοχής δεν επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο.  Στην περίπτωση υποπλαστικών έξω χειλέων οι μέθοδοι αντιμετώπισης ποικίλουν. Εάν η χαλάρωση είναι μικρή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσιμα υλικά (π.χ. υαλουρονικό οξύ). Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλαστική αιδοίου με λιπομεταφορά.

Στην περίπτωση της κολποπλαστικής πραγματοποιείται ένας συνδυασμός επεμβάσεων. Ειδικότερα, η κολποπλαστική περιλαμβάνει σύσφιξη του κολπικού πυελικού εδάφους και την ενίσχυση των μυών στο εξωτερικό του κόλπου.

Μετεγχειρητική πορεία μετά την αιδοιοπλαστική

Η αιδοιοπλαστική προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα και είναι μια ανώδυνη επέμβαση. Το διάστημα αποθεραπείας ποικίλει ανάλογα με τη χειρουργική μέθοδο, όμως καμία μέθοδος δεν ξεπερνά τις 2 εβδομάδες. Η οποιαδήποτε μετεγχειρητική ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με απλά παυσίπονα. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος,  η ασθενής μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια σε όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αιδοιοπλαστική είναι ένα σύνολο επεμβάσεων και όχι μια επέμβαση.  Εξαιτίας αυτού ο ακριβής καθορισμός του κόστους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εκ των προτέρων. Η επέμβαση της αιδοιοπλαστικής είναι αρκετά εξατομικευμένη, όπως και το κόστος αυτής, το οποίο καθορίζεται ανάλογα με τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για την απόκτηση ενός αρμονικού αισθητικού αποτελέσματος.

Εάν ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την εικόνα του αιδοίου σας , απευθυνθείτε σε κάποιον έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Ο Πλαστικός Χειρουργός Φώτης Φίλιππος Καραντώνης έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις αιδοιοπλαστικής εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.