Laser αποτρίχωση: Διοδικό ή Aλεξανδρίτης;

Categories
Uncategorized

Laser αποτρίχωση: Διοδικό ή Aλεξανδρίτης;


Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος αποτελεί πλέον παρελθόν με την εμφάνιση της laser αποτρίχωσης. Η laser αποτρίχωση αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη μέθοδο απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Το τέλειο και απαλό δέρμα μπορεί να επιτευχθεί με δύο μεθόδους είτε με διοδικό λέιζερ είτε με λέιζερ Αλεξανδρίτη.

Το laser Αλεξανδρίτη είναι ευρέως γνωστό, ενώ το διοδικό laser κυκλοφόρησε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όμως, το διοδικό laser στοχεύει άμεσα στους τριχοθύλακες και φτάνει βαθύτερα εν συγκρίσει με το laser Αλεξανδρίτη που διαχέεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Πώς πραγματοποιείται η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη και πώς το διοδικό laser;

Η αποτρίχωση με διοδικό ή με laser Αλεξανδρίτη πραγματοποιείται με μια συμπυκνωμένη δέσμη φωτός. Η δέσμη αυτή- το laser- είναι μονοχρωματική και εκπέμπει σε συγκεκριμένο μήκος κύματος, στοχεύοντας στην καταστροφή της μελανίνης.

Πιο συγκεκριμένα, η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη εκπέμπει στα 755nm, ενώ το διοδικό laser στα 810nm.  Η ενέργεια της δέσμης φωτός μετατρέπεται σε θερμότητα. Έτσι, καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί(αγγεία, νεύρα κ.ά.). Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση.

Σε ποια σημεία του σώματος εφαρμόζεται η laser αποτρίχωση;

Η αποτρίχωση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα, εκτός από την περιοχή των βλεφάρων ή γύρω από αυτή. Οι περιοχές του σώματος που εφαρμόζεται συνήθως είναι οι παρακάτω:

  • Πόδια
  • Μασχάλες
  • Χέρια
  • Μπικίνι
  • Άνω χείλος
  • Πηγούνι κ.ά.

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό, το διοδικό ή το laser Αλεξανδρίτη;

Και τα δύο είδη laser αποτρίχωσης είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή. Η μόνη τους διαφορά είναι το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Πιο συγκεκριμένα, το laser Αλεξανδρίτη φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Από την άλλη, το διοδικό laser είναι κατάλληλο για ασθενείς με πιο σκούρο δέρμα.

Μπορεί να υποβληθεί κάποιος σε laser αποτρίχωση, εάν έχει τατουάζ;

Το laser δεν θα πρέπει να έρχεται σε καμία περίπτωση σε επαφή με τα σημεία όπου εντοπίζονται τατουάζ. Ωστόσο, η δέσμη laser μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια στην περιοχή γύρω από αυτά.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Η κατάλληλη ηλικία από την οποία μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε αποτρίχωση laser είναι μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους. Οι γυναίκες χωρίς ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να ξεκινήσουν και από την ηλικία των 16 ετών.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται για την απαλλαγή από την τριχοφυΐα;

Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από το δέρμα και την τρίχα του ασθενούς.   Σε γενικές γραμμές, η αποτρίχωση laser είτε με διοδικό είτε με laser Αλεξανδρίτη αποδίδει καλύτερα σε ασθενείς με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκουρόχρωμη τρίχα.  Σε κάθε περίπτωση όλοι οι ασθενείς χρειάζονται τουλάχιστον 3 με 6 συνεδρίες και στη συνέχεια απαιτούνται θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος.

Εμφανίζει η laser αποτρίχωση επιπλοκές;

Η εμφάνιση επιπλοκών μετά τη laser αποτρίχωση είναι πιθανή, όμως εκμηδενίζονται, εάν εμπιστευτείτε έναν έμπειρο ιατρό. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι ο παροδικός αποχρωματισμός της επιδερμίδας ή η εκδήλωση επιφανειακών εγκαυμάτων.

Μετά την αποτρίχωση με laser

Μετά την αποτρίχωση με laser θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για δύο εικοσιτετράωρα.  Εάν η έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να αποφευχθεί είναι αναγκαία η χρήση αντιηλιακού με δείκτη τουλάχιστον SPF 30. Τέλος, μετά την αποτρίχωση δεν ενδείκνυται η χρήση σκευασμάτων με βάση την αλκοόλη και η έντονη σωματική άσκηση.

Εάν επιθυμείτε να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Πλαστικό Επανορθωτικό Χειρουργό Φώτη Φίλιππο Καραντώνη. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις δύο μεθόδους laser αποτρίχωσης.

H laser αποτρίχωση στοχεύει στην καταπολέμηση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας μέσω μιας συμπυκνωμένης δέσμης φωτός. Η δέσμη αυτή εκπέμπει  σε συγκεκριμένο μήκος κύματος και στοχεύει στην καταστροφή της μελανίνης της τρίχας.

Η αποτρίχωση με laser πρέπει να εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στο γυναικείο φύλο επιτρέπεται και από την ηλικία των 16 ετών, εάν δε χαρακτηρίζονται από έντονες ορμονικές μεταβολές.

Η επιτυχία της αποτρίχωσης εξαρτάται από το χρώμα του δέρματος και  το χρώμα της τρίχας του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς με ανοικτόχρωμο δέρμα και σκουρόχρωμη τρίχα βλέπουν πιο άμεσα αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα μετά από κάθε συνεδρία είναι αισθητό, όμως η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως το χρώμα του δέρματος, το χρώμα της τρίχας, ορμονικές μεταβολές κ.ά.

Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και της χρήσης προϊόντων με βάση την αλκοόλη συνιστάται μετά τη θεραπεία. Σε περιπτώσεις όπου η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.